Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η εμφάνιση της συντρόφου του Μπέζος στο δείπνο του Μπάιντεν στον...

Τους βγήκαν τα μάτια στον Λευκό Οίκο όταν στο...

Κάτι τρέχει με τους Μπίμπερ

Μπήκε τέλος στον γάμο της Χέιλι Μπίμπερ και του...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Όλοι περιμένουν με αγωνία την απόφαση που θα...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

«Φιλικό» διαζύγιο για την οικογένεια Πολέμη!

Υστερα από 40 χρόνια κοινής πορείας στη ναυτιλία τα αδέλφια Αδαμάντιος και Σπύρος αποφάσισαν να χωρίσουν τα περιουσιακά τους λόγω απογόνων

Τη σκυτάλη στα παιδιά τους δίνουν τα αδέλφια Σπύρος και Αδάμ Πολέμης, σε μια κίνηση που συνοδεύεται και από τον διαχωρισμό των συμφερόντων τους – και κυρίως του στόλου. Ο Σπύρος και ο Αδάμ Πολέμης δουλεύουν μαζί εδώ τέσσερις δεκαετίες, αλλά καθώς τα παιδιά τους έχουν ήδη κι αυτά αποκτήσει με τη σειρά τους απογόνους, έκριναν προφανώς ότι ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουν τα περιουσιακά τους. Και, για την ώρα τουλάχιστον, όλα φαίνεται ότι βαίνουν συναινετικά.

Ο Αδάμ Πολέμης, γνωστός στους μη μυημένους στη ναυτιλία από τα πέρασμά του από τα διοικητικά του Παναθηναϊκού (και στους κοσμικούς για την επί μία δεκαετία σχέση του με την Ηλιάνα Σατρατζέμη του Castello της Υδρας, που ακούγεται όμως πως έλαβε πρόσφατα τέλος), δήλωσε μάλιστα στη ναυτιλιακή εφημερίδα «TradeWinds» ότι ήδη η νέα γενιά διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διαχείριση των επιχειρήσεών τους.

Η διαδικασία

Η απόφαση για το σπάσιμο της εταιρίας στα δύο ήταν «φιλική». Οπως αποκαλύπτουν οι ίδιες πληροφορίες, ο διαχωρισμός έχει ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του Ιουνίου. Ο μεγαλύτερος από τα δύο απερχόμενα αδέλφια, ο Σπύρος, και μέσω αυτού και τα παιδιά του, θα κρατήσει το όνομα της ναυτιλιακής με την οποία έχουν γίνει γνωστοί και οι δύο, την Polembros. Θα «τρέξει» την εταιρία μαζί με τον γιο του Λεωνίδα. Ο Αδάμ και τα δύο παιδιά τους, ο γιος του (επίσης) Λεωνίδας και η κόρη του Αλίνα, σύζυγος του Η. Κουλουκουντή, θα περάσουν τα πλοία που τους αναλογούν, όπως πιθανόν και άλλα περιουσιακά στοιχεία, στη New Shipping. Μια άλλη εταιρία συμφερόντων της οικογένειας, η οποία ιδρύθηκε το 2005.

Η Polembros το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα δραστήρια όσον αφορά τις επενδύσεις της. Ηδη από την αρχή του έτους έχει αγοράσει αρκετά ποντοπόρα, εκ των οποίων -όπως φαίνεται- κάποια προορίζονται για τον στόλο της New Shipping.

Νέο τάνκερ

Μεταξύ αυτών αναφέρονται το πολύ μεγάλο τάνκερ Kou-Ei, που αγοράστηκε αντί 21.250.000 δολλαρίων και παραδίδεται τις επόμενες εβδομάδες, αλλά και δύο νεότευκτα φορτηγά, που αγοράστηκαν τον Μάρτιο αντί ποσού της τάξης των 50.000.000 δολαρίων. Αλλωστε, πλοία αγοράζει εδώ και πολύ καιρό η οικογένεια. Στα τέλη του περασμένου έτους αγόρασε, για παράδειγμα, άλλο ένα τάνκερ έναντι 13.000.000 δολαρίων.

Ο Αδάμ Πολέμης γνωστοποίησε στους ναυτιλιακούς κύκλους ότι το κομμάτι του στόλου που θα κρατήσει υπό τη New Shipping θα αριθμεί περί τα 23 πλοία. Στα 65 του χρόνια πια, δεν θεωρείται ένας χαμηλού προφίλ εφοπλιστής. Είναι ακριβώς το αντίθετο, όπως έδειξε και η εμπλοκή του με τα του Παναθηναϊκού στο αποτυχημένο -κατά πολλούς, κρίνοντας από το αποτέλεσμα- πείραμα του πολυμετοχικού σχήματος, στο οποίο συμμετείχε μαζί με τον Ν. Πατέρα, τον Α. Βγενόπουλο και άλλους. Οσοι τον ξέρουν ακόμα καλύτερα λένε ότι είναι και τολμηρός, παρορμητικός, οξύθυμος και επίμονος. Κι έχουν και στοιχειά για να το υποστηρίξουν.

Αναφέρουν, για παράδειγμα, την πολυετή κόντρα του με την αμερικανική τράπεζα Chase Manhattan, την οποία κυνήγησε δικαστικά μέχρις εσχάτων επειδή του συνέστησε -όπως ισχυρίζεται- επενδύσεις από τις οποίες έχασε δεκάδες εκατομμύρια, χωρίς να τον έχει προειδοποιήσει για τα ρίσκα. Επί του προκειμένου, ρωσικά ομόλογα που δεν πληρώθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Αλλο στοιχείο που αναφέρεται από κάποιους στην αγορά είναι ότι ήταν από τους πρώτους -αν όχι ο πρώτος- που έστειλε καράβι για τη μεταφορά λιβυκού πετρελαίου μετά την ανατροπή Καντάφι και προτού ακόμη καταλαγιάσει ο εμφύλιος. Αλλοι μιλούν για χρυσές δουλειές με Γερμανούς, επικαλούμενοι πληροφορίες ότι η Polembros ναύλωσε πέρυσι το καλοκαίρι στην Oldendorff Carriers, τη ναυτιλιακή της οικογένειας Γερμανών εφοπλιστών, δέκα πολύ μεγάλα φορτηγά καράβια που είχε υπό ναυπήγηση.

Η οικογένεια Πολέμη ξεκινά τη διαδρομή της πριν από παραπάνω από δύο αιώνες από την Ανδρο. Ο Αδαμάντιος -όπως είναι το βαφτιστικό του- Πολέμης και ο αδερφός του Σπύρος είναι το δεύτερο σκέλος του ομίλου, που προέκυψε από τη δραστηριότητα του δεύτερου γιου του Σπύρου Μιχ. Πολέμη, Λεωνίδα. Ο οποίος Λεωνίδας συνεργάστηκε με τα αδέλφια του Μιχαήλ και Αυγουστή. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 οι γιοι του Σπύρος (που γεννήθηκε το 1944) και Αδαμάντιος (1949) αυτονομήθηκαν και δημιούργησαν την Polembros Maritime στον Πειραιά.

Η ανάπτυξη

Την επόμενη εικοσαετία η Polembros σημείωσε μεγάλη ανάπτυξη και έφτασε να φιγουράρει μεταξύ των 10 μεγαλύτερων ελληνικών ναυτιλιακών ομίλων και περί το 2000 ορισμένοι τούς τοποθετούσαν στην πέμπτη ή την έκτη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων.

Για δέκα χρόνια μεγάλα ξένα οικονομικά μέσα ενημέρωσης κάλυπταν τη διαβόητη πλέον δικαστική κόντρα που άνοιξε η οικογένεια με την τράπεζα JP Morgan Chase, από την οποία αξίωνε 500.000.000 δολάρια για επενδύσεις που πήγαν άπατες. Σε αυτό το κεφάλαιο της οικογένειας το τέλος φαίνεται πως έβαλε δικαστής του εφετείου στο Λονδίνο, που απέρριψε το αίτημα των αδελφών Πολέμη.

Φλερταραν όμως και με τα ελληνικά media. Για παράδειγμα, προ 13 ετών αγόρασαν τον τηλεοπτικό σταθμό Πάτρα TV και ξόδεψαν 4.500.000 ευρώ -σύμφωνα με πληροφορίες- για την αναδιοργάνωση του, χωρίς όμως μακροχρόνιο αποτέλεσμα. Επενδύσεις έχουν βέβαια και σε ακίνητα, ενώ φέρεται να ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις στις Κυκλάδες και να έχουν επενδύσει και σε τουριστικές μονάδες.

Ο μεγαλύτερος αδελφός του Αδάμ, ο Σπύρος, έχει κόρη του (με μητέρα τη βραζιλιάνικης καταγωγής Ζουσάρα) τη γνωστή στους καλλιτεχνικούς κύκλους Κατερίνα Πολέμη. Απόφοιτος μουσικής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και μόλις 26 ετών σήμερα, είχε ήδη προ εξαετίας αρχίσει να εντυπωσιάζει τους φιλόμουσους. Αρχής γενομένης από το 2008 στη Σχοινούσα, στις Μικρές Κυκλάδες, όταν πραγματοποιήθηκαν εκεί τα επίσημα εγκαίνια του υπαίθριου αμφιθεατρικού θεάτρου -που φέρει το όνομα της γιαγιάς της «Κατίνα Πολέμη»- και το οποίο έφτιαξαν στο αγαπημένο τους νησί ο θείος της και ο πατέρας της. Επαιξε τότε κιθάρα και πιάνο τραγουδώντας τζαζ και latin τραγούδια που είχε γράψει η ίδια, ξεσηκώνοντας ένα ιδιαίτερα απαιτητικό κοινό.

Ο «άλλος» ξάδελφος

Τα αδέλφια Σπύρος και Αδάμ Πολέμης δεν πρέπει να μπερδεύονται με τον ξάδερφό τους Σπύρο Μ. Πολέμη. Η αυτονόμηση των Αδαμάντιου και Σπύρου από τον ξάδερφό τους Σπύρο Μ. Πολέμη, προ 40 ετών, είχε τότε γεννήσει υποψίες ότι οι δύο πλευρές είχαν ψυχρανθεί. Φήμες που ακόμα και σήμερα κάποιοι υποστηρίζουν, λόγω της προσπάθειας που λένε ότι καταβάλλει η πλευρά του Σπύρου Μ. Πολέμη και του γιου του (και αυτού επίσης Λεωνίδα) να μη συγχέονται με τα ξαδέρφια τους. Ο Σπύρος Πολέμης, γιος του θείου τους Μιχαήλ, το 1970 ακολούθησε τη δική του πορεία με την εταιρία Polesons και εν συνεχεία τη Sea Crest στο Λονδίνο και τη Remi Maritime Corp. Αυτό το σκέλος της οικογένειας Πολέμη έχει ως συνεχιστές τον Λεωνίδα και την Αννα Πολέμη-Αλισαφάκη.

Τα γενέθλια της Ηλιάννας και η Υδρα

Ο Αδάμ, σχολιάζοντας την απόφαση να χωρίσουν τα τσανάκια τους με τον Σπύρο, όπως λένε κάποιοι κακοήθεις, δηλώνει στο Tradewinds ότι αυτή είναι μια απόφαση που αφορά τα παιδιά, καθώς εκείνος και ο αδελφός του έχουν πολύ στενές, καλές σχέσεις. Και διερωτώνται έτσι κάποιοι μήπως τα παιδιά δεν έχουν. Ομως, και μόνο η έκταση της περιουσίας και ο αριθμός των παιδιών δικαιολογεί τον επιμερισμό της, λένε οι πιο καλοπροαίρετοι. Σε κάθε περίπτωση, πολλά φρύδια σηκώθηκαν στην Ακτή Μιαούλη, αν μη τι άλλο γιατί η απόφαση να ανακοινωθεί αυτή η κίνηση συμπίπτει με τα Ποσειδώνια, κατά τα οποία 20.000 στελέχη της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας θα είναι στην Αθήνα (από τις 2 έως τις 5 Ιουνίου). Πολλά φρύδια όμως σηκώθηκαν και σε ορισμένους κοσμικούς κύκλους, καθώς συμπίπτει και με τα γενέθλια της πρώην (;) συντρόφου του Αδάμ, Ηλιάννας, που σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα τα γιορτάσει το επόμενο Σαββατοκύριακο στην Υδρα με μεγάλο πάρτι στον πύργο-club Castello, τον οποίο η ίδια διαχειρίζεται αλλά ανήκει στον Πολέμη… Κάποιοι λένε ότι ο Αδάμ έχει ήδη νέα σύντροφο και πως όλα τα παραπάνω δείχνουν πως μια από τις πιο παρορμητικές προσωπικότητες στον εφοπλισμό περνά σε νέα φάση της ζωής της.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

«TV Queens» στο Open με Χριστίνα Λαμπίρη

Η Χριστίνα Λαμπίρη θα γίνει τηλεοπτική δασκάλα; Ετσι θα...