Οι ανήλικοι παραβάτες σε κοινωφελή εργασία

Η κοινή απόφαση των αρμόδιων υπουργών για όσους νεαρούς έχουν διαπράξει πλημμελήματα με μετατρέψιμες καταδίκες

Οι ανήλικοι παραβάτες θα εκτίουν την ποινή τους κάνοντας κοινωφελή εργασία! Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Παιδείας, Υγείας, Εργασίας και Δικαιοσύνης προωθείται η εφαρμογή στην πράξη αυτού του θεσμού ως εναλλακτικού τρόπου έκτισης ποινής για ανήλικους παραβάτες που έχουν κάνει πλημμελήματα, με καταδίκες μετατρέψιμες και εξαγοράσιμες.

Ηδη έχει καταρτιστεί πίνακας με περισσότερους από 150 φορείς στους οποίους οι ανήλικοι παραβάτες θα προσφέρουν κοινωφελή εργασία. Ανάμεσά τους, δημόσιες υπηρεσίες, ΟΤΑ, ΝΠΙΔ, ενώ περιλαμβάνονται υπηρεσίες καθαριότητας και περιβάλλοντος ή κοινωνικής προσφοράς (Κοινωνικά Παντοπωλεία κ.ά.) σε δήμους σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, σε μητροπόλεις, νοσοκομεία και οικοτροφεία. Για παράδειγμα, ένας ανήλικος παραβάτης μπορεί να εκτίσει την ποινή του απασχολούμενος στα παραρτήματα των Γιατρών του Κόσμου, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στην Ελληνική Εταιρία Νόσου Αλτσχάιμερ ή σε γηροκομεία και νοσοκομεία πολλών περιοχών.

Η παροχή κοινωφελούς εργασίας επιβάλλεται σε ανηλίκους από το δικαστήριο ανηλίκων, ενώ για την επιλογή του τόπου παροχής της εργασίας λαμβάνεται υπόψη ο τόπος διαμονής. Για το είδος της κοινωφελούς εργασίας συνυπολογίζονται η βαρύτητα της αξιόποινης πράξης, η προσωπικότητα, η ηλικία και η υγεία του ανηλίκου, το αντικείμενο σπουδών του ή οι δεξιότητές του, η ύπαρξη στον φορέα παροχής εργασίας υποστηρικτικού συστήματος για τον παρέχοντα κοινωφελή εργασία ανήλικο και η εξέταση των συνθηκών ασφάλειας και της μη επικινδυνότητας της εργασίας.

Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου ανηλίκων, ανάλογα με την περίπτωση, επικοινωνεί με τον φορέα που έχει επιλεγεί και ορίζει υπεύθυνο επίβλεψης επιμελητή ανηλίκων, ενώ πρέπει να έρθει σε επαφή και με τον εισαγγελέα ανηλίκων του τόπου παροχής της κοινωφελούς εργασίας, ο οποίος αναλαμβάνει την εποπτεία και ενημερώνει σχετικά το αρμόδιο Τμήμα Πρόληψης Εγκληματικότητας και Κοινωνικής Ενταξης Νέων του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μεταξύ του επιβλέποντος και του ανηλίκου καταρτίζεται συμφωνητικό στο οποίο αναγράφονται λεπτομερώς όλες οι υποχρεώσεις του τελευταίου, ενώ σε περίπτωση που η εργασία που παρέχεται είναι πλημμελής ή ελλιπής, τότε επιβάλλεται άλλο αναμορφωτικό μέτρο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ