Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Απατεώνες «έγδυσαν» γνωστούς και συγγενείς της Παπαδοπούλου

Εξαπάτηση από το ίδιο κύκλωμα χάκινγκ που «χτύπησε» και...

Οργισμένη η Αντωνά, μίλησε για πρώτη φορά για το χακάρισμα του λογαριασμού...

Εκρηξη οργής από τη Μαρία Αντωνά για το χακάρισμα...

Στην πρωτεύουσα ψάχνουν οι Αρχές τους ληστές που ανατίναξαν ΑΤΜ στην Πάτρα

Στην Αττική αναζητούν οι αστυνομικές Αρχές το ορμητήριο των...

Η Βανδή και το… χαμόγελο για το μονόπετρο από τον Μπισμπίκη

Χαμογέλασε και έφυγε η Δέσποινα Βανδή μόλις ρωτήθηκε από...

Εγώ, ο Τσιτσάνης και ο Χατζιδάκις!

Ο Μανώλης Μητσιάς μιλά για τη συναυλία που θα δώσει στο Ηρώδειο την Τετάρτη 2 Ιουλίου με τραγούδια των δύο μεγάλων φυσιογνωμιών του ελληνικού πενταγράμμου

Ο Μανώλης Μητσιάς, που την Τετάρτη 2 Ιουλίου θα δώσει συναυλία στο Ηρώδειο με τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη και του Μάνου Χατζιδάκι, στη συνέντευξή του στην «Espressο της Κυριακής» αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους εδώ και χρόνια δεν βγαίνουν καλά ελληνικά τραγούδια.

Μιλώντας ο σπουδαίος ερμηνευτής για την καλλιτεχνική αλλά και οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας τονίζει την ευθύνη όλων μας και ειδικά της τηλεόρασης, η οποία ,όπως λέει χαρακτηριστικά, «έκανε το μάτι αυτί και το αυτί μάτι…». Οσο για το πώς μπορούμε να βγούμε από το τούνελ, τονίζει μεταξύ άλλων: «Οι πολιτικοί που αγαπάνε την Ελλάδα να αφήσουν τους εγωισμούς τους, να ενωθούν και να γίνει μια οικουμενική κυβέρνηση με σκοπό να αντιμετωπιστούν σοβαρά τα προβλήματα».

«Εσπερινοί Διάλογοι»

Αρχίζοντας την κουβέντα μας ο Μανώλης Μητσιάς δεν κρύβει τη χαρά του για τη συναυλία του με τον τίτλο «Εσπερινοί Διάλογοι: Από τον Τσιτσάνη στον Χατζιδάκι», στην οποία θα ερμηνεύσει κομμάτια των δύο κορυφαίων συνθετών της χώρας μας. «Ο Χατζιδάκις και ο Τσιτσάνης είχαν ένα κοινό όραμα και ήθος στα πράγματα, και ο ένας θαύμαζε τον άλλον. Μάλιστα ο Χατζιδάκις θεωρούσε τον Τσιτσάνη ισάξιο των μεγάλων δημιουργών επιπέδου Μότσαρτ. Δηλαδή αν τα τραγούδια του Τσιτσάνη παίζονταν από μια κλασική ορχήστρα, θα είχαν ακριβώς τον ήχο των μεγάλων κλασικών συνθετών. Και μην ξεχνάμε ότι και ο Χατζιδάκις και ο Θεοδωράκης στον Τσιτσάνη “πατήσανε” -με την καλή έννοια- για να δημιουργήσουν μετέπειτα τα δικά τους τραγούδια!

»Τώρα, αυτό που θα ακούσουν οι θεατές στη συναυλία μου στο Ηρώδειο είναι ένας φανταστικός μουσικός διάλογος με τραγούδια τους, που το ένα δένει με το άλλο εν είδει μελωδικής συνομιλίας. Μαζί μου θα έχω την εκπληκτική Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων “Θανάσης Τσιπινάκης” του Δήμου Πάτρας» δηλώνει ο δημοφιλής τραγουδιστής, που έχει συνεργαστεί και με τους δύο συνθέτες και έχει να πει τα καλύτερα και για τους δύο, όχι μόνο για τη σπουδαιότητα του έργου τους αλλά και για τα εμπνευσμένα και φωτεινά μυαλά τους.

«Ο Τσιτσάνης δεν έκανε τίποτα τυχαία. Ηταν ένας πολύ σκεπτόμενος άνθρωπος και πολύ επιμελής στη δουλειά του. Το 1981, όταν συνεργαστήκαμε στο Κηποθέατρο στην παράσταση «40 χρόνια Βασίλης Τσιτσάνης», πήγαινε στο θέατρο από τις 6.00 η ώρα για να δει τον ήχο, τα φώτα, τα πάντα.

»Οσο για τον Χατζιδάκι, μας λείπει για τον λόγο του. Πέρα από το αδιαμφισβήτητο έργο του τον θαυμάζω για το ήθος του και γιατί έλεγε τη γνώμη του ελεύθερα. Ηταν ο επαναστάτης της εποχής του. Αν ζούσε σήμερα, θα τους έβριζε όλους. Διαβάζω δηλώσεις που έκανε πριν από 20-30 χρόνια και πραγματικά εκπλήσσομαι. Για παράδειγμα, έλεγε ότι ήθελε να είχε πολλά λεφτά για να να μην ανέχεται τη βλακεία των άλλων και να τους αποζημιώνει όταν τον πηγαίνουν στα δικαστήρια επειδή τους έβρισε… Ο Μάνος ό,τι έκανε το αγαπούσε πολύ και ποτέ δεν το έκανε για τα χρήματα. Οπως και ο Τσιτσάνης, έτσι κι αυτός δεν ήταν ποτέ κατασκευαστής τραγουδιών. Και οι δύο έγραφαν τραγούδια από έμπνευση και μέσα από την καρδιά τους».

Τον ρωτάμε γιατί τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια δεν γράφονται εμπνευσμένα ελληνικά τραγούδια: «Σε μια εποχή που άνθησε το lifestyle ασχολήθηκαν με το τραγούδι άτομα που δεν είχαν καμία σχέση με σπουδαίους παραγωγούς, όπως ο Αλέκος Πατσιφάς και ο Τάκης Λαμπρόπουλος, οι οποίοι το απογείωσαν με σημαντικές δισκογραφικές δουλειές. Μιλάω για τις δεκαετίες ’60-’70, όταν υπήρχαν άνθρωποι με άλλα οράματα , αγαπούσαν το ελληνικό τραγούδι και επέλεγαν στίχους και συνθέσεις με νόημα, ουσία και καλλιτεχνική αξία. Στην εποχή όμως που κυριάρχησαν τα golden boys και το βλαχo-american dream με την επιδειξιμανία του Eλληνα ως προς το τι φοράει, τι αμάξι οδηγεί, τι σπίτι έχει και γενικά ότι έχει λεφτά, το καλό τραγούδι πήγε περίπατο… Ομως πιστεύω ότι η κρίση θα γεννήσει νέα κινήματα και καινούργια καλλιτεχνικά ρεύματα» μας λέει και αφού τονίσει ότι όλοι έχουμε ευθύνη γι’ αυτό, αναφέρεται στον ρόλο που έχει παίξει η τηλεόραση στο χαμηλό επίπεδο του τραγουδιού μας – και όχι μόνο.

«Η τηλεόραση έχει διαβρώσει τους πάντες και τα πάντα. Σε αυτό όμως φταίει και ο κόσμος, ο οποίος δεν φιλτράρει αυτά που βλέπει κι έχει κάτσει στον καναπέ του χωρίς καμία αντίδραση. Ο,τι βλέπουμε στο γυαλί το θεωρούμε και σημαντικό. Το μάτι έγινε αυτί και το αυτί μάτι. Αυτό ισχύει και στο τραγούδι και στην πολιτική. Απόδειξη, ότι στις τελευταίες εκλογές βγήκαν και πάλι άτομα προβεβλημένα από την τηλεόραση ή κατεξοχήν άνθρωποι της τηλεόρασης».

O Mανώλης Μητσιάς διανύει την πέμπτη δεκαετία της καριέρας του με ένα κλασικό ρεπερτόριο που φέρει τη σφραγίδα των πιο σημαντικών δημιουργών και ανήκει στην κατηγορία των ερμηνευτών που έχουν ευλογηθεί να μείνουν στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού με μια μοναδική καλλιτεχνική προίκα. «Οταν οι άλλοι συνάδελφοί μου έτρωγαν κι έπιναν δεξιά κι αριστερά κάνοντας δημόσιες σχέσεις, εγώ έπινα καφέ στου Φλόκα και στο GB αργότερα με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Νίκο Γκάτσο, και τους άκουγα να μιλάνε και να φιλοσοφούν. Το ρεπερτόριο των τραγουδιών μου εγώ το επιδίωξα, δεν οφείλεται στην τύχη.

»Πολλές φορές γνωστοί συνθέτες μού έφερναν να τραγουδήσω πολύ εμπορικά τραγούδια και το αρνήθηκα. Ετσι βέβαια δεν έβγαλα χρήματα, αλλά από μικρός ήμουν του μέτρου, ποτέ δεν ήθελα το πολύ. Αυτό που λέγαν οι αρχαίοι :”μέτρον άριστον”. Οταν έβγαζα ποιητικές συλλογές, τετραλογίες Σεφέρη και Καβάφη, και τραγούδια του Χατζιδάκι, οι άλλοι γελάγανε. Ομως αυτά τα τραγούδια είναι τώρα η προίκα μου…» υποστηρίζει και προσθέτει ότι ποτέ κανένα κόμμα και κανένας πολιτικός δε καθόρισε την καριέρα του.

Ο Αντώνης Σαμαράς

«Ακόμη και όταν ο Αντώνης Σαμαράς(είναι κουμπάρος του, αφού έχει βαφτίσει τον γιο του Μίλτο) έγινε υπουργός Πολιτισμού, του είπα «από σήμερα κόβω τη καλημέρα μας» κι έκανα να του μιλήσω πολύ καιρό, επειδή δεν ήθελα να λένε ότι έκανα μια συναυλία και μου την έδωσε ο Σαμαράς. Δεν θέλω να εκθέτω ούτε τους φίλους μου ούτε τους συγγενείς μου, κανέναν. Ο,τι κάνω το κάνω μόνος μου και το χαίρομαι. Είναι δική μου η επιτυχία και δική μου η αποτυχία. Και η αλήθεια είναι πως όταν έκανα αποτυχίες, είχα τα πιο ωραία προγράμματα…»

Ο Μανώλης Μητσιάς πιστεύει ότι η λύση για να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο είναι μία: «Ολοι οι πολιτικοί που αγαπάνε την Ελλάδα -και δεν είναι λίγοι- να αφήσουν τους εγωισμούς τους, να ενωθούν και να γίνει μια οικουμενική κυβέρνηση με σκοπό να αντιμετωπιστούν σοβαρά τα προβλήματα».

Περήφανος για τον γιο του

Ο Μανώλης Μητσιάς ζει ευτυχισμένη προσωπική ζωή έχοντας πάντα στο πλευρό του, βράχο ακλόνητο, τη σύζυγό του Λίτσα Στέφα αλλά και νιώθοντας μεγάλη αγάπη και περηφάνια για το μοναχοπαίδι τους, τον Μίλτο Μητσιά, που είναι διακεκριμένος οδοντίατρος – εμφυτευματολόγος με διδακτορική καριέρα. Πριν από δυόμισι χρόνια απέκτησε το πρώτο του εγγόνι, τον Μανωλάκη, κι εδώ και πενήντα μέρες ήρθε στον κόσμο και το δεύτερο εγγονάκι του, που θα ονομαστεί Μιχαήλ-Αγγελος.

«Χαίρομαι πολύ που ο γιος μου δεν ακολούθησε τα δικά μου βήματα κι επέλεξε ένα άλλο επάγγελμα, στο οποίο διακρίνεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Οσο για τους εγγονούς μου, είμαι επίσης πολύ χαρούμενος και μπορώ να πω ότι πλέον αισθάνομαι ολοκληρωμένος και από προσωπικής πλευράς ως περήφανος μπαμπάς και παππούς».

Αλκίνοος Μπουνιάς
Φωτό: Βαγγέλης Μασιάς

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γαμπρός στην Κρήτη

Με μια «σπορ θερινή» φωτογραφία ευχαρίστησε για τις ευχές...

Δολοφονία χαρακτήρα Λιάγκα από τον Κούγια: «Τι σίχαμα»

Το 'χει φαίνεται ο Μάιος να είναι ο μήνας...

Πάντα κομψή η Αννα Φόνσου

Σε έναν από τους αγαπημένους της προορισμούς, το Λουτράκι,...

Πάνος Μιχαλόπουλος: Αυτοεξόριστος στην πατρική γη

Στο χωριό Μικρομάνη Μεσσηνίας, όπου βρίσκεται το πατρικό του...

Oι σχολιαστές της Eurovision Καλούτα και Αλευράς τα… άκουσαν από χρήστες των social media

Θανάσης Αλευράς και Ζερόμ Καλούτα... τζάμπα τα λεφτά! «Καθόλου...

Ταχτσίδης-Θεοδωροπούλου: «Βόμβα» χωρισμού με τρίτο πρόσωπο

«Μια φορά μονάχα φτάνει, να ραγίσει το γυαλί, η...