Περνά από «κόσκινο» ο προϋπολογισμός!

Ο Τόμσεν και η παρέα του έρχονται για μίνι αξιολόγηση

Οι δανειστές (ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος αντικατέστησε τον Ματίας Μορς) θα βρεθούν στην Αθήνα για μια «μίνι αξιολόγηση» διάρκειας 7-10 ημερών.
Κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα εξετάσουν, εκτός από την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τα δημοσιονομικά κενά που δημιουργούνται από τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα μισθολογικά αιτήματα επαγγελματικών ομάδων, με δεδομένο ότι ενώ η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει το κόστος για το μισθολόγιο των δικαστικών, αναζητείται ακόμη τρόπος για την αποκατάσταση του μισθολογίου των εν ενεργεία και των απόστρατων στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας. Παράλληλα, εάν τελεσιδικήσουν ανάλογες προσφυγές ιατρών ΕΣΥ, πανεπιστημιακών και άλλων επαγγελματικών ομάδων, ενδέχεται το συνολικό κόστος να ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ, γεγονός που τρομάζει την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το ΑΠΕ, επιζητεί να «κυλήσει ομαλά» η ολιγοήμερη αξιολόγηση του Ιουλίου, κυρίως για δύο λόγους:
α) Πρέπει να εκταμιευτούν τόσο η δεύτερη υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας όσο και το 1,8 δισ. ευρώ από επιστροφές κερδών «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Αυτά τα ποσά είναι αναγκαία για το Δημόσιο, το οποίο καλείται να καταβάλει 623 εκατ. ευρώ εντός του Ιουλίου για λήξεις ομολόγων και επιπλέον 2,17 δισ. ευρώ στις 20 Αυγούστου για λήξεις ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ. Επίσης τον Αύγουστο πρέπει να καταβληθούν 700 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, στο πλαίσιο της αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα.
β) Από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, που είναι προγραμματισμένη για τις 12 Σεπτεμβρίου, θα αρχίσει η νέα αναθεώρηση του Μνημονίου και θα μπει στην τελική ευθεία η συζήτηση για τη βιωσιμότητα και τη νέα διευθέτηση του δημόσιου χρέους. Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό ότι η 5η αναθεώρηση του Μνημονίου θα είναι το 2ο θέμα στο Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ