Το Χάρβαρντ προσφέρει και σπουδές μέσω του ίντερνετ

Η Οικονομική Σχολή του γνωστού πανεπιστημίου ακολουθεί τη νέα τάση

Ακόμα και η «ναυαρχίδα» των αμερικανικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων υπέκυψε στη νέα ακαδημαϊκή τάση. Η Οικονομική Σχολή του Χάρβαρντ αποφάσισε να προσφέρει μαθήματα εξ αποστάσεως σε όλους τους ενδιαφερομένους που κωλύονται να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και προτιμούν τη φοίτηση κατ’ οίκον. Η εφημερίδα «New York Times» έκανε λόγο για «την πιο δύσκολη απόφαση στα εκατό και πλέον χρόνια ιστορίας του πανεπιστημίου» στο ολοσέλιδο άρθρο που αφιέρωσε γι’ αυτήν την ακαδημαϊκή στροφή.

Τα μαθήματα, τα οποία θα παραδίδονται μέσω ίντερνετ, θα είναι διάρκειας εννέα βδομάδων και θα χωρίζονται σε τρεις ενότητες: λογιστικά, οικονομικά για μάνατζερ και οικονομική ανάλυση. Στο τέλος της παρακολούθησης μονάχα οι καλύτεροι σπουδαστές θα καλούνται για τις τελικές εξετάσεις, οι οποίες δεν θα πραγματοποιούνται online, αλλά στα πανεπιστημιακά κέντρα, στη Βοστόνη. Διευκρινίζεται ότι στους επιτυχόντες των εξετάσεων δεν θα απονέμεται μεταπτυχιακός αλλά προ-μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών.

«Επιθυμούμε φοιτητές και όχι τουρίστες» ξεκαθάρισε η Τζάνα Κίερστεντ που διευθύνει το κέντρο Moocs (Massive Open Online Courses) του Χάρβαρντ, διευκρινίζοντας ότι οι διαθέσιμες θέσεις σε πρώτη φάση θα είναι πεντακόσιες, όμως αναμένεται να εκατονταπλασιαστούν μέσα στα προσεχή χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εγγραφές θα ξεκινήσουν στις 11 Ιουνίου και το πρόγραμμα θα στοιχίζει 1.100 ευρώ.

Οπως επιβεβαιώνουν πηγές μέσα από το πανεπιστήμιο με το μεγαλύτερο κύρος στις Ηνωμένες Πολιτείες, η απόφαση έναρξης διαδικτυακών μαθημάτων ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Χρειάστηκαν περισσότεροι από δεκαοκτώ μήνες συζητήσεων και διαπραγματεύσεων μέχρι να παρθεί η τελική απόφαση. Τη στιγμή που άλλα έγκριτα αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως αυτά του Στάνφορντ και της Πενσιλβάνια, παραδίδουν εδώ και καιρό online μαθήματα, οι υπεύθυνοι του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ θέλησαν να αντισταθούν σε αυτόν τον νέο τρόπο εκπαίδευσης που εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του.

Αφροδίτη Ραυτοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ