Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Αira Αdomaityte: Η όμορφη Λιθουανή έφυγε από τον Αγιο Δομίνικο μία εβδομάδα...

Το πιο sexy κορίτσι του φετινού «Survivor» έφτασε στην...

Σας θυμίζουν κάτι οι δύο νεόνυμφοι στις ΗΠΑ;

Με την ευχή της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για το Σάββατο 13 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Δείξτε περισσότερη προσοχή στη διαχείριση των οικονομικών σας,...

Η εμφάνιση της συντρόφου του Μπέζος στο δείπνο του Μπάιντεν στον...

Τους βγήκαν τα μάτια στον Λευκό Οίκο όταν στο...

Διάγνωση εγκεφαλικού από τα μάτια

Η εξέταση που θα δείχνει τον κίνδυνο για επεισόδιο

Μια εξέταση όρασης χαμηλού κόστους που θα δείχνει αν υπάρχει κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου έχει αρχίσει ήδη να χρησιμοποιείται δοκιμαστικά σε ορισμένα νοσοκομεία της Βρετανίας.

Η εξέταση χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό των προβλημάτων που προκαλεί ο διαβήτης, όπως είναι η καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων, κοστίζει περίπου 30 ευρώ και με τη χρήση ειδικών σταγόνων φωτογραφίζει τον αμφιβληστροειδή, δηλαδή το φωτοευαίσθητο στρώμα κυττάρων που βρίσκεται στο πίσω μέρος του οφθαλμού και μπορεί να καταστραφεί από την υψηλή πίεση του αίματος.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν τη συγκεκριμένη εξέταση επειδή, σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, η κατάσταση αυτή, που ονομάζεται υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια, όταν εμφανίζεται αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Μάλιστα, ενώ η υπέρταση αποτελεί τον πρώτο παράγοντα κινδύνου σε ό,τι αφορά το εγκεφαλικό, αυξάνοντας τα περιστατικά κατά 50%, πολλοί άνθρωποι που κινδυνεύουν δεν εμφανίζουν κάποιο προειδοποιητικό σημάδι, ούτε έχουν υπόψη τους τον παραπάνω κίνδυνο.

Η εξέταση πραγματοποιείται με τη χρήση ιατρικών σταγόνων που διαστέλλουν τις κόρες των ματιών, ώστε να φαίνεται καλύτερα το πίσω μέρος των οφθαλμών, το οποίο μελετούν με τη χρήση μιας κάμερας που έχει ενσωματωμένο ένα μικροσκόπιο χαμηλής ισχύος.

Εξάλλου, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στην όραση μπορεί να βρίσκεται και το κλειδί για την έγκαιρη διάγνωση του Αλτσχάιμερ, καθώς, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, στα άτομα που εμφανίζουν τη νόσο το πάχος του στρώματος των νευρικών ινών στον αμφιβληστροειδή είναι μικρότερο κατά 15% από ό,τι στα υγιή άτομα. Για το θέμα αυτό ξεκινούν δύο μεγάλες κλινικές δοκιμές, οι οποίες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε μια νέα μέθοδο για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Οι δοκιμές θα γίνουν με τη χρήση της τομογραφίας οπτικής συνοχής, μιας μη επεμβατικής μεθόδου που επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίζουν την ασθένεια ενώ βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο. Η μία από τις δοκιμές θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Μπορντό με τη συμμετοχή 450 ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...