Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

«Κίνησε η Gerakina» για το πεντάστερο (!) resort στη Χαλκιδική!

Το ξενοδοχείο δίπλα στο θέρετρο της Γερακινής, που μεσουρανούσε τη δεκαετία του ‘70 αποτελώντας πόλο έλξης, αλλάζει ιδιοκτήτες και σελίδα στην ιστορία του

Από τις μέρες που τα… πρόβατα έκαναν βόλτες στους κήπους του τριγυρίζοντας ανάμεσα στις τριών αστέρων σουίτες του έχει περάσει σχεδόν ενάμισης χρόνος. Και από τις εποχές που αποτελούσε το καμάρι της Χαλκιδικής, με κόντηδες και κοντέσες να μπαινοβγαίνουν από την πύλη του, έχουν παρέλθει μερικές δεκαετίες. Το «Gerakina Beach Ηotel», αφού σφραγίστηκε και παραδόθηκε ολοκληρωτικά στη φθορά από τον τελευταίο ιδιοκτήτη του, την Εθνική Τράπεζα, περνά στα χέρια του επενδυτικού διδύμου Oaktree -ΣΑΝΗ Α.Ε. για να ανακαινιστεί και να αναβαθμιστεί σε πεντάστερο ακριβό resort που φιλοδοξεί να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες του το 2015.

Η ανάπτυξη

«Ξεφυτρώνοντας» το 1969 στον Τορωναίο κόλπο, μεταξύ Κασσάνδρας και Σιθωνίας, δίπλα στο θέρετρο της Γερακινής που άρχισε να αναπτύσσεται τη δεκαετία του ’60, το «Gerakina Beach» είναι από τα πρώτα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που οι Ελληνες έβλεπαν έκθαμβοι να υψώνονται. Η Χαλκιδική εξελίσσεται ξαφνικά σε κορυφαίο πόλο έλξης τουριστών, ενώ στον Νέο Μαρμαρά ένα άλλο εντυπωσιακό «θηρίο», το «Πόρτο Καρράς», είχε ήδη από πριν ανοίξει τις εντυπωσιακές πύλες του προσφέροντας ουσιαστικά την πρώτη μεγάλη ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Με καταπράσινους κήπους, μεγάλη παραθαλάσσια πισίνα, ήσυχα μπανγκαλόου και ένα τεράστιο κεντρικό κτίριο σε μοντέρνες αρχιτεκτονικές γραμμές της εποχής, το ξενοδοχείο στη Γερακινή, που εκτείνεται σε έκταση περίπου 87 στρεμμάτων και έχει δυναμικότητα 503 δωματίων, προσελκύει τη δεκαετία του ’70 τους Θεσσαλονικείς αλλά και Ευρωπαίους που δείχνουν να έχουν ερωτευτεί τις ακτές της Χαλκιδικής.

Η επόμενη δεκαετία βρίσκει το ξενοδοχείο σε άνθηση, με γκρουπ τουριστών να καταφθάνουν μαζικά κυρίως από τη Γερμανία, αλλά και από την Ιταλία και την Αγγλία, από τις αρχές του Ιουνίου γεμίζοντας τους χώρους του. Η Γερακίνα Α.Ε., η διαχειρίστρια εταιρία, έχει εξάλλου ένα κρυφό χαρτί: τον πρόεδρό της, τον κόντε Σπύρο Φλαμπουριάρη, έναν ευγενή από την Κέρκυρα που δεν έχει τις διοικητικές ικανότητες να διαχειριστεί το ξενοδοχείο, έχει όμως τις υψηλές διασυνδέσεις και τις γνωριμίες που μπορούν να του εξασφαλίσουν ότι το συγκρότημα θα συνεχίσει να μεσουρανεί στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας. Ταξιδεύοντας μεταξύ του Λονδίνου και του νησιού των Φαιάκων, ο κόντε δεν επισκέπτεται συχνά τη Γερακινή, όταν όμως φτάνει στο συγκρότημα έχει συχνά μαζί του -εκτός από την όμορφη ζωγράφο γυναίκα του- ευγενείς φίλους του από το Λονδίνο, που αποτελούν ζωντανή διαφήμιση για το resort.

Πάντως ο κόντε Φλαμπουριάρης προτιμά να ασχολείται περισσότερο με το «Cavalieri» στην Κέρκυρα, ένα άλλο ιστορικό ξενοδοχείο που του ανήκει, το οποίο στην πραγματικότητα υπήρξε το πατρικό του και τελικά λίγα χρόνια αργότερα προτιμά να το κρατήσει ως μοναδική του τουριστική επιχείρηση αποχωρώντας από το «Gerakina Beach».

«Το καταφύγιο» 

Η ιστορική έπαυλη στο κέντρο της παλιάς πόλης, χτισμένη τον 17ο αιώνα, βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ανακαινίστηκε το 1967 ανοίγοντας τις πόρτες της πρώτη φορά ως ξενοδοχείο, με 50 δωμάτια. Η αίγλη της είναι ξακουστή και δεν είναι τυχαίο ότι η γνωστή Βρετανίδα ηθοποιός και τηλεπερσόνα Τζοάνα Λούμλεϊ έμεινε εκεί το 2011, όταν επισκέφτηκε την Κέρκυρα για τις ανάγκες της σειράς των ντοκιμαντέρ της «Joanna Lumley’s Greek Odyssey», που διαφήμισε την Ελλάδα σε 30.000.000 τηλεθεατές παγκοσμίως, οι οποίοι παρακολούθησαν το επισόδειο δορυφορικά.

Από την άλλη, στις Μπενίτσες το ιστορικό «San Stefano», μια σικ βίλα χτισμένη το 1792 από μεγάλη ενετική οικογένεια,ανήκει επίσης στην οικογένεια Φλαμπουριάρη, μετά τον γάμο της Λίλυς με τον Πέτρο Μάνεση, με το ζευγάρι να περνά εκεί τα καλοκαίρια του. Εδώ έχουν φιλοξενηθεί η Ελισάβετ της Αυστρίας, ο αυτοκράτορας της Γερμανίας Γουλιέλμος ο Β’ και η βασίλισσα Αλεξάνδρα της Δανίας.

Τα Star Hotels 

Το συγκρότημα της Γερακινής περνά έτσι στην ομπρέλα του ομίλου Star Hotels που το ανακαινίζει το 2002 και το διαχειρίζεται ως το 2011. Είναι η τελευταία χρονιά που το «Gerakina Beach» λειτουργεί, καθώς αμέσως μετά η Star Hotels καλείται από την Εθνική Τράπεζα, που δικαιώθηκε και δικαστικά, να αποχωρήσει, λόγω μεγάλων οφειλών από μισθώματα. Το ξενοδοχείο σφραγίζεται και παραδίδεται στην εγκατάλειψη, ενώ η Εθνική κάνει απέλπιδες προσπάθειες να το πουλήσει, με απανωτούς διαγωνισμούς που κηρύσσονται άγονοι, καθώς το ενδιαφέρον που εκφράζεται αρχικά δεν μεταφράζεται και σε οικονομικές προσφορές, με το ιστορικό ξενοδοχείο να χάνει τη λάμψη και την αίγλη των περασμένων δεκαετιών.

Οι στόχοι και τα super κτίρια στις ΗΠΑ

Πληρώνοντας το ελάχιστο ποσό που ζητούσε η Εθνική, το fund έδωσε 17.000.000 ευρώ για να αποκτήσει το συγκρότημα, όπως λένε οι πληροφορίες, ενώ σκοπεύει να επενδύσει ακόμη 10.000.000 ευρώ προκειμένου το 2015 το ξενοδοχείο με τη μεγάλη ιστορία να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά προσελκύοντας εκλεκτή πελατεία. Το αμερικανικό fund Οaktree εξάλλου, που διαχειρίζεται και κεφάλαια ασφαλιστικών ταμείων των ΗΠΑ και του Καναδά, επενδύει μόνο σε πολυτελή ακίνητα-φιλέτα. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσθεσε πρόσφατα στο πορτφόλιό του ιστορικά κτίρια, όπως το φημισμένο «Fairmont San Francisco Ηotel» του 1907 ή το περίφημο «Mark Hopkins» του 1926.

Η κοντέσα ζωγράφος που μάγεψε το νησί των Φαιάκων

Στα τέλη Μαΐου του 2013, ακριβώς ένα χρόνο πριν, ο κόντε Σπύρος Φλαμπουριάρης, που έχει επανειλημμένως μιλήσει στα ξένα μέσα για τις γερμανικές αποζημιώσεις που δικαιούται η Ελλάδα, και η σύζυγος του, κοντέσα Milly Φλαμπουριάρη, που ζουν στο Λονδίνο, φτάνουν στην Αθήνα -σε μία από τις σπάνιες επισκέψεις τους- ως επίτιμοι καλεσμένοι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο μουσικό gala για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Τζίνα Μπαχάουερ, της μεγάλης πιανίστριας που γεννήθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα και έλαμψε σε όλον τον κόσμο. Το ζευγάρι των ευγενών παραλαμβάνει το βραβείο «Gina Bachauer», στην κατηγορία Πολιτιστικής και Κοινωνικής Προσφοράς και παρακολουθεί την υπέροχη συναυλία. Νωρίτερα έχει ταξιδέψει άλλη μία φορά στο Μονακό, όπου έχει στενούς φίλους στη βασιλική αυλή.

Η γεννημένη στο Λονδίνο Milly Φλαμπουριάρη, ταλαντούχα ζωγράφος που οι εκθέσεις της αποτελούν σημείο συνάντησης των ευγενών απ’ όλον τον κόσμο και εγκαινιάζονται από πρίγκιπες και πριγκίπισσες του αγγλικού παλατιού, νιώθει μισή Βρετανίδα και μισή Κερκυραία, αφού περνά στο νησί των Φαιάκων τα καλοκαίρια της. Είναι εκείνη που φρόντισε για τη διακόσμηση στη βίλα Φλαμπουριάρη,η οποία βρίσκεται δίπλα στη βίλα του λόρδου Ρότσιλντ στην Κέρκυρα, αλλά και στο ξενοδοχείο «Cavalieri».

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...