Υπερόπλο και για τις γυναίκες οι στατίνες

Η χοληστερίνη σύμμαχος του καρκίνου του μαστού

Αμεση σχέση της χοληστερόλης με τον καρκίνο του μαστού εντόπισαν επιστήμονες στη Βρετανία, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με υψηλή χοληστερόλη κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από την ασθένεια.
Σύμφωνα με τον βασικό συντάκτη της επιστημονικής έκθεσης, δρα Rahul Potluri, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι μια θεραπεία με στατίνες θα μπορούσε ενδεχομένως να απομακρύνει τον κίνδυνο προσβολής από την ασθένεια, γι’ αυτό και τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη κλινική δοκιμή ώστε να αποδειχθεί αν ισχύει κάτι τέτοιο.
Οπως αναφέρει η «Daily Telegraph», οι μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για τον καρκίνο του μαστού έδειξαν ότι η ασθένεια έχει άμεση σχέση και με την παχυσαρκία, ενώ μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από έναν χρόνο ανέφερε ότι η μείωση της χοληστερόλης ή κάποια παρέμβαση στον μεταβολισμό της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη ή τη θεραπεία της ασθένειας.
«Πιστεύουμε ότι η παχυσαρκία έχει άμεση σχέση με τον καρκίνο του μαστού και πως για αυτό ευθύνεται μάλλον η χοληστερόλη» ανέφερε ο δρ Potluri. «Οι στατίνες είναι ένα φάρμακο οικονομικό, ευρέως αποδεκτό και σχετικά ασφαλές. Σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε μια κλινική δοκιμή που θα βρίσκεται σε εξέλιξη τα επόμενα 10 με 15 χρόνια, προκειμένου να εξετάσουμε την επίδραση των στατινών σε περιστατικά καρκίνου του μαστού. Αν η δοκιμή ολοκληρωθεί με επιτυχία, οι στατίνες μπορεί να αποκτήσουν ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και κυρίως στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι γυναίκες με υψηλή χοληστερόλη».
Η μελέτη είχε διάρκεια 14 ετών και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή τουλάχιστον 1.000.000 εθελοντών, από τις οποίες οι 9.312 είχαν ήδη προσβληθεί από καρκίνο του μαστού και οι 22.938 παρουσίαζαν υπερλιπιδαιμία. Από τις τελευταίες, κατά τη διάρκεια της μελέτης παρουσίασαν καρκίνο του μαστού οι 530.
Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν την Παρασκευή στο συνέδριο Frontiers in CardioVascular Biology, που διεξήχθη στη Βαρκελόνη.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ