Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Συγκλονίζει ο Τέρης Χρυσός: «Θέλω να πεθάνω για να λυτρωθώ»

Κραυγή απόγνωσης και απελπισίας από τον τραγουδιστή Τέρη Χρυσό...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για τη Τρίτη 31 Ιανουαρίου

ΚΡΙΟΣ: Πρέπει να δείτε πιο αισιόδοξα τις προσωπικές σχέσεις σας....

Χριστίνα Λαμπίρη: «Το έχω στημένο το μυαλό μου το πρότζεκτ που θέλω...

Η Χριστίνα Λαμπίρη εξομολογήθηκε πως θα ήθελε να επιστρέψει...

Ξέσπασε η Ηλιάνα Μαυρομάτη: «Είναι φρικτό αυτό που έγινε. Τι κατάχρηση!»

Η Ηλιάνα Μαυρομάτη, που φέτος πρωταγωνιστεί στην πετυχημένη σειρά...

Εγκλημα: Εκαναν μαθήματα σε ετοιμόρροπο σχολείο

Ο δήμος είχε στα χέρια του την έκθεση-σοκ για το επικίνδυνο κτίριο του 3ου Γυμνασίου Ν. Φιλαδέλφειας από τον Νοέμβριο του 2013

Μετά το τραγικό συμβάν που οδήγησε στην απώλεια της ζωής ενός νεαρού αγοριού σε λούνα παρκ του Ελληνικού, το οποίο αν και δεν διέθετε άδεια, λειτουργούσε χωρίς κανένα έλεγχο από τη δημοτική Αρχή της πόλης, ένα ακόμη κρούσμα ολιγωρίας και εγκληματικής αδιαφορίας μιας άλλης δημοτικής Αρχής ήρθε πριν από λίγες ημέρες στην επιφάνεια. Ο βαθμός επικινδυνότητας αλλά και το εύρος που θα μπορούσε να είχε ένα πιθανό ατύχημα θα μας έκανε -σε μια τέτοια απευκταία περίπτωση- να μιλούσαμε για τραγωδία, αφού αφορά σχολικό κτίριο με εκατοντάδες μαθητές!

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Espresso» και με βάση την επίσημη αλληλογραφία των αρμόδιων υπηρεσιών, το σχολικό κτίριο που στεγάζει το 3ο Γυμνάσιο Νέας Φιλαδέλφειας έχει κριθεί από τον Οκτώβριο του 2013 επικίνδυνο από στατική και δομική άποψη, κοινώς ετοιμόρροπο!

Η δημοτική Αρχή είχε λάβει γνώση της έκθεσης επικινδύνου οικοδομής που συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης, δεν έβγαλε όμως καμία ανακοίνωση και δεν ενημέρωσε κανέναν άμεσα ενδιαφερόμενο, όπως τους γονείς και τους δασκάλους. Αφησε έτσι εκατοντάδες μαθητές να περνούν αρκετές ώρες κάθε μέρα μέσα σε ένα χαρακτηρισμένο ως ετοιμόρροπο κτίριο!

Οι υπεύθυνοι

Είναι προφανές -αλλά προκύπτει και από τα σχετικά έγγραφα- ότι έλαβε γνώση της σχετικής έκθεσης τουλάχιστον ο τότε άμεσα αρμόδιος και υπεύθυνος, αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Παπανικολάου, που είναι και πάλι υποψήφιος στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, αυτή τη φορά με τον συνδυασμό του Απόστολου Κόντου.

Η έκθεση επικινδύνου οικοδομής, η οποία συντάχθηκε έπειτα από επιτόπιο έλεγχο μηχανικού στις 18 Οκτωβρίου 2013, αναφέρει: «Το εν λόγω σχολικό συγκρότημα είναι επικίνδυνο από άποψη στατική και δομική (κοινώς ετοιμόρροπο) και για να αρθεί ο κίνδυνος πρέπει να γίνουν τα παρακάτω… Οι πιο πάνω εργασίες πρέπει να εκτελεστούν σε προθεσμία 60 ημερών, εκτός των μέτρων ασφαλείας, που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα… Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν αίρει τον κίνδυνο μέσα στην προθεσμία… θα διωχθεί ποινικά… και η υπηρεσία σε συνεργασία με την αστυνομική Αρχή θα προβεί σε άρση του κινδύνου είτε με αναγκαστική εκκένωση… είτε με κατεδάφιση των επικίνδυνων μερών».

Η έκθεση κοινοποιήθηκε στον δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος τον Νοέμβριο του 2013. Χρειάστηκε όμως ένας ολόκληρος μήνας για να κινητοποιηθεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Παπανικολάου και να στείλει αίτημα στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων για τις απαραίτητες επισκευές, το οποίο όμως απορρίφθηκε!

Στην απάντησή του ο ΟΣΚ (σήμερα Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.) απορρίπτει το αίτημα, διότι όπως τονίζει και όπως ίσως θα έπρεπε να γνωρίζει ο αντιδήμαρχος: «Η αρμοδιότητα συντήρησης, επισκευής, ενίσχυσης ανήκει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η εταιρία Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. μόνο κατ’ εξαίρεση αποκτά αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών… και αυτό μόνο έπειτα από κοινή υπουργική απόφαση»!

Με αυτά και με εκείνα, εκατοντάδες μαθητές συνέχισαν να περνάνε πολλές ώρες κάθε μέρα μέσα σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο και ελάχιστοι γνώριζαν τον κίνδυνο μέχρι την Τρίτη 6 Μαΐου, επτά ολόκληρους μήνες μετά! Τότε ο Σύλλογος Γονέων αποκάλυψε το θέμα σε συγκέντρωση στο αμφιθέατρο του 3ου Λυκείου Φιλαδέλφειας, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του και διακόπηκαν τα μαθήματα στο συγκεκριμένο κτίριο, χωρίς ακόμα να έχει γίνει οποιαδήποτε επισκευή!

Γιατί δεν ενημερώθηκαν αμέσως γονείς, μαθητές και δάσκαλοι; Θα διωχθούν οι υπεύθυνοι για την υπέρβαση της οριζόμενης προθεσμίας – άμεσα για τα μέτρα ασφαλείας και 60 ημέρες για τα υπόλοιπα; Θα πρέπει πρώτα να θρηνήσουμε θύματα και στη Νέα Φιλαδέλφεια, για να κινηθούν οι διωκτικές Αρχές εναντίον άλλης μιας ασύδοτης δημοτικής Αρχής; Ως πότε η ολιγωρία, η εγκληματική αδιαφορία και η τραγική ανεπάρκεια δημάρχων και αρμόδιων αντιδημάρχων θα θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο ζωές παιδιών;

«Βαρύτατη η ευθύνη! Δεν είπαν τίποτα στους γονείς»

«Η έκθεση της Πολεοδομίας της Νέας Ιωνίας για την ακαταλληλότητα του κτιρίου όπου στεγάζεται το 3ο Γυμνάσιο Νέας Φιλαδέλφειας συντάχθηκε τον Οκτώβριο του 2013 και τον Νοέμβριο κοινοποιήθηκε στον δήμο μας αλλά και στη διεύθυνση του σχολείου. Κανείς όμως δεν μας ενημέρωσε» λέει στην «Espresso» ο Τάσος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, και προσθέτει:

«Μόλις τέσσερις μέρες πριν (σ.σ.: την Κυριακή) μάθαμε για την ύπαρξη των εγγράφων που αναφέρουν ότι το σχολείο είναι επικίνδυνο και ετοιμόρροπο. Κινητοποιηθήκαμε αμέσως και την Τρίτη πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση γονέων, μαθητών και καθηγητών, στην οποία αποφασίσαμε να φιλοξενηθούν οι μαθητές μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς στο κτίριο όπου στεγάζεται το 3ο Λύκειο.

»Η ευθύνη του δήμου είναι βαρύτατη, καθώς δεν ενημέρωσε κανέναν γονιό και μαθητή, αλλά και ούτε τον σύλλογό μας για την ύπαρξη ενός τόσο σοβαρού προβλήματος. Θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι επισκευές στο σχολείο και να ληφθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας προκειμένου οι μαθητές να μπορέσουν τη νέα σχολική χρονιά να μπουν στο κτίριο χωρίς να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα.

»Εκτός από αυτό, ζητάμε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση του νέου κτιρίου σε παρακείμενο στο σχολείο οικόπεδο που ανήκει στον ΟΣΚ (σ.σ.: νυν Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.) για να φιλοξενηθούν εκεί τόσο οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου όσο και οι μαθητές του 3ου Λυκείου. Η άδεια ανέγερσης του νέου σχολικού κτιρίου υπάρχει από το 2012, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ενέργεια».

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κι όμως αυτό το ζευγάρι της ελληνικής σόουμπιζ έχει 30 χρόνια διαφορά και δεν φαίνεται καθόλου

Ο γνωστός πρωταγωνιστής βγήκε για ψώνια στο κέντρο της...

Κορίτσια, ο Μπάρκουλης είναι τρελά ερωτευμένος και το δείχνει

Έρωτας «φωτιά» για τον Νίκο Μπάρκουλη και τη Natasha...

Πανέμορφη η μητέρα πετυχημένης τραγουδίστριας

Μπορεί μαμά και κόρη να είναι κούκλες ωστόσο μεταξύ τους δεν μοιάζουν σχεδόν καθόλου. Το σίγουρο είναι πως ο χρόνος είναι φίλος

Πτώση αεροσκάφους F-4: Αυτός είναι ο νεκρός συγκυβερνήτης Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας

Συγκλονισμένη η χώρα μας σήμερα με τη συντριβή του...

Η άγνωστη «αδελφή» του Νίκου Ξανθόπουλου – Τα τελευταία του λόγια πριν μπει στο νοσοκομείο

Εννιά μέρες συμπληρώνονται σήμερα από το φευγιό του Νίκου...

Πτώση αεροσκάφους F-4: Νεκρός ο 29χρονος υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας

Νεκρός ανασύρθηκε πριν λίγη ώρα ο ένας από τους...

Πριβέ «αποχαιρετισμός» στην τέως βασιλική οικογένεια!

Τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, με πρώτη τη...

Ο Απόστολος Γκλέτσος «λύγισε» on air – Η αμηχανία της Ελένης Μενεγάκη

Ο Απόστολος Γκλέτσος καλεσμένος της εκπομπής «Ελένη» με το...