Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στα χέρια πιάστηκαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Βασίλης Γραμμένος...

«Της Κορέας» έγινε χθες το μεσημέρι στην ελληνική Βουλή....

«Σασμός»: Χρήστος, Στέλλα εκφράζουν τα συναισθήματά τους

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Μαθιός, Βασιλική,...

Η Αννα Βίσση δεν «ψήνεται» για το «Voice»

Η Αννα Βίσση είπε «όχι» σε μια θέση στην...

Συμμορίες Ρομά έχουν ρημάξει τους τελευταίους μήνες την ανατολική Θεσσαλονίκη

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες οι κλοπές,...

Η απελπισία όπλισε το χέρι του

«Πάγωσε» πάλι η Κρήτη από τη νέα αυτοκτονία επιχειρηματία, πατέρα δύο παιδιών, που δεν άντεξε τα χρέη και τίναξε τα μυαλά του στον αέρα.

«Προσέχετε την οικογένειά μου» ήταν τα λόγια του επιχειρηματία Στυλιανού Δανδούτη που έγραψε στα ιδιόχειρα σημειώματα τα οποία άφησε σε συγγενείς, φίλους και συνεργάτες λίγο πριν αυτοπυροβοληθεί στο πάρκινγκ της εταιρείας του. Η απελπισία και η απόγνωση όπλισαν το χέρι του ανθρώπου που διατηρούσε εταιρεία τροφίμων και ελαιολάδου στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, ο οποίος επέλεξε να κόψει το νήμα της ζωής του μέσα στο αυτοκίνητό του με ένα περίστροφο.

«Πάγωσε» πάλι η Κρήτη από τη νέα αυτοκτονία επιχειρηματία που έπεσε θύμα της οικονομικής κρίσης. Ηταν λίγα λεπτά πριν τις 8.30 όταν οι αστυνομικές αρχές ειδοποιήθηκαν για το πτώμα ενός άνδρα δίπλα στον οποίο υπήρχε το όπλο με το οποίο αυτοκτόνησε. Αμέσως ειδοποιήθηκε η οικογένειά του και υπάλληλοι της εταιρείας που έφτασαν στο σημείο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 46χρονος, πατέρας δύο παιδιών, είχε μια νοικοκυρεμένη επιχείρηση και μάλιστα μέχρι πριν από δύο χρόνια τίποτα δεν τη σκίαζε. Ο Δανδούτης δεν άργησε να εξελιχτεί σε έναν από τους πιο ισχυρούς «παίκτες» στον χώρο των τροφίμων σε ολόκληρη την Κρήτη, ενώ είχε αναπτύξει έντονη δράση στην εξαγωγή ελαιολάδου. Δυστυχώς, έπεσε κι αυτός θύμα της οικονομικής κρίσης. Το άνοιγμα που έκανε στην αγορά φαίνεται πως ξεπέρασε τα 600.000 ευρώ, την ίδια ώρα που οι ακάλυπτες επιταγές των πελατών του είχαν γεμίσει τα συρτάρια του γραφείου του. Τα χτυπήματα διαδέχονταν το ένα το άλλο, ενώ το κερασάκι στην τούρτα ήταν η διακοπή της δημιουργίας ενός κέντρου logistics στη Χερσόνησο που «σκόνταψε» στην επιτροπή του αναπτυξιακού νόμου και που όπως ο ίδιος έλεγε με πικρία σε φίλους του, κόπηκε σκοπίμως. Επρόκειτο για επένδυση 800.000 ευρώ που πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις και που όπως λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός του, απορρίφθηκε για το ποσό των 20.000 ευρώ, δημιουργώντας του ένα ακόμη άνοιγμα που ξεπέρασε τα 300.000 ευρώ. Λόγω έλλειψης ρευστότητας χρεώθηκε πολύ στις τράπεζες, ενώ πριν από ημέρες μια από αυτές τον προειδοποίησε πως αν δεν πλήρωνε ένα υπόλοιπο ύψους 12.000 ευρώ, θα τον προανήγγειλαν στον «Τειρεσία». Το βράδυ πριν την αυτοκτονία συναντήθηκε με εκπροσώπους μεγάλης εταιρείας αναψυκτικών στην οποία όφειλε αρκετά χρήματα. Οι συζητήσεις προφανώς δεν πήγαν καλά και οι πιέσεις που του ασκήθηκαν ήταν ασφυκτικές, με αποτέλεσμα ο άνδρας να μην μπορέσει να αντεπεξέλθει. Οταν το ραντεβού τελείωσε και οι εκπρόσωποι της πολυεθνικής έφυγαν, ο επιχειρηματίας αποφάσισε πως υπήρχε μόνο ένας τρόπος για να γλιτώσει απ’ όλα αυτά: να φυτέψει μία σφαίρα στο κεφάλι του. Πριν από αυτό φρόντισε να γράψει σημειώματα με αποδέκτες την οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες του, ζητώντας τους να προσέχουν τη σύζυγο και τα παιδιά του και να προσπαθήσουν να σώσουν την επιχείρησή του.

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Μορφή επιδημίας λαμβάνουν στο νησί οι διαδοχικές αυτοχειρίες

Τα περιστατικά που συγκλόνισαν την τοπική κοινωνία τον τελευταίο χρόνο

Οι αυτοχειρίες και οι απόπειρες αυτοκτονίας στην Κρήτη έχουν εκτοξευτεί επικίνδυνα τους τελευταίους μήνες, με τα τραγικά θύματα να επιλέγουν σε μεγαλύτερο ποσοστό τον απαγχονισμό και την πτώση στο κενό. Ενδεικτικό της ολοένα αυξανόμενης τάσης αυτοχειριών στο νησί είναι το γεγονός ότι έχουν υπάρξει ημέρες κατά τις οποίες σημειώθηκαν τέσσερις, ακόμη και πέντε αυτοκτονίες, ενώ συχνά τα τοπικά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης τιτλοφορούν τα περιστατικά αυτοχειρίας ως «η αυτοκτονία της ημέρας»…

Επιχειρηματίες που χρεοκοπούν, νεαροί και υπερήλικοι που δεν αντέχουν να είναι βάρος στους δικούς τους, οικογενειάρχες που χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους όταν τους ανακοινώνουν την απόλυσή τους, γυναίκες που δεν υποφέρουν άλλο τη συζυγική βία, ηλικιωμένοι που αδυνατούν να πληρώσουν τον γάμο των παιδιών τους… Θλιβερές ιστορίες με διαφορετικούς πρωταγωνιστές, οι οποίες όμως συγκλονίζουν και σοκάρουν το ίδιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μεγαλύτερο ποσοστό όσων δεν έφτασαν στον θάνατο θα επαναλάβει την απόπειρα, ενώ ως βασικές αιτίες αναφέρονται η οικονομική κρίση και η έντονη αίσθηση αναξιοπρέπειας και ανασφάλειας.

Μιλώντας στην «Espresso», ο ψυχίατρος και διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου Αντώνης Λιοδάκης ανέφερε ότι οι νησιωτικές περιοχές επιδημιολογικά εμφανίζουν τελευταία μια αύξηση των ψυχικών διαταραχών. «Ισως είναι οι κλειστές κοινωνίες, ίσως οι λόγοι ιδιοσυγκρασίας με τα συναισθήματα “είμαι ή του ύψους ή του βάθους”. Πάντως σίγουρα υπάρχουν ψυχοκοινωνικές αιτίες, γιατί ο άνθρωπος σήμερα δεν μπορεί να διαχειριστεί τη θλίψη, την ένταση, την απόγνωση».

Οπως τονίζει ο ειδικός, η οικονομική κρίση επηρεάζει πάρα πολύ και διαμορφώνει μια ασφυκτική κατάσταση, διότι οι άνθρωποι βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης και της απελπισίας: «Η Κρήτη πάντα είχε ζητήματα με την ψυχική υγεία και τώρα ένα παραπάνω. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, δεν μπορούν να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε απελπισμένες πράξεις, όπως η αυτοκτονία. Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, είναι και κοινωνική, και ανθρωπιστική, και πολιτισμική και όλο αυτό δημιουργεί δύο πολύ σημαντικά ουσιαστικά συναισθήματα, οργή και θλίψη, που βγάζουν βία».

Από την πλευρά της, η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου επισημαίνει στην «Espresso»: «Πάντοτε σε περιόδους οικονομικής κρίσης αυξάνονται τα προβλήματα και τα αδιέξοδα. Φαίνεται ότι υπάρχουν αυξημένα ποσοστά στις αγχώδεις διαταραχές, στα ψυχοσωματικά προβλήματα, ενδεχομένως στα περιστατικά κατάθλιψης και βεβαίως σε περιστατικά αυτοκτονίας, μια πράξη που δείχνει ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, δεν αντέχει άλλο τον εαυτό του, τη ζωή του.  Δηλαδή η ζωή από ένα υπέρτατο αγαθό γίνεται ανυπόφορη και οδηγεί τη σκέψη στην αυτοκτονία, που φαντάζει ως μέσο λύτρωσης από τον αφόρητο ψυχικό πόνο. Στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι κάτι προμελετημένο και όχι μια αυθόρμητη κίνηση».

Από τα περιστατικά που συγκλόνισαν το νησί της Κρήτης είναι η αυτοκτονία 62χρονου Ηρακλειώτη τον περασμένο Ιούλιο, ο οποίος πήδηξε στο κενό από μεγάλο ύψος, επειδή δεν είχε χρήματα να πληρώσει τον γάμο της κόρης του. Δύο μόλις μέρες μετά ένας 85χρονος με σοβαρά κινητικά προβλήματα αυτοκτόνησε πέφτοντας από το μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου στην περιοχή Μασταμπά Ηρακλείου για να μην είναι βάρος στην οικογένειά του. Τον ίδιο μήνα επιχειρηματίας από τις Μοίρες Ηρακλείου βρέθηκε κρεμασμένος στο μαγαζί του, λόγω οικονομικών προβλημάτων, ενώ 55χρονος εφοριακός από το Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε με κυνηγετικό όπλο στην περιοχή Κάτω Πόρος.

Οι διαδοχικές αυτοκτονίες στο νησί συνεχίστηκαν και τους επόμενους μήνες. Για παράδειγμα, τον Αύγουστο 60χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος -δύο μέρες μετά τον θάνατό του- μέσα στο σπίτι του, όπου διέμενε μόνος, στην Ανω Χερσόνησο Ηρακλείου, ο οποίος άφησε σημείωμα στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο σημειώθηκαν επτά απόπειρες στην Κρήτη σε διάστημα μόλις 48 ωρών.

Τους επόμενους μήνες σημειώθηκαν και πάλι διαδοχικές αυτοκτονίες, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του 52χρονου οικοδόμου, πατέρα τριών παιδιών, που αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και απαγχονίστηκε μέσα στο σπίτι του, στη Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου, ενώ τα τοπικά μέσα συχνά κάνουν λόγο για «μάστιγα αυτοκτονιών στην Κρήτη».


Λίγα λουλούδια για τον αυτόχειρα της πλατείας Συντάγματος

Πριν από ακριβώς ένα χρόνο ο ήχος του όπλου τάραζε τους περαστικούς στο Σύνταγμα. Δίπλα στην είσοδο του μετρό ο 77χρονος συνταξιούχος φαρμακοποιός Δημήτρης Χριστούλας, αφού κατέβηκε τα σκαλιά της πλατείας, έφτασε στο γκαζόν από τη δεξιά πλευρά και κρύφτηκε πίσω από ένα χοντρό κορμό δέντρου. «Δεν θέλω να αφήσω χρέη στα παιδιά μου» είπε, έστρεψε το όπλο στο κεφάλι του και αυτοπυροβολήθηκε βάζοντας τέλος στη ζωή του.

Η πράξη του προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο, ενώ στο ιδιόχειρο σημείωμα που άφησε τόνιζε σε κάθε λέξη: «Δεν αυτοκτονώ, με σκοτώνουν»! Χθες στο σημείο όπου ξεψύχησε έφτασε η πρώην σύζυγός του, η κόρη του Εμμυ και δεκάδες πολίτες προκειμένου να αφήσουν ένα λουλούδι στον άνθρωπο που με την πράξη του τάραξε συθέμελα την κοινωνία μας. Στις 6.00 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από πολίτες, ενώ λίγη ώρα αργότερα στην οδό Κωνσταντινουπόλεως η κόρη του τέλεσε πολιτικό μνημόσυνο.

Γ. Στ.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...