Μπλόκαραν με νέο φάρμακο το μελάνωμα

Κατάφεραν σχεδόν να θεραπεύσουν έναν ασθενή

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος πραγματοποίησαν επιστήμονες στη Βρετανία. Κατάφεραν σχεδόν να θεραπεύσουν έναν ασθενή, στον οποίο είχαν δώσει μόλις μερικούς μήνες ζωής!

Η καινοτομία πραγματοποιήθηκε από γιατρούς του νοσοκομείου Royal Free Hampstead, οι οποίοι χορήγησαν στον ασθενή ένα καινούργιο φάρμακο που περιέχει την ουσία πεμπρολιζουμάμπη και αποτελεί την πιο πρόσφατη από τις θεραπείες νέας γενιάς που έχουν στόχο την πρόληψη του καρκίνου μέσω του ανοσοποιητικού.

Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, το νέο φάρμακο δοκιμάστηκε στο μελάνωμα, την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, επειδή οι πιθανότητες που έχουν οι ασθενείς να επιζήσουν από αυτό είναι πολύ λίγες.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα του «Guardian», στη δοκιμή συμμετείχαν 411 ασθενείς, από τους οποίους έναν χρόνο μετά την έναρξη της θεραπείας είχε επιβιώσει περίπου το 70%, ποσοστό που για τους ειδικούς είναι πραγματικά μεγάλο, ακριβώς επειδή όλοι οι ασθενείς έπασχαν από μελάνωμα σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Από αυτούς, ένας 64χρονος ασθενήςυπεβλήθη σε θεραπεία διάρκειας έξι μηνών, κατά τους οποίους οι γιατροί τού χορηγούσαν το φάρμακο ενδοφλεβίως και διαπίστωσαν ότι έπειτα από τρεις μήνες οι όγκοι του όχι μόνο είχαν συρρικνωθεί, αλλά είχαν σχεδόν εξαφανιστεί. Μάλιστα, από τότε όχι μόνο δεν παρουσιάστηκε καμία ένδειξη υποτροπής της ασθένειας, αλλά επιπλέον ό,τι είχε απομείνει από τους όγκους συρρικνώθηκε κι άλλο.

Η πεμπρολιζουμάμπη είναι ένα συνθετικό αντίσωμα που μπλοκάρει τις βιολογικές οδούς που επιτρέπουν στους καρκίνους να ενεργοποιηθούν έτσι ώστε να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο ασθενής έχει θεραπευτεί απολύτως, αλλά η κατάστασή του εξελίσσεται πάρα πολύ καλά. Γνώριζε ότι χωρίς κάποια αποτελεσματική θεραπεία οι πιθανότητες που είχε να επιβιώσει δεν ήταν καλές, μετρούσε μερικούς μήνες» είπε στον «Guardian» ο δρ David Chao.

Το φάρμακο δεν έχει αρχίσει ακόμη να κυκλοφορεί, ωστόσο η εταιρία που το παρασκευάζει σκοπεύει να ζητήσει άδεια από την Ε.Ε. τους επόμενους μήνες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ