Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Βράζει» η Νίσυρος με την αποκάλυψη πως δημόσιος υπάλληλος παρέσυρε αγόρια ηλικίας...

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη πως ο αρχαιοφύλακας του μουσείου...

Η τοποθέτηση Παπανώτα περί κακοποίησης και η αντίδραση Κασσελάκη

«Καλύτερα να μασάς παρά να… πολυμιλάς» είναι η φράση...

Μέχρι και εικονικούς γάμους ομόφυλων ζευγαριών κανόνιζαν τα μέλη της σπείρας με...

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι ανάμεσα στα μέλη των δύο...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την...

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Στα… πρόθυρα εθνικής κρίσης τώρα η Βραζιλία

Ο αποκλεισμός των «μάγων της μπάλας» από τους Γερμανούς πλήγωσε την τιμή των κατοίκων της χώρας, η οποία βρίσκεται σε αναταραχή

Κάθε τόπος έχει τη δική του αμετάκλητη καταστροφή, τη δική του Χιροσίμα. Η δική μας Χιροσίμα ήταν η ήττα από την Ουρουγουάη, έγραφε ο σημαντικότερος ίσως θεατρικός συγγραφέας της Βραζιλίας, ο Νέλσον Ροντρίγκες, επιχειρώντας να περιγράψει -οκτώ χρόνια μετά- τα όσα δραματικά είχαν συμβεί στο Μαρακανά στις 17 Ιουλίου 1950. Τη «μαύρη εκείνη ημέρα» κατά την οποία η «σελεσάο» έχανε στον τελικό του Μουντιάλ που διοργανωνόταν στην έδρα της από την Ουρουγουάη με δύο γκολ των Σκιαφίνο και Γκίτζια. Αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα δέκα φίλαθλοι της Βραζιλίας πέθαναν από συγκοπή στις κερκίδες, ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν με καρδιακά επεισόδια στα νοσοκομεία. Μέσα από αυτές τις σκηνές αλλοφροσύνης ξεπήδησε και ο μύθος (;) ενός πιτσιρικά που ξενύχτησε στο Μαρακανά και τον οποίο η επόμενη μέρα τον βρήκε να μονολογεί: «Μη μου το ξανακάνεις αυτό, Βραζιλία μου!».

Σχεδόν 64 χρόνια μετά, η Εθνική Βραζιλίας «το ξανάκανε», σοκάροντας ολόκληρο τον πλανήτη, αφού έχασε πάλι μέσα στο σπίτι της, αυτή τη φορά από τη Γερμανία, με το ταπεινωτικό 1-7. Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης ένας ολόκληρος λαός θρηνεί ξανά, με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία να μιλούν δίχως ίχνος υπερβολής για εθνικό πένθος. Αλλωστε τα πρώτα πλάνα των σκηνοθετών του αγώνα έπειτα από κάθε γερμανικό γκολ «μιλούσαν» από μόνα τους. Αλλοι ξεσπούσαν σε λυγμούς, άλλοι έβριζαν και φώναζαν, ενώ υπήρχαν και κάποιοι που δάγκωναν τις φανέλες της Εθνικής τους και τα κασκόλ που φορούσαν, όντας αγανακτισμένοι – και κυρίως ταπεινωμένοι. Κι έξω από το «καταραμένο» Μινεράο όμως τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα. Αλλοι αποχωρούσαν αμίλητοι, ενώ δεν έλειψαν και τα επεισόδια λιποθυμίας.

«Πολύ λυπημένη» για όσα συνέβησαν δήλωσε χθες η Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία κάλεσε τους συμπατριώτες της να μην πτοηθούν μετά την ιστορική ήττα στο Μπέλο Οριζόντε. «Οπως όλοι οι Βραζιλιάνοι, έχω στενοχωρηθεί παρά πολύ από την ήττα. Είμαι πολύ λυπημένη για όλους μας» έγραφε στο twitter η πρόεδρος της Βραζιλίας. Πριν από την ταπεινωτική ήττα, η πρόεδρος εξέφραζε την ικανοποίησή της για την επιτυχία του Μουντιάλ, του οποίου η διοργάνωση εξελίχθηκε τελικά χωρίς προβλήματα, παρά τις αρχικές ανησυχίες που υπήρχαν.

Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς η πολιτική τακτική «άρτος και θεάματα» καταρρέει. Η διάθεση των διαδηλωτών που φέρεται να επιθυμούν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους ζητώντας καλύτερους μισθούς μετά το τέλος του Μουντιάλ δείχνει πως ήδη ο «άρτος» στη Βραζιλία εκλείπει. Μπορεί η Ρούσεφ να «γυρίσει» το ματς; «Είναι τόσο πιθανό, όσο το να πετύχαινε την Τρίτη επτά γκολ η Βραζιλία» σχολίαζαν χθες με νόημα αναλυτές.

Νύχτα τρόμου με επεισόδια, ξύλο και καμμένα λεωφορεία

ΜΕ ΤΟ σφύριγμα της λήξης του Μεξικανού διαιτητή Μάρκο Ροντρίγκες πάνοπλοι αστυνομικοί έλαβαν θέσεις μάχης στο στάδιο Μινεράο προκειμένου να αποτρέψουν τα χειρότερα μετά τη συντριπτική ήττα της «σελεσάο» από τη Γερμανία. Εντός του γηπέδου ωστόσο δεν συνέβη το παραμικρό, καθώς η οργή των ταπεινωμένων Βραζιλιάνων ξέσπασε λίγη ώρα αργότερα έξω από το γήπεδο, τόσο στο Μπέλο Οριζόντε, την πόλη που φιλοξενούσε τον «μαύρο αγώνα», όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας. Ιδιαίτερα εκρηκτική ήταν η κατάσταση στο Σάο Πάολο όπου οπαδοί της Βραζιλίας έκαψαν τη σημαία της χώρας, πυρπόλησαν τουλάχιστον 13 λεωφορεία, λεηλάτησαν δεκάδες καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών ειδών και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Ανάλογα επεισόδια έγιναν και αλλού. Στη Ρεσίφε έφιππος αστυνομικός έπεσε από το άλογό του και τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια συμπλοκών με οπαδούς, ενώ άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορεία στην Κουριτίμπα, με τον δήμαρχο της πόλης όμως να μιλά για «μεμονωμένα περιστατικά». Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε πάντως λόγο για τέσσερις τραυματίες και δώδεκα άτομα που τέθηκαν υπό κράτηση μετά τη λήξη των επεισοδίων στην πόλη, ενώ η Globo περιέγραψε περιστατικά εκτόξευσης μολότοφ από μικρή ομάδα νεαρών κατά της αστυνομίας και πετροπόλεμο των οπαδών με τις δυνάμεις καταστολής. Τέλος, την ώρα που επικρατούσε παντού πανδαιμόνιο, ένοπλη ληστεία έγινε χθες και σε περίπτερο της FIFA στην Κοπακαμπάνα.

Κατακραυγή και ειρωνεία από τον διεθνή Τύπο

«Η ΗΤΤΑ με 1-7 σχεδόν κολάκευε τη Βραζιλία, δεδομένης της οικτρής απόδοσής της. Νικημένη στο παιχνίδι, στον αγώνα, στη σκέψη. Αν αυτός ήταν αγώνας πυγμαχίας, θα είχε διακοπεί πολύ πριν από το σφύριγμα του ημιχρόνου»… Ευτυχώς για τους Βραζιλιάνους, το CNN δεν είναι εφημερίδα και δεν μπορεί ο καθένας να βλέπει τα σχόλιά του στον δρόμο, κρεμασμένα σε πρωτοσέλιδα ή κολλημένα σε βιτρίνες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η έντυπη ενημέρωση προστάτεψε στα πρωτοσέλιδά της όση τιμή απέμεινε στην εθνική ομάδα της Βραζιλίας.

Η «Jornal dos Desportos» στην Αγκόλα, καθώς και οι ισπανικές «Mundo Deportivo» και «Marca» παίζουν με τη «σελεσάο» και αλλάζουν το παρατσούκλι της σε «χιουμιλιασάο», η «ταπεινωμένη». Στο Βέλγιο, η «Het Nieuwsblad» χαρακτηρίζει το παιχνίδι ως την «αποτυχία του αιώνα», κατά την οποία, όπως σχολιάζει η «Indice» του Πουέρτο Ρίκο, έπεφταν «Γκολ… Γκολ παντού»! «Θλίψη δίχως τέλος» είδε στο πρωτοσέλιδό της η «Ultima Hora» της Παραγουάης. «Ολοκληρωτική θλίψη» και «ταπείνωση» είδαν στην Ιταλία οι «Gazzetta dello Sport» και «Corriere dello Sport». Και αν ο περισσότερος κόσμος συμμερίζεται τη θλίψη και την έκπληξη της Βραζιλίας, οι Γερμανοί, όπως είναι φυσικό, πανηγυρίζουν, με την «ΤΖ» να γράφει για «Ενα όνειρο» και την «Bild» να μένει «Χωρίς λόγια!». Χωρίς λόγια όμως έμεινε και η «Meiahora» στη Βραζιλία, που στο πρωτοσέλιδό της έγραψε: «Οι συντάκτες της σήμερα δεν θα γράψουν κάτι, αισθάνονται ταπεινωμένοι. Αύριο πάλι», για να συμπληρώσει από κάτω: «Οση ώρα διαβάζετε αυτό, έβαλε άλλο ένα γκολ η Γερμανία». Περισσότερο θερμόαιμη αποδείχθηκε η επίσης βραζιλιάνικη «O Dia», η οποία από το πρωτοσέλιδό της στέλνει τον Σκολάρι στην… κόλαση. Τα πιο δηκτικά πρωτοσέλιδα ίσως προέρχονται από την Αργεντινή και τη Βρετανία: Η «Olé» κοροϊδεύει τις ελπίδες που είχαν οι Βραζιλιάνοι για το έκτο παγκόσμιό τους και γράφει στο πρωτοσέλιδό της: «Εκτο+1» για να τονίσει τα γκολ που δέχτηκε η «σελεσάο». Οσο για την «Daily Express», έπαιξε με τον πραγματικό πόνο των οπαδών της «σελεσάο», γράφοντας για τη Γερμανία: «Ακριβώς σαν να βλέπεις τη Βραζιλία»!

Στον έβδομο ουρανό με τα 7 γκολ

ΤΑ ΛΟΓΟΠΑΙΓΝΙΑ στις εφημερίδες, αναμενόμενα: «Το έβδομο θαύμα του ποδοσφαίρου» για τη «Frankfurter Allgemeine Zeitung», «Στον έβδομο ουρανό» η «Süddeutsche Zeitung». Τα επτά γκολ της Γερμανίας εις βάρος της Βραζιλίας έβγαλαν τους Γερμανούς στους δρόμους για να πανηγυρίσουν, ενώ το επόμενο πρωί τα μέσα ενημέρωσης ήταν έτοιμα να τους καθησυχάσουν πως η ιστορική νίκη τους δεν ήταν όνειρο! Περισσότεροι από 32 εκατομμύρια Γερμανοί, σχεδόν ένας στους τέσσερις συνολικά, παρακολούθησαν τον αγώνα από την τηλεόραση. Από πολύ νωρίς, αυτό το έθνος των μάλλον συγκρατημένων πολιτών ξεκίνησε να γιορτάζει την πρόκρισή του στον τελικό του Μουντιάλ. Οι «Financial Times» σχολιάζουν χαρακτηριστικά: «Ολο και περισσότερες σημαίες στολίζουν τα μπαλκόνια και τις βιτρίνες των μαγαζιών εδώ (σ.σ.: στη Γερμανία). Αυτό είναι σπάνιο. Οι εκφράσεις πατριωτισμού στη Γερμανία συνηθίζουν να είναι βωβές. Το χθεσινό βράδυ ήταν κάθε άλλο παρά βωβό. Κόρνες αυτοκινήτων ούρλιαζαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στη Φρανκφούρτη». Ο μυθικός Φραντς Μπεκενμπάουερ σχολίασε τη νίκη στο twitter γράφοντας: «Τι ήταν αυτό; Δύσκολο να το πιστέψεις»! Η Die Welt απέδειξε ότι οι Γερμανοί και η αγάπη τους για την ψυχρή λογική δεν αλλάζουν εύκολα, συνδυάζοντας τους εορτασμούς και την υπερηφάνεια με την εκτίμηση: «Παραφροσύνη, μια ανωμαλία στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Μπορεί η τρέλα να αναλυθεί με τη λογική;». Ακόμη και αν δεν μπορεί να αναλυθεί, μπορεί να επιβραβευθεί, αφού η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανακοίνωσε πριμ 300.000 ευρώ σε κάθε παίκτη της εθνικής ομάδας, αν καταφέρουν να κερδίσουν το τρόπαιο. Στον τελικό μάλιστα θα βρίσκεται τόσο ο πρόεδρος της χώρας Γιόαχιμ Γκάουκ όσο και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία είναι γνωστή φίλαθλος, αλλά δεν αποκλείεται να πηγαίνει εκεί και για να προσέχει τα χρήματα του πριμ.

«Γρουσούζης» ο Μικ Τζάγκερ

«I CAN’t get no satisfaction» τραγουδάει ο Μικ Τζάγκερ, και οι Βραζιλιάνοι υποστηρίζουν πως ο λόγος είναι απλός: είναι γρουσούζης! Η αλήθεια είναι πως καθώς η παγκόσμια περιοδεία των Rolling Stones συμπίπτει χρονικά με τη διοργάνωση του Μουντιάλ, ο frontman του συγκροτήματος βρέθηκε σε διάφορες χώρες που συμμετείχαν στη διοργάνωση. Προκειμένου να κερδίσει τη συμπάθεια των φιλάθλων ακροατών, ο Τζάγκερ έκανε κάθε φορά τις ανάλογες κολακευτικές προγνώσεις, οι οποίες όμως ήταν μάλλον άτυχες. Προς μεγάλο φόβο των Βραζιλιάνων φιλάθλων που είχαν φτιάξει μέχρι και ομοιώματά του που τον έδειχναν να υποστηρίζει τη Γερμανία, ο Μικ Τζάγκερ βρέθηκε την Τρίτη το βράδυ σε VIP θεωρείο του Μινεϊράο, με τα αναμενόμενα για τους οπαδούς της «σελεσάο» αποτελέσματα!

Στο… κόκκινο η τηλεθέαση

Η ΣΥΝΤΡΙΒΗ της Βραζιλίας από τη Γερμανία με 7-1, για τον πρώτο ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, φαίνεται πως τράβηξε το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας του ελληνικού τηλεοπτικού κοινού. Το βράδυ της Τρίτης η τηλεθέαση της ΝΕΡΙΤ έφτασε το 37,7% στο γενικό σύνολο, ενώ ίδιο ήταν το ποσοστό και στις ηλικίες 15-44. Μεγάλη ήταν και η θεαματικότητα (36,5% στα νεανικά κοινά και 32,4% στο σύνολο) που απέσπασε και η αθλητική εκπομπή που επακολούθησε.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...