Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Βροχή οι καταγγελίες γυναικών στην Κρήτη για ενδοοικογενειακή βία

Διαδέχονται η μία την άλλη οι καταγγελίες γυναικών στην...

Η «μαύρη αγορά» δοτών σπέρματος

Τη «μαύρη αγορά» των σούπερ δοτών σπέρματος στις ΗΠΑ...

Δεν θα πιστέψετε ποιος διάσημος τραγουδιστής είναι το αγοράκι στη φωτογραφία

Ο 37χρονος σήμερα διάσημος τραγουδιστής ανέβασε μια φωτογραφία του...

Ο Χρήστος Βασιλόπουλος για τον χωρισμό του: «Είναι ένας μικρός θάνατος»

Ο Χρήστος Βασιλόπουλος παραβρέθηκε στην παρουσίαση του νέου βιβλίου...

«Τη σκότωσαν για 267 ευρώ»

Ο γιος της 56χρονης που ξεψύχησε μετά τη διακοπή ρεύματος στα Χανιά ξεσπάει και αποκαλύπτει στοιχεία για τον άδικο χαμό

«Σκότωσαν τη μητέρα μου για 267 ευρώ»! Αυτά είναι τα λόγια του γιου της άτυχης τετραπληγικής από τα Χανιά που ξεψύχησε αβοήθητη μετά τη διακοπή ρεύματος που έκανε η ΔΕΗ στο σπίτι της, με συνέπεια να μην μπορεί να υποστηριχτεί μηχανικά. Ο θάνατος της 56χρονης Ευτυχίας Ποποδάκη από τη Νέα Χώρα έχει προκαλέσει σάλο στο πανελλήνιο, αφού -όπως καταγγέλλουν οι γιοι της- το συνεργείο του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) πήγε στο σπίτι την ώρα που έλειπε η γυναίκα που τη φρόντιζε και έκοψε την παροχή ρεύματος.

Η άτυχη γυναίκα έπασχε από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση από το 1993, όταν ήταν 35 ετών. Είχε διαγνωστεί με 100% αναπηρία και για να διατηρηθεί στη ζωή, έπρεπε να είναι συνδεδεμένη με τρία μηχανήματα.

Στην «Espresso» μίλησε ένας από τους γιους της άτυχης γυναίκας, ο Ανδρέας Ποποδάκης: «Το μοιραίο έγινε προχθές το μεσημέρι. Με πήρε τηλέφωνο ο αδερφός μου για να μου πει ότι η γυναίκα που φρόντιζε τη μητέρα μας τη βρήκε σε κωματώδη κατάσταση. Εκείνη κάλεσε αμέσως το ασθενοφόρο, που τη μετέφερε στο νοσοκομείο Χανίων. Εκεί ενημερώθηκα από τους γιατρούς ότι ήταν νεκρή. Οταν γύρισα στο σπίτι όπου έμενε η μητέρα, είδα ένα πράσινο χαρτί κολλημένο στον μετρητή του ρεύματος που έγραφε “Προσοχή, ρεύμα κομμένο λόγω οφειλής” και τότε κατάλαβα ότι είχε γίνει διακοπή ρεύματος».

Ο κ. Ποποδάκης, συντετριμμένος από τον άδικο χαμό της μητέρας του και ταυτόχρονα εξοργισμένος, ανέφερε πως η συνολική οφειλή προς τη ΔΕΗ ήταν 801 ευρώ: «Από αυτό το ποσό, η καθαρή αξία του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν 267,30 ευρώ συν ΦΠΑ και αφορούσε τον λογαριασμό των τελευταίων δύο μηνών. Τα υπόλοιπα 533 ευρώ ήταν οφειλές για το χαράτσι, το οποίο η μητέρα μου δεν είχε πληρώσει τον τελευταίο χρόνο, επειδή της είχαν κόψει τη σύνταξη και δεν είχε χρήματα».

Εκτός από τα σοβαρά προβλήματα υγείας, η γυναίκα είχε να αντιμετωπίσει και την κομμένη σύνταξη αναπηρίας του ΟΓΑ. Ολη την ιστορία της την περιέγραφε σε μια προφητική επιστολή που είχε στείλει στις 25 Ιουνίου του 2013 στον αρμόδιο υπουργό με τίτλο «Ζήτημα ζωής ή μαρτυρικού θανάτου». Οπως έγραφε, όλα ξεκίνησαν το 1992, όταν αποφάσισε να ανοίξει ένα ανθοπωλείο. Είχε αναθέσει σε λογιστή τις γραφειοκρατικές υποθέσεις, αλλά δεν γνώριζε ότι έπρεπε να υπαχθεί σε ταμείο εμπόρων. Είκοσι χρόνια μετά την ενημέρωσαν ότι επειδή ήταν ιδιοκτήτρια ανθοπωλείου, δεν δικαιούται σύνταξη αναπηρίας του ΟΓΑ, ενώ όφειλε και στο ταμείο εμπόρων το ποσό των 45.000 ευρώ. Και κατέληγε εκλιπαρώντας: «Βοήθειααα!!!»

Επανασύνδεση

Η τραγική ειρωνεία της θλιβερής υπόθεσης είναι ότι περίπου ένα εικοσιτετράωρο μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στο σπίτι της άτυχης Ευτυχίας Ποποδάκη, το ρεύμα επανασυνδέθηκε! Συγγενείς, φίλοι και γείτονες που βρέθηκαν στο σημείο άρχισαν να «χειροκροτούν» ειρωνικά την κίνηση αυτή της ΔΕΗ, που -όπως τόνισαν- ήρθε δυστυχώς με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Το υπενθύμιζε στη ΔΕΗ τουλάχιστον 2-3 φορές τον χρόνο

Σύμφωνα με τον κ. Ποποδάκη, η ιστορία της μητέρας του ήταν γνωστή από το 2004 και το τοπικό υποκατάστημα της ΔΕΗ ήταν ενήμερο, ενώ κι εκείνος δεν αμελούσε να πηγαίνει δύο με τρεις φορές τον χρόνο, για να τους υπενθυμίζει ότι σε οποιαδήποτε διακοπή θα έπρεπε να τον ειδοποιούν, γιατί το σπίτι της μητέρας του δεν μπορούσε να μείνει χωρίς ρεύμα: «Πράγματι, κάθε φορά που έπρεπε να γίνει κάποια εργασία ενημέρωναν εγγράφως, με χαρτιά που κολλούσαν στην κολόνα έξω από το σπίτι, ενώ το 2009 αγόρασα δική μου γεννήτρια, την οποία ενεργοποιούσα εγώ όταν υπήρχε διακοπή. Αναμένουμε τα αποτελέσματα της νεκροψίας – νεκροτομής για να δούμε αν θα κινηθούμε νομικά».

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή τους ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ τόνισαν ότι ουδέποτε δηλώθηκε στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών η καταναλώτρια στα Χανιά που βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη και πως «κατά την υλοποίηση της αποκοπής του ρεύματος οι υπηρεσίες του δεν γνώριζαν, αλλά ούτε είχαν ενημερωθεί με οποιονδήποτε τρόπο για την ύπαρξη ατόμου που χρήζει μηχανικής υποστήριξης ή ανήκει σε ευπαθή ομάδα».

Εύα Παπαδάτου 

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...