Ρομπότ (αξίας 50.000 €) «εκτελεστής» μικροβίων

Τον πόλεμο των άστρων… επί της Γης αποφάσισαν να κηρύξουν οι αμερικανικές υγειονομικές Αρχές, καθώς προσέλαβαν τους «απογόνους» του γνωστού κινηματογραφικού ρομπότ R2-D2 για να πρωτοστατήσουν στον πόλεμο κατά των μικροβίων.

Τον πόλεμο των άστρων… επί της Γης αποφάσισαν να κηρύξουν οι αμερικανικές υγειονομικές Αρχές, καθώς προσέλαβαν τους «απογόνους» του γνωστού κινηματογραφικού ρομπότ R2-D2 για να πρωτοστατήσουν στον πόλεμο κατά των μικροβίων. Με δεδομένο ότι τα ενδονοσοκομειακά βακτήρια απειλούν τις ζωές των ασθενών -ορισμένες φορές περισσότερο και από την αρχική λοίμωξή τους- οι υγειονομικές Αρχές αποφάσισαν να στρατολογήσουν ρομπότ τα οποία κινούνται μέσα στα νοσοκομεία και εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία. Εχει αποδειχτεί ότι οι υπεριώδεις ακτίνες έχουν την ικανότητα να εισχωρούν μέσα στα κύτταρα των βακτηριδίων και να εξολοθρεύουν το DNA τους. Καταφέρνουν να σκοτώνουν ακόμη και μερικούς ισχυρούς παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως το βακτήριο Clostridium difficile, αλλά και τον σταφυλόκοκκο και τον εντερόκοκκο, που εμφανίζουν συχνά αντίσταση στα παραδοσιακά αντιβιοτικά φάρμακα.

Πρόσφατα, τον ρομποτικό εκτελεστή μικροβίων, αξίας 50.000 ευρώ, απέκτησε και το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. Η διαδικασία απολύμανσης ξεκινάει με το ειδικό συνεργείο καθαρισμού του νοσοκομείου, το οποίο απολυμαίνει παραδοσιακά το κάθε δωμάτιο με ισχυρά μικροβιοκτόνα προϊόντα. Στη συνέχεια, ένας εκπαιδευμένος τεχνικός ενεργοποιεί το ρομπότ και αφού ανοίξει όλες τις εσωτερικές πόρτες και τα συρτάρια των δωματίων για να του δώσει πρόσβαση σε κάθε γωνιά όπου μπορεί να έχουν φωλιάσει τα μικρόβια, το αφήνει να κάνει τη δουλειά του. Η διαδικασία εξόντωσης των μικροβίων διαρκεί από 15 λεπτά έως μία ώρα, ανάλογα με το μέγεθος του δωματίου. «Τα ρομπότ αυτά, σε συνδυασμό με κάποια άλλα μέτρα πρόληψης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για τη διασφάλιση της υγείας των ασθενών» τόνισε η εκπρόσωπος του νοσοκομείου, Τάμι Μίνιερ.

Aφροδίτη Ραυτοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ