Ρύθμιση-ανάσα για οφειλέτες ΦΠΑ

Εξαγγελία Σαμαρά για τις επιχειρήσεις. Αξιοποιούνται και οι αδρανείς λογαριασμοί.

Ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την επίσκεψη της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, το Μαξίμου γεμίζει την οικονομική του ατζέντα αφήνοντας πίσω του το «Μπαλτάκος γκέιτ». Ετσι ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξήγγειλε τον συμψηφισμό των οφειλών που προέρχονται από ΦΠΑ με αντίστοιχες απαιτήσεις, όχι μόνο μεταξύ των φορέων του Δημοσίου αλλά και μεταξύ των ιδιωτών.

Ο Αντώνης Σαμαράς πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο ΓλτΚ, από όπου ανακοίνωσε ότι το μέτρο συμψηφισμού μεταξύ ιδιωτών θα νομοθετηθεί αμέσως, θα είναι έτοιμο να εφαρμοστεί το φθινόπωρο και θα λειτουργήσει πλήρως προς το τέλος του χρόνου. Το μέτρο θα λειτουργήσει σε δύο φάσεις: Αρχικά θα αφορά επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 500.000 ευρώ και μετά το όριο θα ανέβει στα 2 εκατομμύρια ευρώ «καλύπτοντας το 85% των συναλλαγών».

Ο κ. Σαμαράς εξήγγειλε και την κατάργηση προστίμων από ΦΠΑ: «Ολα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στο παρελθόν σε επιχειρήσεις λόγω μη καταβολής ΦΠΑ, που δεν τους είχε πληρώσει το ίδιο το Δημόσιο, καταργούνται». Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες θα έχουν μειωθεί στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι οφειλές του Δημοσίου από επιστροφές ΦΠΑ ανέρχονται περίπου σε 800 εκατ. ευρώ, με τον μέσο χρόνο αναμονής για την καταβολή να ανέρχεται σε περισσότερες από 400 μέρες. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που αναμένουν περισσότερες από 120 ημέρες για να εισπράξουν τον ΦΠΑ αγγίζει τις 3.650. Ανάμεσα στους μεγαλύτερους οφειλέτες βρίσκονται η ΦΑΕΕ της Αθήνας και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι καταρτίστηκε το νομοθετικό πλαίσιο διοίκησης, διαχείρισης και εποπτείας των αδρανών καταθέσεων ή κληροδοτημάτων, ή «σχολαζουσών» κληρονομιών, δηλαδή κληρονομιών που δεν τις διεκδικεί κανείς, που παραμένουν ακίνητες, αδρανείς. Ετσι ένας σημαντικός πόρος που έμενε ανενεργός τώρα ήλθε στην επιφάνεια και αξιοποιείται.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ