Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Απασφάλισε ο Ανδρέας Μικρούτσικος: «Τι πρέπει να πω; Τι είμαι; Ένας μ@@@κας...

Έξω από τα δόντια μίλησε ο Ανδρέας Μικρούτσικος σε...

Ο Πάνος Μουζουράκης μας ξεναγεί στο δωμάτιο της κορούλας του

Ο Πάνος Μουζουράκης απολαμβάνει τις ομορφότερες στιγμές της ζωής...

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το σπίτι τρώγλη όπου ζούσε η αείμνηστη Ελένη Καριολάκη

Ένα ανθρώπινο δράμα, ένα σύγχρονο «Κωσταλέξι» αποκαλύφθηκε μετά τον θάνατο...

Νίκος Κουρής – Έλενα Τοπαλίδου: Παντρεύονται στις 12 Δεκεμβρίου

Λίγες μέρες έμειναν για να ανέβουν τα σκαλιά της...

Περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ διατροφής, γονιδίων και των ανθρώπινων ασθενειών

Τι δείχνει έρευνα της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.

Μερικές φορές ακόμα και οι πιο συνειδητοποιημένοι από εμάς δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε ένα μικρό κομμάτι κέικ σοκολάτας. Η νέα έρευνα από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης (UMMS) αυξάνει την πιθανότητα ότι ακόμα και μικρές ποσότητες από αυτά τα «συγχωροχάρτια» περιστασιακά μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στην έκφραση των γονιδίων που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Πολλές έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι ο μεταβολισμός και η φυσιολογία συνδέονται με τη διατροφή. Διαφορετικές δίαιτες παράγουν διαφορές στην έκφραση των γονιδίων που μπορεί στη συνέχεια να συνδεθεί με κρίσιμες φυσιολογικές αλλαγές. Με λίγα λόγια, σε αυτή την έρευνα που έκαναν σε σκουλήκια C. Elegans διαπίστωσαν ότι στη διατροφή με διαφορετικούς τύπους βακτηρίων, ανταποκρίνονταν με δραματική αλλαγή του γονιδίου, που οδηγούσε σε σημαντικές αλλαγές στη φυσιολογία. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα σκουλήκια που τρέφονται με μια φυσική διατροφή με Comamonas βακτήρια έχουν λιγότερους απογόνους, ζουν λιγότερο και αναπτύσσονται γρηγορότερα, σε σύγκριση με τα σκουλήκια που τρέφονται με το πρότυπο εργαστήριο διατροφής των βακτηρίων E.coli. Οι ερευνητές, εντόπισαν τουλάχιστον 87 αλλαγές στην έκφραση γονιδίου μεταξύ των δύο διαφορετικών διατροφών. Παραδόξως, οι αλλαγές αυτές είναι ανεξάρτητες από τα επίπεδα της ινσουλίνης και οι μεταβολές συμβαίνουν, εν μέρει τουλάχιστον, σε ένα πρόγραμμα γονιδίου που καθορίζει την ανάπτυξη του σκουληκιού.

Είναι σημαντικό ότι αυτές οι ίδιες οι ρυθμίσεις παρουσιάζονται και στον ανθρώπινο οργανισμό. Γι’ αυτό χρησιμοποιούνται τώρα τα σκουλήκια C. Elegans στη μελέτη των πολύπλοκων συνδέσεων μεταξύ διατροφής, γονιδίων έκφρασης και της φυσιολογίας καθώς και τη σχέση τους με την ανθρώπινη ασθένεια. Αυτό που τραβάει το ενδιαφέρον είναι ότι οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ακόμα και όταν τροφοδοτούνται με ένα μικρό ποσό των βακτηριδίων Comamonas σε μια δίαιτα που αποτελείται από βακτήρια E.coli, τα σκουλήκια εμφάνισαν δραματικές αλλαγές στην έκφραση γονιδίων και τη φυσιολογία. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι διαφορετικές δίαιτες δεν είναι «υγιείς» και συγκεκριμένες ποσότητες ορισμένων τροφίμων μπορεί να προωθήσουν διαφορετικά αποτελέσματα στη φυσιολογία. Είναι επίσης αλήθεια ότι μια μικρή ποσότητα ενός «υγιούς» τροφίμου σε μια κατά τα άλλα ανθυγιεινή διατροφή θα μπορούσε να αποσπάσει μια ευεργετική αλλαγή στην έκφραση γονιδίων που θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές φυσιολογικές επιδράσεις. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός γενετικού ρυθμιστικού δικτύου που διευκολύνει μια γρήγορη ανταπόκριση σε εσωτερικές κι εξωτερικές φυσιολογικές περιβαλλοντικές νύξεις, προκειμένου να διατηρηθεί μια μεταβολική ισορροπία στο σκουλήκι. Ενα παρόμοιο φαινόμενο εμπλέκεται σε μεταλλάξεις που οδηγούν σε εκ γενετής μεταβολικά νοσήματα σε ανθρώπους. Οι γενετικές ασθένειες προκύπτουν από ατέλειες στα γονίδια που κωδικοποιούν για ένζυμα, τα οποία βοηθούν στη μετατροπή θρεπτικών συστατικών σε χρήσιμα υλικά στο κύτταρο. Αυτές οι ασθένειες συνήθως αντιμετωπίζονται από διαιτητικές παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αποφυγή συσσώρευσης των τοξινών. Σύμφωνα με τον δρ Walhout, επικεφαλής της έρευνας, μπορεί να είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί αυτό το γενετικό ρυθμιστικό δίκτυο από τα σκουλήκια, για να συγκριθεί πώς ορισμένα διαιτητικά σχήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μετριάσουν αυτές τις μεταβολικές νόσους. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διαλογή φαρμάκων ή άλλων μικρών μορίων που μπορούν να παράγουν τα ίδια αποτελέσματα όπως οι διαιτητικές θεραπείες. Ολοκληρώνοντας, είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τη σύνθετη αλληλεπίδραση μεταξύ διατροφής, γονιδίων έκφρασης και της φυσιολογίας στον άνθρωπο για πολλούς λόγους. Ωστόσο, τώρα οι ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα πολύ υπάκουο σύστημα -δηλαδή τα σκουλήκια C. elegans- για να ερευνήσουν συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με το ποια συστατικά στη διατροφή μπορούν να επηρεάσουν την έκφραση των γονιδίων και τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά και τελικά να προκαλέσουν ασθένειες στον άνθρωπο.

Σοφία Τικταμπανίδη
Διατροφολόγος BSc University of Nottingham
MSc UCL, MSc London Met
{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χαριτωμένη μικρούλα με τις πλεξούδες είναι σήμερα πετυχημένη ηθοποιός

Η όμορφη μαθητριούλα με τις πλεξούδες πόζαρε στον φωτογραφικό...

Αργύρης Παπαργυρόπουλος: Τα βέλη στον Κασσελάκη και η λατρεία στον αείμνηστο βασιλιά Κωνσταντίνο

Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Αργύρη Παπαργυρόπουλου μετά...

Οργισμένος ο Ομηρος Ευστρατιάδης: «Οι ηθοποιοί της βιντεοκασέτας δεν οδηγήθηκαν στα ψυχιατρεία»

Εξαλλος δηλώνει ο σκηνοθέτης Ομηρος Ευστρατιάδης σχετικά με άρθρο...

Χώρισαν ένα μήνα μετά τον ερχομό της κόρης τους λόγω απιστίας

Ένα μήνα μετά τον ερχομό του παιδιού του γνωστό ζευγάρι της σόουμπιζ χώρισε. Η είδηση του χωρισμού «έσκασε» σαν «βόμβα» καθώς κανείς δεν περίμενε το ζευγάρι που έδειχνε ερωτευμένο και ευτυχισμένο με το μωράκι του θα τραβούσε χωριστούς δρόμου

Χωρισμός διάσημου επιχειρηματικού ζεύγους: Το μαύρο χρήμα και ο εραστής personal trainer

Επεισοδιακός -και καθόλου «βελούδινος»- είναι ο χωρισμός γνωστού ζευγαριού...

Δε θα πιστέψετε ποιας παρουσιάστριας είναι μαμά η κυρία στην αγκαλιά του Αντώνη Ρέμου

Η καταξιωμένη παρουσιάστρια βγήκε για καφέ με τη μητέρα...

Ζευγάρι της σόουμπιζ απέκτησε το πρώτο του παιδάκι!

Γεννητούρια στη σόουμπιζ! Γνωστό ζευγάρι απέκτησε το πρώτο του παιδάκι και η ευτυχία του είναι απερίγραπτη.

Πένθος για τις πρωταγωνίστριες του «Sex and the city» – Έφυγε ηθοποιός της σειράς

Δύσκολες στιγμές περνούν οι πρωταγωνίστριες και οι συντελεστές του...