Η λίστα τρόμου για καρκίνο του μαστού

Οι 17 χημικές ουσίες που πρέπει να αποφεύγουν οι γυναίκες, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές

Χημικές ουσίες πανταχού παρούσες στην καθημερινότητά μας αποδείχτηκε ότι συνδέονται άμεσα με τον καρκίνο του μαστού, καθώς αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της ασθένειας. Ερευνα Αμερικανών επιστημόνων επιβεβαίωσε ότι τα χημικά προϊόντα που προκαλούν καρκινικούς όγκους στους αδένες των μαστών των ποντικών συνδέονται και με τον καρκίνο του μαστού στους ανθρώπους. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν κατάλογο 17 καρκινογόνων ουσιών που περιέχονται στη βενζίνη και στο ντίζελ ή εκλύονται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων. Πρόκειται ακόμη για διαλυτικά χρωμάτων και παράγωγα απολυμαντικών, που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του πόσιμου νερού, καθώς επίσης και ουσίες που χρησιμοποιούνται για τα αλεξίπυρα και τα υφάσματα που δεν λεκιάζουν.

«Η έρευνα αυτή προσφέρει έναν οδικό χάρτη για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού εντοπίζοντας τα υψηλής προτεραιότητας χημικά προϊόντα στα οποία οι γυναίκες είναι συνηθέστερα εκτεθειμένες, ενώ δείχνει επίσης πώς να μετριέται αυτή η έκθεση» εξηγεί ο Ράθαν Ράντελ, διευθυντής έρευνας του Ινστιτούτου Silent Spring στο Νιούτον της Μασαχουσέτης, ο οποίος συνυπογράφει τη μελέτη.

Οι ερευνητές προτείνουν έτσι τον περιορισμό της έκθεσης των γυναικών σε εκπομπές καυσαερίων, συστήνουν τη χρήση απορροφητήρα κατά το μαγείρεμα, την αποφυγή αγοράς επίπλων με αφρό πολυουρεθάνης και υφασμάτων ή χαλιών που έχουν υποστεί επεξεργασία με αλεξίπυρα υλικά, ώστε να είναι ανθεκτικά στους λεκέδες. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγονται τα διαλυτικά στις μπογιές τοίχου και η έκθεση στις χημικές ουσίες που έχει η σκόνη στα σπίτια. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας με φίλτρο HEPA. Χρήσιμος είναι, τέλος, ο εφοδιασμός με φίλτρο άνθρακα για το νερό της βρύσης.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ