Ζητούν προκαταβολή σύνταξης αντί δώρου

Το σενάριο που συζητά το ΙΚΑ και η ένσταση του υπ. Εργασίας.

Κατόπιν εορτής θα λάβουν τη σύνταξή τους χιλιάδες συνταξιούχοι των ασφαλιστικών ταμείων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, εκτός και αν τις επόμενες ημέρες γίνει κάποιο… θαύμα. Οι ενώσεις συνταξιούχων καλούν την κυβέρνηση να δώσει προκαταβολή των συντάξεων πριν από το Πάσχα, αλλά ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης (φωτό) θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.


Συγκεκριμένα, την προκαταβολή τμήματος της σύνταξης πριν από το Πάσχα εξετάζει η διοίκηση του ΙΚΑ, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τον σχεδιασμό και άλλων ασφαλιστικών φορέων.


Το σενάριο που συζητείται προβλέπει την καταβολή μισής σύνταξης, πιθανότατα τη Μεγάλη Δευτέρα ή τη Μεγάλη Τρίτη, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί κανονικά στις 29 Απριλίου.
Με δεδομένο ότι πλέον δεν χορηγείται στους συνταξιούχους δώρο Πάσχα, η διοίκηση του ιδρύματος μελετά την πρόταση αυτή, ώστε να χορηγήσει έως και το 50% της επόμενης σύνταξης, τη Μεγάλη Δευτέρα, 14 Απριλίου.


Δηλαδή συνταξιούχος που παίρνει από το ΙΚΑ 500 ευρώ τον μήνα, θα πάρει τα 250 ευρώ 15 ημέρες νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία πληρωμής και το υπόλοιπο ποσό κανονικά στο τέλος του μήνα.


Σημειώνεται ότι στα σενάρια που εξετάστηκαν στο ΙΚΑ ήταν να καταβληθεί προκαταβολικά το σύνολο της σύνταξης, ωστόσο αυτό εκτιμάται πως είναι δύσκολο. Ετσι τώρα αναζητείται εναλλακτική φόρμουλα, χωρίς να υπάρχει ακόμη οριστική απόφαση.


Και φυσικά ο λόγος που ζητούν προκαταβολή οι συνταξιούχοι είναι απλός: «Πώς θα βγάλουμε το Πάσχα χωρίς χρήματα;» Εύλογο το ερώτημα, ενώ από την άλλη, αν δοθεί μέρος της σύνταξης, θα κινηθεί και η αγορά, αφού τα χρήματα θα κινηθούν προς αυτή και όχι για… κατάθεση.


Από το υπουργείο Εργασίας έλεγαν ότι είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο, καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται συνήθως τις τελευταίες ημέρες κάθε μήνα, συνεπώς είναι πιθανό να μην υπάρχει η κεφαλαιακή επάρκεια για να γίνει πραγματικότητα ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο στα μέσα Απριλίου.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ