Κόβει την ανάσα η φωτογραφία που κάνει τον γύρο της Ελλάδας με το παιδάκι να αναζητά τροφή σε κάδο απορριμμάτων έξω από το σχολείο του.
Γροθιά στο στομάχι είναι η φωτογραφία που κάνει τον γύρο της Ελλάδας με τον μαθητή Δημοτικού στο Ηράκλειο να ψάχνει κολατσιό μέσα σε κάδο απορριμμάτων, έξω από το σχολείο του. Η οικονομική εξαθλίωση της Ελλάδας του 2013 καταγράφεται με τον χειρότερο τρόπο στα σχολεία, όπου μαθητές λιποθυμούν από την πείνα ή ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν κάτι να φάνε στα σκουπίδια. Στα σχολεία της Κρήτης μάλιστα τέτοιου είδους φαινόμενα φαίνεται πως είναι πλέον τραγικά συχνά, με την εκπαιδευτική κοινότητα να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας πως απαιτούνται μέτρα προκειμένου το θλιβερό αυτό φαινόμενο να μη λάβει τρομακτικές διαστάσεις.
Μέλος του Συλλόγου Δασκάλων «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος» του Ηρακλείου κατά τη διάρκεια σύσκεψης ανέφερε συγκλονισμένος ως παράδειγμα περιστατικό με «πρωταγωνιστή» έναν μικρό μαθητή. Μπροστά στα μάτια του δασκάλου ο ανήλικος πήρε από κάδο σκουπιδιών μία μισοφαγωμένη τυρόπιτα την οποία και έφαγε, είπε ο ίδιος ο εκπαιδευτικός, τονίζοντας ότι το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο. Επισήμανε επίσης ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθεί άμεσα ένας θεσμός που θα προσφέρει γεύματα σε σχολικές μονάδες.
«Ως σύλλογος καταθέσαμε στον δήμο Ηρακλείου δύο αιτήματα: το ένα αφορά δωρεάν δεκατιανό για όλους τους μαθητές των δημοτικών σχολείων του νομού και το άλλο όλοι οι μαθητές μέσα από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εν όψει των εγγραφών στα σχολεία, να έχουν κάνει τα εμβόλιά τους. Ο δήμος απάντησε πως βλέπει θετικά το ζήτημα και θα κοιτάξει να το διευθετήσει μέσα από τις υπηρεσίες του και αφού ερευνήσει τα οικονομικά στοιχεία» τόνισε μιλώντας στην «Espresso» ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος», Κώστας Πλουμής, που πρόσθεσε ότι είναι πρόεδρος δύο χρόνια, διάστημα που συμβαδίζει με την οικονομική κρίση της χώρας: «Τα δύο αυτά χρόνια προσφέραμε ως σύλλογος βοήθεια σε πολλούς μαθητές και οικογένειες, αλλά προκειμένου να μην υπάρχει ένας ιδιότυπος κοινωνικός ρατσισμός (γιατί η κρίση έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στους μικρούς μαθητές), κάναμε αυτή την πρόταση, δηλαδή να προσφέρεται κολατσιό σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά που φοιτούν στα δημοτικά. Ετσι, δεν θα στιγματίζονται κάποιοι μαθητές».
Οπως εξήγησε ο ίδιος: «Σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας γονείς έχουν δηλώσει ότι “όντως αντιμετωπίζω οικονομικό πρόβλημα, αλλά δεν θέλω το παιδί μου ή εγώ να δηλωθεί για να έχω κάποια παροχή”. Αυτή η πρόταση για το δωρεάν δεκατιανό αναφέρεται σε όλα τα δημοτικά του νομού Ηρακλείου, που είναι γύρω στα εκατόν εβδομήντα και με την προϋπόθεση να επεκταθεί αργότερα και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εφόσον η κρίση συνεχίζεται».
ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ