Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Η ηθοποιός Εφη Παπαθεοδώρου είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει Νέα Αριστερά

Είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στέκεται στο πλάι του...

«Φεύγει» ως αρχιερέας

Η Εκκλησία επέτρεψε σιωπηρώς ο πρώην μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων να ενταφιαστεί τελικά ως επίσκοπος

Με το παράπονο ότι δεν αποκαταστάθηκε στις επισκοπικές τάξεις «έφυγε» από τη θάλασσα που αγαπούσε ο κληρικός που από το 2002 έως σήμερα είχε πρωταγωνιστήσει αρνητικά στα εκκλησιαστικά πράγματα. Πάντως κατ΄ άκραν οικονομία και σιωπηρώς η Εκκλησία επέτρεψε ο μητροπολίτης πρώην Αττικής, που βρέθηκε πνιγμένος στην Κερατέα, να ενταφιασθεί ως αρχιερέας.

Ο ασκός του Αιόλου για τον καθαιρεθέντα μητροπολίτη άνοιξε το καλοκαίρι του 2002, σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα απίστευτης σκανδαλολογίας για τα εκκλησιαστικά πράγματα της χώρας. Ο ορκισμένος αντίπαλός του, ο μακαριστός μητροπολίτης Νικόδημος Γκατζιρούλης έδωσε στη δημοσιότητα κασέτες ροζ περιεχομένου. Την ίδια εποχή, σε υπεράκτια εταιρία βρέθηκε ποσό 1.500.000 ευρώ που ήταν κατατεθιμένο στο όνομά του, για το οποίο ο Παντελεήμων είπε πως το φύλαγε για τα… γεράματά του. Τον Αύγουστο του 2005 η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την οριστική απομάκρυνσή του από τον μητροπολιτικό θρόνο της Αττικής.

Φυλακίστηκε

Ομως οι περιπέτειες του πρώην Αττικής δεν είχαν τελειωμό. Ο Παντελεήμων Μπεζενίτης με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών καταδικάστηκε τον Ιούνιο του 2008 σε εξαετή κάθειρξη χωρίς αναστολή για την υπόθεση της υπεξαίρεσης 66,5 εκατ. δραχμών την περίοδο 1995-1998 από τη Μονή Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη. Καθαιρέθηκε από μητροπολίτης και παρέμεινε φυλακισμένος στον Κορυδαλλό για έναν χρόνο και αποφυλακίστηκε υπό όρους για λόγους υγείας (σάκχαρο) και λόγω ηλικίας.

Ο καθαιρεθείς μητροπολίτης είχε πολλές φορές ζητήσει από τη ΔΙΣ να οδηγήσει την υπόθεσή του ενώπιον της εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης, με την ελπίδα πως θα αποκατασταθεί. Τον Φεβρουάριο του 2013 επρόκειτο, σύμφωνα με πληροφορίες, να συζητηθεί στη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Ελλάδος η επαναφορά του στις τάξεις του επισκοπικού αξιώματος, αλλά ύστερα από έντονη αντίδραση του μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, αυτό δεν έγινε. Επίσης τον Αύγουστο του ιδίου έτους, κάποιοι ιεράρχες προσπάθησαν να φέρουν πάλι το θέμα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, αλλά σύμφωνα με άλλους ιεράρχες, «η Εκκλησία της Ελλάδος εφάρμοσε το άρθρο 160 του νόμου περί εκκλησιαστικών δικαστηρίων, σύμφωνα με το οποίο όταν κάποιος κληρικός καταδικάζεται τελεσίδικα στην ποινική Δικαιοσύνη, καθαιρείται».

Ο Παντελεήμων Μπεζενίτης γεννήθηκε στη Χίο το 1938 και είναι πνευματικό παιδί του ισχυρού ιεράρχη των μεταπολεμικών δεκαετιών μητροπολίτη Χίου Παντελεήμονος Φωστίνη, ο οποίος είχε ιδρύσει το ιερό τάγμα του Αγίου Παντελεήμονος που αποτέλεσε εκκολαπτήριο πολλών ιεραρχών στα μεταπολεμικά χρόνια. Ο Παντελεήμων Μπεζενίτης χειροτονήθηκε διάκονος το 1961, υπηρέτησε πολλά χρόνια στο εξωτερικό και το 1977 εξελέγη μητροπολίτης Ζακύνθου. Το 1994 εξελέγη μητροπολίτης Αττικής. Στις 8 Αυγούστου 2005 με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κηρύχθηκε έκπτωτος του θρόνου. Στις 14 Μαΐου 2009 καθαιρέθηκε.

Κώστας Ζαφειρίου

Βρέθηκε νεκρός ενώ κολυμπούσε στην παραλία Βγέθι της Κερατέας

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες στη θαλάσσια περιοχή Βγέθι της Κερατέας ο πρώην μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων Μπεζενίτης. Ο ηλικιωμένος ιεράρχης, ο οποίος διατηρούσε εξοχικό στην περιοχή, κατέβηκε γύρω στις 8.00 το πρωί στην παραλία για να κολυμπήσει, κάτι που έκανε συχνά, αφού ως νησιώτης αγαπούσε τη θάλασσα. Λίγα λεπτά αργότερα οι λουόμενοι αντίκρισαν έντρομοι το άψυχο σώμα του να επιπλέει στη θάλασσα.

Αμέσως ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Λαυρίου και περιπολικό που μετέβη στην περιοχή ανέσυρε τη σορό του πρώην μητροπολίτη. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν απλώς τον θάνατό του.

Αν και τα έγγραφα που βρέθηκαν στα ρούχα του δεν άφηναν αμφιβολίες για το ποιος ήταν, οι Αρχές αναζήτησαν συγγενικά του πρόσωπα, τα οποία τον αναγνώρισαν και επισήμως. Τα πρώτα στοιχεία μαρτυρούσαν ότι ο θάνατος οφείλεται πνιγμό, ωστόσο διατάχθηκε η διενέργεια νεκροτομής.

Γιούλη Σταρίδα

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...