Η μελατονίνη φρενάρει την οστεοπόρωση

Βοηθάει για καλό ύπνο και δυναμώνει τα κόκαλα

Τον δρόμο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης ανοίγει μελέτη επιστημόνων στον Καναδά, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η μελατονίνη, που είναι γνωστή για τη σχέση της με τον καλό ύπνο, βοηθά τα κόκαλα να γίνουν πιο γερά. Η διαπίστωση αυτή έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, οι οποίοι μελέτησαν τη δράση της μελατονίνης σε ποντίκια και πιστεύουν ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον άνθρωπο, κυρίως από κάποια ηλικία και μετά. Η μελατονίνη είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού και βοηθά τον άνθρωπο να κοιμάται καλύτερα.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, τα κόκαλα ενισχύονται από κάποια συγκεκριμένα κύτταρα, που λέγονται οστεοβλάστες και δρουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ φθείρονται από άλλα κύτταρα, που λέγονται οστεοκλάστες και διασπούν τη οστική μάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οσο μεγαλώνει, ο άνθρωπος κοιμάται λιγότερο καλά, με αποτέλεσμα οι οστεοκλάστες να γίνονται πιο ενεργοί. Ωστόσο, οι επιστήμονες κατά τη μελέτη τους σε ποντίκια κατάφεραν να ελέγξουν την κατάσταση της οστικής μάζας χορηγώντας τους συμπληρώματα μελατονίνης, προκειμένου να ρυθμίσουν τον κιρκαδιανό τους ρυθμό. Ετσι, τα ποντίκια άρχισαν να κοιμούνται καλύτερα και τα κόκαλά τους έγιναν λιγότερο εύθραυστα, αφού αυξήθηκε η οστική τους πυκνότητα.

Την ίδια στιγμή, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μαδρίτης έκαναν μια παρόμοια μελέτη, κατά τη διάρκεια της οποίας έδιναν συμπληρώματα μελατονίνης για δέκα εβδομάδες σε ποντίκια ηλικίας 22 μηνών (αντιστοιχεί σε 60 χρόνια στον άνθρωπο). Οπως διαπίστωσαν, η αύξηση της οστικής πυκνότητας που παρουσίασαν τα ποντίκια ήταν σημαντική, γεγονός που δείχνει ότι με τη βοήθειά της θα μπορούσε να προλαμβάνεται η οστεοπόρωση. Το επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι η έρευνα για το αν και κατά πόσο τα συμπληρώματα μελατονίνης προλαμβάνουν τα κατάγματα, αν έχουν τη δυνατότητα να τα θεραπεύσουν και αν η χορήγησή τους θα μπορούσε να αναστρέψει τη διαδικασία της διάσπασης της οστικής πυκνότητας από τους οστεοκλάστες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ