Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Κατερίνα Βρανά γιορτάζει την ημέρα που σχεδόν πέθανε

Είναι μια μαχήτρια της ζωής και δεν ξεχνά ποτέ...

Ο Μουζουράκης αποκάλυψε πως βάφτισε την κόρη του χωρίς να το πάρει...

Ο Πάνος Μουζουράκης δήλωσε πως βάφτισε την κόρη του...

Δημήτρης Ρούσσος: Ο τραγουδοποιός που πέρασε και από το «The Voice», είναι...

Οταν δεν γράφει τα δικά του τραγούδια, ο Δημήτρης...

SOS για τις 223 μαθήτριες

Ξεσηκωμός κατά του αρχηγού της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία που άρπαξε από το σχολείο 223 κορίτσια

Απομονωμένος και πιο εξτρεμιστής από ποτέ χαρακτηρίζεται ο αρχηγός της οργάνωσης που απήγαγε 223 μαθήτριες στη Νιγηρία και απειλεί να τις πουλήσει. Τόσο η ρητορική του στα βίντεο όσο και η γλώσσα του σώματός του αλλά και οι πληροφορίες που κυκλοφορούν δείχνουν ότι ο αρχηγός της Μπόκο Χαράμ, Αμπουντακάρ Σεκάου είναι εξαιρετικά απρόβλεπτος.

Ακόμα και πριν από αυτήν την πρωτοφανή για τα διεθνή δεδομένα απαγωγή, η οργάνωση που σημαίνει «η δυτική παιδεία είναι αμαρτία» βρισκόταν στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία έδινε έως 7 εκατομμύρια δολάρια αμοιβή σε όποιον πρόσφερε πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη του αρχηγού της.

«Είναι απομονωμένος, οι πρακτικές του είναι όλο και πιο εξτρεμιστικές και είναι αρκετά διαταραγμένος για να πιστεύει ότι θα καταφέρει να διαλύσει το κράτος στη Νιγηρία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τζ. Πίτερ Φαμ, διευθυντής του Κέντρου Αφρικανικών Υποθέσεων του Ατλαντικού Συμβουλίου, με έδρα στην Ουάσινγκτον, στην έκθεση που συνέταξε το 2012 με τίτλο «H εξελισσόμενη απειλή της Μπόκο Χαράμ».

Σε ομιλίες του, οι οποίες έχουν ηχογραφηθεί, ο Σεκάου υποστηρίζει ότι ο ιερός πόλεμος είναι ο μόνος τρόπος για να έρθει η αλλαγή για τους μουσουλμάνους της Νιγηρίας. Ετσι προτρέπει τους οπαδούς του να προβούν σε δολοφονίες και βομβιστικές ενέργειες στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα προκειμένου να έρθει η ανατροπή.

«Ταλιμπάν»

Οι νιγηριανές Αρχές πίστευαν ότι ο Σεκάου είχε σκοτωθεί το 2009, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας με αντάρτες της οργάνωσης, αλλά τον Ιούλιο του 2010 επανεμφανίστηκε μέσω βίντεο και δήλωσε επικεφαλής των λεγόμενων «Ταλιμπάν της Νιγηρίας». Οπως εξήγησε, είχε πράγματι πυροβοληθεί στον μηρό, αλλά κατάφερε να επιζήσει.

Κανείς δεν είναι σε θέση να πει με ακρίβεια την ηλικία του Σεκάου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, είναι μεταξύ 35 και 43 ετών. Το παρατσούκλι του είναι «Νταρούλ Ταουχίντ», το οποίο σημαίνει «ειδικός στο Ταουχίντ», δηλαδή την ισλαμική θεωρία για τη μοναδικότητα του Αλλάχ. Οι απαγωγές μπορεί να του προσέδωσαν περισσότερη αίγλη στα μάτια των ανταρτών, ωστόσο πρέπει πια να κοιτάζει με φόβο τον ουρανό, αφού σίγουρα κάποια μη επανδρωμένα αεροσκάφη προσπαθούν ήδη να τον λοκάρουν.

Εκστρατεία με διάσημους ηθοποιούς και τη Μισέλ Ομπάμα

«Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας»! Αυτό είναι το αίτημα που διατυπώνεται μέσω διαδικτύου με το hashtag #BringBackOurGirls για την απελευθέρωση των κοριτσιών που έχουν απαχθεί από την Μπόκο Χαράμ. Η Μισέλ Ομπάμα, η Χίλαρι Κλίντον, η Αντζελίνα Τζολί και άλλοι στηρίζουν την καμπάνια που ενθαρρύνει στρατιωτική επέμβαση για να επιστρέψουν τα κορίτσια στις οικογένειές τους. Η Αντζελίνα Τζολί αποκάλεσε αυτό που συμβαίνει «αδιανόητη αγριότητα και κακό», ενώ η πρώτη κυρία των ΗΠΑ στη φωτογραφία που ανέβασε και η οποία τη δείχνει να κρατάει ένα χαρτί με το hashtag συμπληρώνει: «Οι προσευχές μας είναι για τα κορίτσια της Νιγηρίας και τις οικογένειές τους». Η Μαίρη Τζέι Μπλάιτζ με δικό της tweet τονίζει: «Εχουν περάσει δύο εβδομάδες από την απαγωγή των 234 Νιγηριανών κοριτσιών και εξακολουθούν να μην είναι σπίτι». Η Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ από την πλευρά της ζητεί από τους followers της να υπογράψουν το ψήφισμα.

Κάποιοι άλλοι πάντως έχουν επιλέξει ένα πιο καταγγελτικό hashtag, το #RealMenDontBuyGirls (Οι αληθινοί άνδρες δεν αγοράζουν κορίτσια) προκειμένου να αποθαρρύνουν τυχόν αγοραστές σε περίπτωση που οι αντάρτες υλοποιήσουν την απειλή τους ότι θα πουλήσουν τις μαθήτριες. Μεταξύ αυτών που επέλεξαν το δεύτερο είναι ο ηθοποιός Σον Πεν. Η έκβαση της υπόθεσης περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από την εκτίμηση πρώην διαπραγματευτή της Μπόκο Χαράμ, του Σεχού Σάνι, ο οποίος δήλωσε στην «Telegraph» ότι τα κορίτσια μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ανταλλαγή για την απελευθέρωση φυλακισμένων ανταρτών. 

Κατερίνα Νικολοπούλου 

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...