Αστυνομική «υπόθεση» οι λαθρομετανάστες!

Τέσσερις ένστολοι που υπηρετούσαν στον Εβρο έβγαζαν χρήμα με ουρά για τις «υπηρεσίες» που προσέφεραν

Την «κότα με τα χρυσά αβγά» φαίνεται πως είχαν βρει τέσσερις αστυνομικοί που υπηρετούσαν στον Εβρο, καθώς για τις «υπηρεσίες» που προσέφεραν σε ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης παράνομων μεταναστών εξασφάλιζαν 3.500 ευρώ τον μήνα έκαστος! Από τον Ιανουάριο του 2008 έως και πριν από μερικά 24ωρα, οπότε και η δράση τους έλαβε τέλος, οι ένστολοι είχαν καταφέρει να περάσουν παρανόμως από την Τουρκία στην Ελλάδα εκατοντάδες μετανάστες που αναζητούσαν ένα καλύτερο αύριο. Σύμφωνα με τις διωκτικές Αρχές, ο ρόλος τους ήταν καθοριστικός, καθώς -όπως διαπιστώθηκε- συνεργάζονταν με το κύκλωμα στην «ασφαλή» είσοδο παράνομων μεταναστών από τους Κήπους του Εβρου και τους άφηναν να εισέρχονται οδικώς από σημείο της μεθορίου, αντί αδράς αμοιβής, που κυμαινόταν από 100 έως 500 ευρώ ανά άτομο, ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας.

Σύνδεσμος του πολυμελούς κυκλώματος με τους τέσσερις αστυνομικούς ήταν ένας 58χρονος από τη Γεωργία, ο οποίος είχε αναλάβει τον ρόλο του μεταφορέα. Ο ίδιος είχε αναλάβει και την καταβολή των ανάλογων χρηματικών ποσών στους αστυνομικούς κάθε φορά που επέτρεπαν την παράνομη είσοδο αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια. Το πολυμελές κύκλωμα εξαρθρώθηκε έπειτα από έρευνες που διενήργησαν οι Υποδιευθύνσεις Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος & Εμπορίας Ανθρώπων των Διευθύνσεων Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Το κύκλωμα προωθούσε στην ελληνική επικράτεια και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής ενωσης, αντί χρηματικής αμοιβής που έφτανε και τα 2.000 ευρώ κατ’ άτομο, αλλοδαπούς, κυρίως υπηκόους Γεωργίας, τους οποίους εφοδίαζε με πλαστά έγγραφα διαμονής.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν την Πέμπτη, στο πλαίσιο παράλληλων αστυνομικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας σε περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και του Εβρου, συνολικά 22 άτομα, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της οργάνωσης και οι τέσσερις αστυνομικοί που υπηρετούν στον Εβρο. Η σπείρα, πέρα από την παράνομη διακίνηση, ασχολούνταν και με την κατάρτιση πλαστών εγγράφων, νόθευσης γνησίων αλλά και έκδοσης γνήσιων με τη χρήση πλαστών δικαιολογητικών. Για την κατάρτιση των εγγράφων εισέπρατταν από τους ενδιαφερομένους συγκεκριμένο χρηματικό αντίτιμο, με βάση άτυπο «τιμοκατάλογο», τον οποίο τα μέλη είχαν υιοθετήσει. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης για την εξάρθρωση της συμμορίας κατασχέθηκε ένα λεωφορείο που έφερε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στον χώρο των αποσκευών.

Γιούλη Σταρίδα 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ