Σκοπιανή πρόκληση με μια ανιστόρητη έκθεση

Θυμήθηκαν και πάλι τη «Μακεδονία του Αιγαίου».


Σε νέα πρόκληση προχωρούν πάλι τα Σκόπια, δυναμιτίζοντας τις όποιες προσπάθειες κάνει η Ελλάδα ώστε να εξευρεθεί λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές στο θέμα του ονόματος.


Η κυβέρνηση του σλαβικού κρατιδίου ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει σαν όπλο στον διπλωματικό πόλεμο που έχει κηρύξει κατά της Ελλάδας την ιστορία του Εμφυλίου.


Δημοσίευμα της εφημερίδας «Nova Makedonija» αναφέρει ότι η εκτελούσα χρέη διευθύντριας του μουσείου της ΠΓΔΜ Μιριάνα Νίντσκοβσκα προανήγγειλε ότι στα μέσα του 2014 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια μόνιμης έκθεσης που θα είναι αφιερωμένη στον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα και στην «έξοδο των “Μακεδόνων” παιδιών προσφύγων από το “αιγαιατικό τμήμα της Μακεδονίας”» (!) όπως σημειώνεται με τρόπο προκλητικό.


«Η έκθεση θα περιλαμβάνει φωτογραφίες, έγγραφα και πολλά άλλα αντικείμενα σχετικά με αυτό το θέμα.


Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε έμφαση στον συμβολισμό της εξόδου» δηλώνει η κυρία Νίντσκοβσκα, η οποία πρόσθεσε ότι στόχος της έκθεσης θα είναι να δοθεί μια εικόνα για τη ζωή και τα γεγονότα από όλες τις περιοχές του «αιγαιατικού τμήματος της Μακεδονίας» από το 1949 μέχρι σήμερα.


«Με αυτή την έκθεση θα επιχειρήσουμε να αποκαλύψουμε τι συνέβη σε κάποια άτομα από την περίοδο της “εξόδου” μέχρι και σήμερα.


Παρακολουθούμε τη μοίρα τους και τον γολγοθά που βίωσαν στις προσφυγικές εστίες μετά την εγκατάλειψη της οικογενειακής τους εστίας.


Διαθέτουμε μαγνητοφωνημένες συνομιλίες με κάποιους από αυτούς, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά τα προηγούμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Η συλλογή θα περιλαμβάνει επίσης προσωπικά αντικείμενα που ανήκαν στους πρόσφυγες.


Ωστόσο, διαθέτουμε λίγα προσωπικά αντικείμενα, καθώς εξαιτίας του πανικού της φυγής από την οικογενειακή τους εστία, τα άτομα αυτά δεν πήραν μαζί τους πολλά πράγματα, εκτός από τα απολύτως απαραίτητα και κάποιες φωτογραφίες» δήλωσε η διευθύντρια του μουσείου της ΠΓΔΜ.


Η έκθεση θα περιλαμβάνει επίσης χάρτες, φωτογραφίες, αυθεντικό οπτικοακουστικό υλικό από την «έξοδο των “Μακεδόνων”», καθώς και κινηματογραφημένες προφορικές αφηγήσεις προσφύγων.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ