Παιδιά και κατοικίδια

Οι λόγοι που δίνουν μια άλλη διάσταση στον ερχομό ενός νέου φίλου στο σπίτι και τα ευεργετικά οφέλη από αυτό το «δώρο».

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που καθιστούν τα κατοικίδια ζώα έξοχα πασχαλινά δώρα για παιδιά. Πέρα από φίλοι ανεκτίμητης αξίας, τα ζώα αποτελούν αναντικατάστατους δασκάλους για τα παιδιά, καθώς τους διδάσκουν με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο σημαντικές έννοιες, ενώ την ίδια στιγμή αποδεικνύονται ευεργετικά και για την υγεία τους.


Πρώτα απ’ όλα έχει αποδειχτεί ότι τα παιδιά που συμβιώνουν με ένα ζώο αναπτύσσουν πολύ νωρίτερα το αίσθημα της ευθύνης απέναντι σε τρίτους. Καθώς τα ζώα χρειάζονται συνεχή προσοχή και φροντίδα -αφού η τροφή, η άσκηση και το παιχνίδι τους εξαρτώνται από το αφεντικό τους- τα παιδιά μαθαίνουν ότι είναι καθοριστικής σημασίας η ενασχόλησή τους με τους μικρούς τους φίλους.


 
Μαθαίνουν ακόμα την έννοια της δέσμευσης, αφού αντιλαμβάνονται ότι τα ζώα δεν είναι όπως τα υπόλοιπα παιχνίδια τους, τα οποία άμα τα βαρεθούν, μπορούν να τα κλείσουν σε ένα συρτάρι και να μην ασχοληθούν ποτέ ξανά μαζί τους.


Την ίδια στιγμή, αντιλαμβάνονται καλύτερα την έννοια των επιπτώσεων, αφού βλέπουν ότι αν δεν ταΐσουν τα ψάρια, αυτά πεθαίνουν κι αν δεν βγάλουν βόλτα τον σκύλο, αυτός θα κάνει την «ανάγκη» του μέσα στο σπίτι. Διδάσκονται ακόμα την έννοια της πειθαρχίας, καθώς μπαίνουν στη διαδικασία να εκπαιδεύσουν το ζωάκι τους.


Φυσικά, αν το μεγάλωμα ενός ζώου είναι επιτυχημένο, τότε αυτομάτως τονώνονται η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση των παιδιών. Επιπλέον τα κατοικίδια και κυρίως τα σκυλιά αποτελούν καλό κίνητρο άσκησης και παιχνιδιού κρατώντας τα παιδιά σε φόρμα. Εχει αποδειχτεί ακόμα ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν μαζί με ένα κατοικίδιο είναι λιγότερο επιρρεπή σε αλλεργίες και άσθμα, αφού η έκθεση στο τρίχωμα και σε άλλες αλλεργιογόνες ουσίες που φέρουν τα ζώα τα βοηθάνε να χτίσουν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Και φυσικά η συντροφιά ενός ζώου προσφέρει ένα διάχυτο αίσθημα γαλήνης στα παιδιά, τονώνει το αίσθημα της ασφάλειας και ανακουφίζει πιθανό στρες.


ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ