Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σάσα Μπάστα: Ποιους τσάκωσε ο φακός στα γενέθλια της τραγουδίστριας

Glamorous γενέθλια για τη Σάσα Μπάστα. Η γνωστή τραγουδίστρια...

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Πότε και πού ντύνεται γαμπρός ο «Greek Freak»

Γάμος αλά ελληνικά για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μετά την...

Το 2050 ο μισός πλανήτης θα φορά γυαλιά μυωπίας

Με γοργό ρυθμό εξαπλώνεται πανδημία που ωστόσο περνάει απαρατήρητη...

Baby bloom για τον κανακάρη της Μαρίας Καρλάκη

Διπλό όνομα και νησιωτικό location στο baby bloom του...

Είκοσι καβαλάρηδες στον δρόμο για τις Θερμοπύλες

Αλλη μια πορεία από τους «Ατρόμητους Ιππείς» που ξεκίνησαν από την Πιερία για ένα συμβολικό ταξίδι

Για ένα συμβολικό ταξίδι περιπέτειας, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη συμβολή των Μακεδόνων του εξωτερικού στη δημιουργία του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, ξεκίνησαν χθες από την Πιερία είκοσι τολμηροί ιππείς. Από νωρίς το πρωί ετοίμασαν τα άλογά τους, χαιρέτησαν συγγενείς και φίλους και πήραν τον δρόμο για τις Θερμοπύλες. Ο προορισμός του ταξιδιού δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς οι καβαλάρηδες θέλουν να αποδώσουν τιμή στους τριακόσιους γενναίους του Λεωνίδα που πολέμησαν και έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία όλων των Ελλήνων.
Οι ιππείς θα κινηθούν αποκλειστικά από τις ορεινές περιοχές και μέσω του Ολύμπου, των ορεινών όγκων της Λάρισας, της Ελασσόνας και του Δομοκού θα καταλήξουν στις Θερμοπύλες. Το ιππικό ταξίδι τους θα ολοκληρωθεί την Κυριακή του Θωμά, με κατάθεση στεφάνων και απονομή μεταλλείων στους συμμετέχοντες και σε όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση της πορείας.

Σε καταφύγια

«Είναι όλα σχεδιασμένα και έτοιμα από καιρό. Τα βράδια θα μένουμε σε καταφύγια, ενώ έχουμε εξοπλιστεί και με σκηνές» ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος των «Ατρόμητων Ιππέων» Ηρακλής Τσίντζηρος και πρόσθεσε πως στόχος της ενέργειας αυτής, αλλά και όσων προηγήθηκαν στο παρελθόν, είναι η διάδοση του φίλιππου πνεύματος και της αγάπης για τη φύση και το περιβάλλον, καθώς και η ενδυνάμωση των ανθρώπινων σχέσεων. Οι «Ατρόμητοι Ιππείς» ξεκίνησαν τις ιππικές πορείες το 2007. Κάθε χρόνο επιλέγουν διαφορετικό προορισμό θέλοντας να περάσουν κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα, πάντα στο πνεύμα της ανάδειξης των ιστορικών τόπων, μνημείων και γεγονότων της ελληνικής Ιστορίας.
Το 2007, η ιππική πορεία ακολούθησε τα ίχνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου από το Δίον της Πιερίας μέχρι την Αλεξανδρούπολη, το 2008 είχε προορισμό τη Ζαχάρω Ηλείας σε ένδειξη συμπαράστασης στους πυρόπληκτους, το 2009 κατέληξε στην Αρχαία Δωδώνη και ήταν αφιερωμένη στους αρχαίους και τους σύγχρονους ολυμπιονίκες, ενώ το 2010 ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη σε ένδειξη τιμής προς τους γνωστούς και άγνωστους μακεδονομάχους. Το 2011, η πορεία ξεκίνησε από τον Ολυμπο και κατέληξε στο Μεσολόγγι σε ανάμνηση της ηρωικής εξόδου, ενώ το 2012 έφτασε μέχρι την Κρήτη για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας και τη συμβολή των Κρητικών σε αυτήν. Πέρσι, η πορεία πραγματοποιήθηκε γύρω από τον Ολυμπο.

Αναβιώνει το έθιμο του Αϊ-Γιώργη με ιππικούς αγώνες σε περιοχές της Ελλάδας

ΓΙΟΡΤΗ του Αγίου Γεωργίου σήμερα και σε πολλές περιοχές της χώρας όλα είναι έτοιμα για να αναβιώσει το έθιμο των ιππικών αγώνων. Στο Επιτάλιο Ηλείας, στο Πλατύ Καλαμάτας, στο Ευηνοχώρι Μεσολογγίου, μικροί και μεγάλοι αναζητούν μια καλή θέση προκειμένου να παρακολουθήσουν με κομμένη την ανάσα τους ιππικούς αγώνες και να χειροκροτήσουν τους νικητές. Οι μάχες και φέτος θα είναι σκληρές, καθώς όλοι οι αναβάτες επιθυμούν να κερδίσουν το πολυπόθητο έπαθλο: το δάφνινο ή ανθοστόλιστο στεφάνι. Στο Πλατύ Καλαμάτας οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 11.00 το πρωί από το το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος θεωρείται προστάτης των ιππέων. Οι καβαλάρηδες, με τις παραδοσιακές στολές και τα όπλα τους στο ζωνάρι ή και με τα καθημερινά τους, έκαναν τις προηγούμενες ημέρες τις τελευταίες ετοιμασίες ώστε να εντυπωσιάσουν και φέτος τους επισκέπτες.
Και στον Αγιο Γεώργιο Μεσολογγίου, μετά το τέλος της θείας λειτουργίας, νέοι από τα γύρω χωριά ολόκληρου του Δήμου Μεσολογγίου θα αγωνιστούν για να κερδίσουν ένα στεφάνι με γαρίφαλα. Οι ιππικοί αγώνες που γίνονται τέτοια μέρα σε πολλές περιοχές της χώρας, από τα χωριά της Λακωνίας, όπως οι Βουτιανοί, και τη Βόνιτσα μέχρι την Αργολίδα και τη Δράμα, έχουν τις ρίζες τους στα τελευταία χρόνια του Βυζαντίου. Ωστόσο διαφορετικό είναι το έθιμο που αναβιώνει ανήμερα τη γιορτή του Τροπαιοφόρου στην Αση Γωνιά Χανίων. Το χωριό έχει συνδεθεί με την ευλογία των κοπαδιών και αποτελεί μοναδικό έθιμο σε όλο το νησί. Οι βοσκοί της περιοχής θεωρούν προστάτη τους τον Αϊ-Γιώργη και στις 23 Απριλίου συρρέουν με τα κοπάδια τους στην εκκλησία του Αϊ-Γιώργη του Γαλατά.
Η εκκλησία βρίσκεται πολύ κοντά στην πλατεία του χωριού και είναι ιδιαίτερο το θέαμα των αιγοπροβάτων να έχουν περικυκλώσει τις προτομές του Βενιζέλου και του Γύπαρη περιμένοντας τη σειρά τους να κατέβουν στο εκκλησάκι. Τα ζώα, στολισμένα με τα πιο μελωδικά λέρια (κουδούνια), μαντρώνονται στην κούρτα έξω από την εκκλησία κι αρμέγονται ένα-ένα.

Γιούλη Σταρίδα

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...