Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Μαρίνα Ασλάνογλου μιλά για τον ρόλο της στις «Ψυχοκόρες» του ANT1!

Τη στιγμή που η ταλαντούχα ηθοποιός Μαρίνα Ασλάνογλου περιοδεύει...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Τρεις για ένα τηλεπαιχνίδι

Χαμός για ένα τηλεπαιχνίδι! Συνεχίζονται τα δοκιμαστικά στο Mega...

To άγχος του ταξιδιάρη Αρναούτογλου για το «Travel Show» στον ΑΝΤ1!

«Travel Show»! Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου επιστρέφει με νέα εκπομπή...

Η τραγική σιωπή Βενιζέλου

Η αδράνεια του ΥΠΕΞ στις βλέψεις της Αγκυρας και στο έγγραφο-θέσεων Νταβούτογλου στην Ε.Ε.

Χωρίς να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις της, η Τουρκία κατέθεσε ένα έγγραφο 106 σελίδων στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας. Στο κείμενο που υπογράφει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου υπάρχει η φράση που προκάλεσε την οργή της Κύπριας ευρωβουλευτή Ελένης Θεοχάρους, η οποία κατηγόρησε τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών για απαράδεκτη αδράνεια. Σε αυτό το πολυσέλιδο έγγραφο οι Τούρκοι, που χρησιμοποιούν προκλητική κι επιθετική γλώσσα, ανοίγουν διάπλατα τα χαρτιά τους και διεκδικούν Αιγαίο, Θράκη, Δωδεκάνησα και Κύπρο. Το υπουργείο Εξωτερικών ήταν γνώστης αυτού του εγγράφου, αλλά ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος σιώπησε και δεν αντέκρουσε τις προκλητικές διεκδικήσεις των Τούρκων. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μέχρι και χθες δήλωνε αισιόδοξος για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων!

Τι αναφέρουν για την Κύπρο

«Μέχρι να βρεθεί μια τελική και ισότιμη λύση στο θέμα της Κύπρου, η Τουρκία δεν μπορεί να δει θετικά την αποδοχή των Ελληνοκυπρίων στους διεθνείς οργανισμούς. Αποδεχόμενη τα αιτήματα των Ελληνοκυπρίων να έχουν πρόσβαση στους διεθνείς οργανισμούς, θα ενίσχυε το εσφαλμένο επιχείρημά τους να εκπροσωπούν την εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία και να τους αποσπά από τον σκοπό της διευθέτησης». Η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως την ΑΟΖ του νησιού, υποστηρίζοντας ότι «ενημέρωσαν τα Ηνωμένα Εθνη για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας, όπως αυτά συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

«Συστάσεις» για το Αιγαίο

Τονίζουν ότι η θέση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το Αιγαίο δεν έχει αλλάξει και ότι αυτή η θέση δεν έχει σε τίποτα να κάνει τίποτα με την αντίληψη περί «απειλής». Ειδικότερα φτάνουν στο σημείο να συστήσουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση να αποφεύγει «τον ευαίσθητο όρο “απειλή”», όταν αναφέρεται στη θαλάσσια στρατηγική και την οριοθέτηση των θαλάσσιων ορίων στην περιοχή. Η Αγκυρα προβαίνει σε υποδείξεις προς την Ε.Ε. για τη Στρατηγική Θαλάσσιας Ασφάλειας που προσφάτως υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Τουρκία ζητεί από την Αθήνα να αρνηθεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια. Σε αυτή την περίπτωση, η ίδια θα εξέταζε την άρση του casus belli. Με τον τρόπο αυτό, αγνοεί παντελώς τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας, που αποτελεί βασική αρχή της Ε.Ε.

Για τη Θράκη και Δωδεκάνησα

Για τη Θράκη η Αγκυρα τα… δίνει όλα! Μιλά για «τουρκική μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης», σημειώνοντας ότι «παρά το γεγονός ότι είναι Ευρωπαίοι πολίτες, αντιμετωπίζουν την άρνηση της εθνικής τους ταυτότητας». Γίνεται επίσης λόγος για «τη μη αναγνώριση του εκλεγμένου μουφτή, την εμπλοκή στις θρησκευτικά αυτόνομες περιουσίες, την έλλειψη ίσης εκπαίδευσης, όπως επίσης και τους μειονοτικούς παιδικούς σταθμούς». Και καταλήγει ότι η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στα Δωδεκάνησα και στην εκεί «τουρκική κοινότητα, όπου υπάρχει άρνηση της κατάστασής τους».

Κώστας Ζαφειρίου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...