Δεύτερη (ανάμεσα σε 51 χώρες) η Ελλάδα σε Γαλάζιες Σημαίες για τις ακτές της

Στη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 51 χώρες βρίσκεται και φέτος η Ελλάδα με 408 ακτές βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία!

Στη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 51 χώρες βρίσκεται και φέτος η Ελλάδα με 408 ακτές βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία! Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ισπανία με 571 βραβευμένες ακτές, την τρίτη η Τουρκία με 387 ακτές, την τέταρτη η Γαλλία με 379 και την πέμπτη η Πορτογαλία με 298.

Φέτος, η διεθνής επιτροπή του προγράμματος Γαλάζιες Σημαίες βράβευσε 3.372 ακτές και 650 μαρίνες σε όλο τον κόσμο.

Πάντως, το… ελληνικό ρεκόρ έχει καταγραφεί το 2008, με συνολικά 430 Γαλάζιες Σημαίες! Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη Γαλάζια Σημαία όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδοχεία και camping, που συμμετέχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα.

Πρώτη η Κρήτη

Ειδικότερα στην Ελλάδα, πρώτη για ακόμη μία χρονιά αναδεικνύεται η Κρήτη με 105 μαγευτικές πλαζ (από 88 πέρυσι) και ακολουθούν η Χαλκιδική με 33 ακτές, η Κέρκυρα με 30, τα Δωδεκάνησα με 29 και οι Κυκλάδες με 20.

Ο νομός Αττικής έχει -όπως και πέρυσι- 13 βραβευμένες ακτές και η Θεσσαλονίκη 11. Η Γαλάζια Σημαία είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας και θεωρείται το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987 στις ακτές και τις μαρίνες, οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης.

Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Επιπλέον, πρέπει να τηρούνται και τα υπόλοιπα 32 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουόμενων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ