Στα σκαριά υπερ-εμβόλιο για μωράκια

Θα χορηγείται σε μια δόση μόλις γεννιέται ένα μωράκι

Τον λόγο για τον οποίο τα βρέφη αρρωσταίνουν συχνά ανακάλυψαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι ετοιμάζονται να αναπτύξουν ένα υπερ-εμβόλιο που θα ενισχύει το ανοσοποιητικό τους, ώστε οι άμυνες που αναπτύσσει να διαρκούν περισσότερο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επιστημονικής μελέτης, το ανοσοποιητικό των βρεφών φαίνεται ότι… ξεχνάει εύκολα, με αποτέλεσμα οι άμυνες που αναπτύσσει να μην έχουν μεγάλη διάρκεια και έτσι οι μολύνσεις να εξαπλώνονται στον οργανισμό με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι στον οργανισμό των ενηλίκων. Γι’ αυτόν τον λόγο οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν ένα εμβόλιο που θα «διδάσκει» στο ανοσοποιητικό των βρεφών να θυμάται τα παθογόνα, τα οποία συνήθως ξεχνά λίγο μετά τον πρώτο εμβολιασμό.

Οπως αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Ανοσολογίας» (Journal of Immunology), το τέλειο εμβόλιο θα είναι εκείνο που θα μπορεί να χορηγείται σε μία δόση μετά τη γέννηση του βρέφους. Σύμφωνα με τον βασικό συντάκτη της έκθεσης Brian Rudd, σήμερα ένα τέτοιο εμβόλιο δεν υπάρχει, ακριβώς επειδή οι ειδικοί δεν είχαν κατανοήσει τον λόγο για τον οποίο ο οργανισμός των βρεφών χάνει τόσο γρήγορα τις άμυνές του.

Η δύναμη του ανοσοποιητικού ενάντια στα περισσότερα μικρόβια εξαρτάται από τη δημιουργία Τ-κυττάρων που θυμούνται τα συγκεκριμένα παθογόνα και μπορούν να αντιδράσουν γρήγορα στις μελλοντικές μολύνσεις. Ωστόσο οι επιστήμονες διαπίστωσαν κατά τη μελέτη τους ότι ενώ στα βρέφη τα κύτταρα αυτά είναι πιο δραστήρια από ό,τι στους ενηλίκους, η διάρκεια της ζωής τους είναι μικρότερη, γι’ αυτό το ανοσοποιητικό πρέπει να μαθαίνει να αντιδρά ξανά από την αρχή.

Οπως είπε ο Brian Rudd, η ανακάλυψη αυτή θα αλλάξει τις άμυνες του οργανισμού των βρεφών και θα οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικούς τρόπους ενίσχυσης της υγείας τους, γεγονός μεγάλης σημασίας, καθώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι μολυσματικές ασθένειες ευθύνονται τουλάχιστον για το 30% των βρεφικών θανάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ