Αντιλαλούν οι φυλακές

Τα παλαιά κρατητήρια των Τρικάλων γίνονται μουσείο για τον μεγάλο δάσκαλο του μπουζουκιού Βασίλη Τσιτσάνη.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης θα χαμογελά από εκεί ψηλά, καθώς οι παλιές φυλακές Τρικάλων θα μετατραπούν σε μουσείο για τον μεγάλο δάσκαλο του μπουζουκιού! Το κεντρικό κτίριο του πρώην σωφρονιστικού καταστήματος, που ανάγεται στις αρχές του 20ού αιώνα, πρόκειται να γίνει μουσείο έπειτα από την ένταξή του στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με απόφαση του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού.

Το έργο «Δημιουργία κέντρου έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης» είναι προϋπολογισμού 2.816.109 ευρώ και η συγχρηματοδότησή του γίνεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με ποσοστό 85%.

Μιλώντας ο κ. Αγοραστός για το θέμα ανέφερε: «Επειτα από μεγάλες και συντονισμένες προσπάθειες με το υπουργείο Πολιτισμού και τη γ.γ. Λίνα Μενδώνη, με τον Δήμο Τρικκαίων, αλλά και τη βούληση τη δική μας ως αιρετής Περιφέρειας, εντάξαμε στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας ένα ξεχωριστό έργο πολιτισμού.

Ενα έργο το οποίο αλλάζει τη μορφή της αρχιτεκτονικής οπτικής αλλά και του περιβάλλοντος στο κέντρο των Τρικάλων. Πρόκειται για το σημείο όπου βρίσκονται οι παλιές φυλακές και αυτή τη στιγμή αποτελεί εστία περιβαλλοντικής ρύπανσης. Εκεί πρόκειται να δημιουργήσουμε το Μουσείο Τσιτσάνη και γι’ αυτό σήμερα εντάσσουμε αυτό το έργο, προϋπολογισμού 2.816.000 ευρώ.

»Με αυτό το έργο ολοκληρώνεται η ανάπλαση του κεντρικού ιστού της πόλης των Τρικάλων, αναβαθμίζεται ένας χώρος με έμφαση στον πολιτισμό και ταυτόχρονα γίνεται πράξη η δωρεά της οικογένειας Τσιτσάνη στην πόλη των Τρικάλων.

Πρόκειται για σπουδαίο γεγονός, διότι ο Τσιτσάνης ήταν μεγάλος μουσικοσυνθέτης και το μουσείο αυτό θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους μουσικόφιλους και όχι μόνο» τόνισε ο κ. Αγοραστός και πρόσθεσε: «Με αυτό το έργο γίνεται πράξη η δωρεά της οικογένειας Τσιτσάνη στην πόλη των Τρικάλων, ενώ το μουσείο αυτό θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους μουσικόφιλους και όχι μόνο».

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα αποδοθεί στο κοινό ένας χώρος με διαχρονικότητα και πολυπολιτισμικότητα: ένας αμιγώς αρχαιολογικός χώρος με οργανωμένη αρχιτεκτονική και ιστορική δομή στο ισόγειο και ένας χώρος με αναφορές στη μουσική δημιουργία Τρικαλινών συνθετών στον πάνω όροφο, που θα αποτελούν ξεχωριστές οντότητες, με βελτιωμένες συνθήκες επισκεψιμότητας και θα συμβάλουν στην τουριστική προβολή της πόλης αλλά και στην ανάπτυξη του τοπικού περιφερειακού χώρου.

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ