Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ο εμίρης «έπεσε» μέσα στο Ναυάγιο

Οσα δεν γράφτηκαν για την αγορά έκτασης-φιλέτο στη Ζάκυνθο από τον Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Θάνι

Στα χέρια κτηματικής εταιρίας που φέρεται να εκπροσωπεί αραβικά συμφέροντα πέρασε τεράστια έκταση 15.000 στρεμμάτων στη Ζάκυνθο, αντί του αστρονομικού ποσού των 9.000.000 ευρώ, εγείροντας έντονες αντιδράσεις από φορείς του νησιού που σκοπεύουν να κινηθούν νομικά προκειμένου να ακυρώσουν τη συμφωνία. Η έκταση απλώνεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού και περιλαμβάνει χιλιάδες στρέμματα στις περιοχές Αναφωνήτρια, Μαριές και Βολίμες, αλλά όχι και τη διάσημη παραλία Ναυάγιο, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της Ζακύνθου, συμβάλλοντας εδώ και δεκαετίες στην τουριστική προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Οι υπογραφές

Το συμβόλαιο μεταξύ του πωλητή και της κτηματικής εταιρίας υπεγράφη τη Μεγάλη Εβδομάδα στην Αθήνα, ενώ ήδη έπεσαν οι προκαταβολές. Μάλιστα η ΔΟΥ στην οποία κατατέθηκε το συμβόλαιο εκτίμησε την αντικειμενική αξία της έκτασης στα 18.000.000 ευρώ, με φόρο μεταβίβασης 520.000 ευρώ. Η είδηση της πώλησης μονοπωλεί τις συζητήσεις στο νησί, ενώ έντονες φήμες θέλουν τον εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Θάνι (που έχει αγοράσει και την Οξυά) να «κρύβεται» πίσω από την κτηματική εταιρία που προχώρησε στη συμφωνία.

Αρχικός ιδιοκτήτης της έκτασης ήταν ο δον Φλαμπουριάς, που πριν από 300 χρόνια είχε τοποθετηθεί ως παρατηρητής για λογαριασμό των Αγγλων, οι οποίοι του είχαν παραχωρήσει την έκταση με επίσημα έγγραφα. Με τα χρόνια οι απόγονοι της οικογένειας σταμάτησαν να ασχολούνται και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών άρχισαν να τις εκμεταλλεύονται. Το 1936 οι κληρονόμοι αποφάσισαν να δωρίσουν μέρος της έκτασης σε κοινότητα του νησιού, η οποία όμως δεν προχώρησε στις νόμιμες διαδικασίες αποδοχής. Είκοσι χρόνια αργότερα, με τον μεγάλο σεισμό και την καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε τη Ζάκυνθο, οι όποιοι τίτλοι ιδιοκτησίας που είχαν στην κατοχή τους οι πολίτες για τα συγκεκριμένα κομμάτια γης έγιναν στάχτη και έκτοτε τα οικόπεδα μεταβιβάζονταν από γενιά σε γενιά με διαθήκες. Ολα αυτά έως τη μέρα που οι απόγονοι του δον Φλαμπουριά «ξέθαψαν» το παλιό συμβόλαιο του προγόνου τους, που τους έχριζε κύριους ιδιοκτήτες των 15.000 στρεμμάτων δίνοντάς τους το νόμιμο δικαίωμα να προχωρήσουν στη χρυσή συμφωνία με την εταιρία ακινήτων η οποία αγόρασε ένα μεγάλο τμήμα της Ζακύνθου αντί του ποσού των 9.000.000 ευρώ. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ιστορία της χρυσής αγοραπωλησίας άρχισε από έναν Πειραιώτη που επισκέπτεται τακτικά το νησί, αφού διατηρεί σχέση με μία από τις απογόνους της οικογένειας Φλαμπουριά. Οπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η εξέλιξη δυσαρέστησε και εξόργισε πολλούς κατοίκους, που πλέον εμφανίζονται αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το επίμαχο κομμάτι γης προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η ιδιωτική συναλλαγή είναι καθ’ όλα νόμιμη και οι δυνατότητες να ακυρωθεί είναι ελάχιστες.

Μιλώντας στην «Espresso της Κυριακής», ο δήμαρχος του νησιού Στυλιανός Μποζίκης ανέφερε ότι ο δήμος δεν είχε καμία ανάμειξη στην όλη διαδικασία και διευκρίνισε: «Το συμβόλαιο μεταξύ πωλητή και αγοραστή έγινε στην Αθήνα και ο δήμος μας δεν είχε ουδεμία ανάμειξη σε όλο αυτό, αφού ο πωλητής δεν ήρθε ποτέ να ζητήσει ούτε ένα έγγραφο. Μάλιστα η έκταση που πουλήθηκε έχει κριθεί αναδασωτέα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στη Ζάκυνθο αλλά και στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου δεν υπάρχει ούτε ένα κομμάτι γης που να μην ανήκει σε ιδιώτη, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδας. Ασφαλώς το θέμα θα οδηγηθεί και θα κριθεί στις δικαστικές αίθουσες».

Καρφιά από τον μητροπολίτη Χρυσόστομο

Μιλώντας στην «Espresso της Κυριακής» ο μητροπολίτης Δωδώνης και τέως μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος ανέφερε ότι μέρος της έκτασης που πουλήθηκε ανήκει και στη Μονή του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών και τόνισε πως η Εκκλησία έχει ήδη αναθέσει τη διερεύνηση της υπόθεσης σε δικηγόρους. «Στη Ζάκυνθο ακούγεται πως αγοραστής είναι ο εμίρης που, όπως φαίνεται, θα αποδειχθεί… κακομοίρης, γιατί πιθανολογώ πως τελικά θα χάσει τα χρήματά του, αφού και εκείνος έχει πέσει θύμα απάτης. Κάποιος ξεγέλασε τον αγοραστή πουλώντας περιουσία που δεν του ανήκει» αναφέρει ο ίδιος και εξηγεί: «Η πωληθείσα έκταση περιλαμβάνει σχεδόν τη μισή Ζάκυνθο και είναι ιδιοκτησία δεκάδων ιδιωτών, εκτός από εκείνον που την πούλησε και πήρε τα χρήματα! Στη Ζάκυνθο γνωριζόμαστε πολύ καλά και ξέρουμε πού είναι το κτήμα του καθενός. Μπορεί να καταπατήσεις ένα μέτρο από το κτήμα κάποιου, αλλά δεν γίνεται να πας από τη μια άκρη στην άλλη, ολόκληρα χιλιόμετρα! Η έκταση που πουλήθηκε περιλαμβάνει μέρος της περιουσίας της μονής. Εμείς έχουμε στα χέρια μας αναμφισβήτητους και αναγνωρισμένους κώδικες που αποδεικνύουν το αληθές του λόγου. Ωστόσο κάποιοι από την Εφορία έσπευσαν Μεγάλη Εβδομάδα να δώσουν έγκριση για αυτή την εκποίηση. Ασφαλώς όλο αυτό δεν πρόκειται να περάσει έτσι».

Ανδρέας Αξιώτης 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...