Το τζελ που «γιατρεύει» εγκαύματα

Επουλώνει δεύτερου και τρίτου βαθμού σε 15 μέρες!

Πρωτοποριακό τζελ που επιταχύνει τον χρόνο επούλωσης των εγκαυμάτων ανέπτυξαν ερευνητές από τη Σιγκαπούρη. Οπως διαπίστωσαν σε εργαστηριακά πειράματα, το καινοτόμο προϊόν είναι σε θέση να επουλώνει εκτεταμένα εγκαύματα δεύτερου και τρίτου βαθμού σε μόλις δύο εβδομάδες!

Οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Νανοτεχνολογίας της Σιγκαπούρης υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα από τις πειραματικές εφαρμογές του πρωτοποριακού νανοτζέλ είναι εντυπωσιακά. Οπως τόνισαν, το προϊόν συμβάλλει θεαματικά στην επούλωση σοβαρών εγκαυμάτων, όταν έχουν καταστραφεί τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, σε σημαντικά λιγότερο χρόνο. Ενδεικτικά ανέφεραν ότι δερματικές βλάβες που κανονικά θα χρειάζονταν τουλάχιστον δέκα βδομάδες για να αποκατασταθούν, με τη χρήση του νανοτζέλ αποκαταστάθηκαν σε μόλις 15 μέρες!

Για την ανάπτυξη του πρωτοποριακού επουλωτικού προϊόντος οι επιστήμονες από το Τμήμα Επιστήμης, Τεχνολογίας και Ερευνας βασίστηκαν στην τεχνολογία των αυτο-συγκροτούμενων πεπτιδίων. Πρόκειται ουσιαστικά για σύντομες αλληλουχίες αμινοξέων, οι οποίες, αυτο-συγκροτούνται σε νανοΐνες, όταν σε αυτές προστίθεται νερό, σχηματίζοντας ένα ινώδες τζελ. Το τζελ αυτό, το οποίο είναι πορώδες και πλούσιο σε υγρασία, δρα ως υποστηρικτική σκαλωσιά για την ανάπτυξη των δερματικών κυττάρων, ευνοώντας έτσι την αναγέννηση του δέρματος.

Οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι τα εν λόγω πεπτίδια δεν είναι ούτε ανοσογονικά (δεν μπορούν δηλαδή να δώσουν αφορμή για κάποια λοίμωξη) ούτε τοξικά. Αυτά είναι δύο βασικά χαρακτηριστικά που τα καθιστούν κατάλληλα για βιοϊατρικές εφαρμογές.

Οπως τόνισαν οι ερευνητές από τη Σιγκαπούρη στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Biomaterials», με τη νέα τεχνολογία μπορούν να επουλωθούν τραύματα από εγκαύματα πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τα παραδοσιακά επουλωτικά φάρμακα που βασίζονται στη σιλικόνη. Σε μελέτες που πραγματοποίησαν σε πειραματόζωα διαπίστωσαν ότι σε σχέση με μια επούλωση που θα μπορούσε να διαρκέσει από δύο έως δέκα βδομάδες ακολουθώντας την καθιερωμένη θεραπεία, σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων επιτεύχθηκε σε μόλις δύο βδομάδες, χάρη στο καινοτόμο νανοτζέλ.

Αφρ. Ραυτοπούλου 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ