Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η εμφάνιση της συντρόφου του Μπέζος στο δείπνο του Μπάιντεν στον...

Τους βγήκαν τα μάτια στον Λευκό Οίκο όταν στο...

Κάτι τρέχει με τους Μπίμπερ

Μπήκε τέλος στον γάμο της Χέιλι Μπίμπερ και του...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Όλοι περιμένουν με αγωνία την απόφαση που θα...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

«Διαδήλωση» με άριες!

Η «πληγωμένη Ελλάδα» μαζί με τις Καρυάτιδες στο Λονδίνο για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

«Το όνειρο της Μελίνας Μερκούρη και ολόκληρου του ελληνικού έθνους ήρθε η ώρα να πραγματοποιηθεί. Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στη βάση τους εδώ και τώρα και να πάρουν τη θέση τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης». Σε μια άκρως ελληνική και συγκινητική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι στον προαύλιο χώρο της ελληνικής εκκλησίας στο Λονδίνο, τον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας, η παγκοσμίου φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και η ηθοποιός Ελντα Πανοπούλου θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα για την επιστροφή των ελληνικών Μαρμάρων στη χώρα όπου ανήκουν.

Η σοπράνο ντυμένη στα μαύρα θα ενσαρκώσει την πληγωμένη Ελλάδα, ενώ πέντε νεαρά κορίτσια από τη θεατρική ομάδα της Ελντας Πανοπούλου θα ντυθούν Καρυάτιδες και θα αναζητούν στους δρόμους του Λονδίνου την έκτη αδελφή τους, που την έχασαν το 1801, όταν ο Λόρδος Ελγιν την αφαίρεσε με τον πιο βίαιο τρόπο και την πήρε μαζί με άλλους μαρμάρινους θησαυρούς, με αποτέλεσμα σήμερα όλες να βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. «Στόχος μας είναι να συμπαρασύρουμε στον αγώνα αυτόν όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε. Ηρθε η ώρα οι νεότεροι να μάθουν όλοι την αλήθεια σχετικά με τα ελληνικά Μάρμαρα, αλλά και οι παλαιότεροι να αφυπνιστούν και να συμπράξουν μαζί μας στον αγώνα αυτόν» εξηγεί στην «Espresso της Κυριακής» η κορυφαία σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου λίγο προτού ταξιδέψει με την ομάδα της στη βρετανική πρωτεύουσα.

«Την εκδήλωση αυτή την προετοιμάζουμε εδώ και λίγους μήνες, αφού αρχικά χρειαζόταν να πάρουμε κάποιες σχετικές άδειες, προκειμένου να μπορούμε να κινούμαστε ελεύθερα. Αλλωστε άδεια χρειαζόταν να έχουμε και για τον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγία Σοφία του Λονδίνου, που αποφασίσαμε να είναι το σημείο όπου θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις.

Το δρώμενο

Ο χώρος όπου θα ερμηνεύσω στα αρχαία ελληνικά κλασικούς σκοπούς με τη συνοδεία αρχαίας απολλώνιας λύρας. Το καλλιτεχνικό αυτό δρώμενο-διαμαρτυρία θα είναι σε μουσική Παντελή Παυλίδη, ενώ τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Ελντα Πανοπούλου».

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας είναι μια ακόμα προσπάθεια που συμβάλλει στον σπουδαίο αγώνα για την επιστροφή των Μαρμάρων, συγκεντρώνοντας διαρκώς και περισσότερους υποστηρικτές ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων διεθνείς προσωπικότητες των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και σταρ του Χόλιγουντ. Η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, εξάλλου, μαζί με τον διακεκριμένο μαέστρο και σύζυγό της Θεόδωρο Ορφανίδη έχουν ήδη πραγματοποιήσει σειρά σημαντικών καλλιτεχνικών δρώμενων υπό τη σκέπη του πολιτιστικού κινήματος Beautiful Greece που έχουν δημιουργήσει. «Λατρεύω την πατρίδα μου και, όσο περνάει από το χέρι μου, θέλω να κάνω τα πάντα για την προώθηση της χώρας μου στο εξωτερικό. Ηρθε η ώρα να μάθουν όλοι στον κόσμο ποιοι είναι οι Ελληνες και τι μπορούν να κάνουν. Το θέμα των Μαρμάρων μάς απασχολεί όλους. Οι Βρετανοί ήρθε η ώρα να μάθουν ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα εκλάπησαν και ότι οφείλουν να μας τα επιστρέψουν. Στόχος αυτής της ξεχωριστής performance είναι να αφυπνίσει συνειδήσεις και να μιλήσει στις καρδιές σκεπτόμενων ανθρώπων, που γνωρίζουν ότι τέτοιου είδους “πολιτιστικά εγκλήματα” πρέπει να πάψουν πια. Είναι υποχρέωση στην Ιστορία μας» καταλήγει η κορυφαία σοπράνο.

Hyde Park με χιλιάδες αγάλματα

Εκτός από τη μαυροντυμένη Ελλάδα και τις πέντε Καρυάτιδες που σήμερα θα περπατήσουν στους δρόμους του Λονδίνου (θα μπουν ακόμα και μέσα στο μετρό), η ομάδα έχει ετοιμάσει κι άλλες εκπλήξεις. «Αυτό που θέλω είναι το διήμερο αυτό η καρδιά της Ελλάδας να χτυπά δυνατά στο Λονδίνο. Ετσι αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε δυόμισι χιλιάδες ελληνικά αγάλματα σε φωτοτυπίες μέσα στο Hyde Park. Εύχομαι ο καιρός να μας το επιτρέψει αυτό, διαφορετικά θα τα μοιράσουμε στον κόσμο. Θα είναι κάτι διαφορετικό, κάτι που πρώτη φορά θα συμβεί στα χρονικά. Εύχομαι όλα να πάνε καλά και να καταφέρουμε να βάλουμε κι εμείς ένα σημαντικό λιθαράκι στην προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από χρόνια η μοναδική Μελίνα Μερκούρη, που πιστεύω πως από κάπου εκεί ψηλά θα μας βλέπει και θα χαίρεται».

Θάνος Μακρογαμβράκης 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παντρεύτηκε η Δήμητρα Αλεξανδράκη

Η Δήμητρα Αλεξανδράκη αποκάλυψε live πως έχει παντρευτεί. Ηταν...

Θανάσης Κουρλαμπάς: Αυτή είναι η γλυκύτατη σύζυγός του

Ο Θανάσης Κουρλαμπάς είναι από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς...