Τοκετός σε πισίνα κατ’ οίκον!

Η πρωτόγνωρη εμπειρία μιας Ουγγαρέζας μετά την ισχύ του νόμου που επιτρέπει στη χώρα της τη γέννα εκτός μαιευτηρίου

Την πρωτόγνωρη εμπειρία του τοκετού στο σπίτι έζησε ζευγάρι από την Ουγγαρία, που αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη στα μαιευτήρια και να φέρει στον κόσμο το παιδί του μέσα στο οικείο, οικογενειακό του περιβάλλον.

Η Ιβ είχε γεννήσει το πρώτο της παιδί, ένα αγοράκι, πριν από τρία χρόνια σε μαιευτήριο της Βουδαπέστης, ωστόσο λίγο καιρό μετά τη γέννα της, τον Μάιο του 2011, νομιμοποιήθηκαν οι τοκετοί κατ’ οίκον. Ετσι, όταν έμεινε πάλι έγκυος στο πρώτο της παιδί με τον Πίτερ, εκείνη και ο νυν σύζυγός της θέλησαν να ζήσουν την εμπειρία αυτή στην ηρεμία του σπιτιού τους.

Μέσα σε μια ειδική φουσκωτή πισίνα η Ιβ έφερε στη ζωή την κόρη της Ζόρα στα τέλη Φεβρουαρίου έχοντας στο πλευρό της τον σύζυγό της και τη μαία Μόνικα Σάντα, οι οποίοι έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να την ανακουφίσουν από τους πόνους αλλά και να την εμψυχώσουν.

Υστερα από παράκληση της οικογένειας, οι φωτογραφίες δεν διανεμήθηκαν αμέσως στον Τύπο, ούτε δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία του ζεύγους.

Ο νέος ουγγρικός νόμος που επιτρέπει τον τοκετό εκτός μαιευτηρίου εστιάζει κυρίως στις απαραίτητες άδειες και στα πιστοποιητικά άσκησης επαγγέλματος που πρέπει να έχουν οι μαίες, ώστε να διασφαλίζεται -στον βαθμό που είναι εφικτό- η προστασία της επιτόκου και του βρέφους.

Ο τοκετός κατ’ οίκον ωστόσο δεν καλύπτεται οικονομικά από το επίσημο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και έχει στάνταρ τιμή που καλύπτει όλες τις απαιτούμενες υπηρεσίες.

Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Δεκέμβριο του 2010, που τάχθηκε υπέρ μιας μητέρας από την Ουγγαρία, ορίζοντας ότι οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τον τόπο του τοκετού.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες ωστόσο έχουν υιοθετήσει διαφορετική στάση απέναντι στον τοκετό κατ’ οίκον.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ