Χωρίς πλοία κινδυνεύουν να μείνουν οι άγονες γραμμές ελέω τρόικας

«Μαχαίρι» 50% αναμένεται να επιβάλει η τρόικα στην επιδότηση μισθωμάτων των πλοίων που καλύπτουν τις άγονες γραμμές, με κίνδυνο τα νησιά μας να μείνουν χωρίς επικοινωνία με την ηπειρωτική χώρα. Δηλαδή πέφτει «ψαλίδι» 40 εκατ. ευρώ στο ετήσιο κόστος των επιδοτούμενων μισθωμάτων που καταβάλλει το κράτος προκειμένου να καλύπτονται οι λεγόμενες άγονες γραμμές, ύστερα από απαίτηση της τρόικας.

Οι δανειστές μας απαιτούν δραστικές περικοπές από το υπουργείο Ναυτιλίας για τις επιδοτήσεις μισθωμάτων στις άγονες γραμμές. Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας απαίτησαν να μπει «μαχαίρι» στα 84 εκατομμύρια ευρώ που συνολικά έχει προβλέψει το υπουργείο Ναυτιλίας ζητώντας να περιοριστεί η κρατική επιχορήγηση μόνο στην κάλυψη βασικών συνδέσεων, με τα επιπλέον δρομολόγια να επιβαρύνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει ο κάθε φορέας.

Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης διαψεύδει πως θα γίνουν οι περικοπές αυτές. Γι’ αυτό τον λόγο το υπουργείο Ναυτιλίας θέτει σε διαβούλευση τα νέα κριτήρια με τα οποία θα ορίζεται το δίκτυο των επιδοτούμενων ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Τα νέα κριτήρια που θέτει η τρόικα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την εδαφική συνοχή της χώρας, την προσβασιμότητα σε δημόσιες υπηρεσίες, τη συμπληρωματικότητα των ελεύθερων με τα επιδοτούμενα δρομολόγια, τον συγχρονισμό των δρομολογίων με ανταποκρίσεις όπου είναι δυνατόν και την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων. Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης θα αρχίσει θεσμικός κοινωνικός διάλογος για τον ανασχεδιασμό των άγονων γραμμών.

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ