Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Το ΟΠΑΠ Forward στηρίζει το γυναικείο επιχειρείν

Nα ενισχύσουν τη θέση τους στο επιχειρηματικό τοπίο, μέσω...

Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος: «Είμαστε άνθρωποι με ανθρώπινες αδυναμίες, που άλλοτε τις νικούμε και...

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει οι αποκαλύψεις σχετικά με τη...

Η Σκορδά λαχτάρισε με το… μπισκοτάκι της

«Ζηλεύω το μικρό σου το γατί, στα πόδια σου...

«Κλικ» στα… κρυφά λιμανάκια

Υπάρχει ένα «κοινό μυστικό» σε μερικά από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας, γι’ αυτό όταν ακούσετε το τοπωνύμιο «Βαθύ», μην το χάσετε…

Υπάρχει ένα «κοινό μυστικό» σε μερικά από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας, γι’ αυτό όταν ακούσετε το τοπωνύμιο «Βαθύ», μην το χάσετε. Φυσικοί, κλειστοί κόλποι σε Ιόνιο και Αιγαίο φιλοξενούν γραφικούς οικισμούς, διαθέτουν ασφαλή, ήρεμα λιμάνια και προσφέρουν κολύμπι σε απάνεμα νερά, σε ένα σκηνικό που μαγεύει τις αισθήσεις. Από τα φιόρδ της Καλύμνου και την παρθένα παραλία της Κρήτης έως τον παραδοσιακό οικισμό της Σάμου και το λιμανάκι-φωλιά της Ιθάκης, το Βαθύ γίνεται πολυφωτογραφημένο τοπίο, γνωστό στα πέρατα του κόσμου για την απαράμιλλη ομορφιά του, πόλος έλξης τουρισμού και φωλιά για ψαροκάικα, ιστιοφόρα και ταχύπλοα.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ – Ενα πανέμορφο φιόρδ με διάφανα νερά

Στο γραφικό νησί των σφουγγαράδων βρίσκεται το πιο όμορφο φιόρδ του Αιγαίου. Το λιμανάκι της Ρίνας στο χωριό Βαθύ, ένα κανάλι με νερά γαλαζοπράσινα και διάφανα, συνθέτει την πιο απρόσμενη εικόνα αντιθέσεων, καθώς ο άγονος, επιβλητικός βράχος εναλλάσσεται με μια εύφορη κοιλάδα εσπεριδοειδών στην πιο πράσινη περιοχή της Καλύμνου, εκεί όπου καλλιεργούνται μανταρινιές και πορτοκαλιές. Μικρό ψαροχώρι μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες, το Βαθύ «κρύβεται» τόσο καλά στον βαθύ όρμο, ώστε είναι αόρατο από το σκάφος που θα κάνει τον διάπλου του νησιού.

ΙΘΑΚΗ – ΤΟΠΙΟ ΣΑΝ ΑΠΟ ΠΙΝΑΚΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Στον μυχό ενός κλειστού κόλπου, περίπου στο κέντρο του νησιού, το φυσικό λιμάνι του και πρωτεύουσά του μοιάζει με ζωγραφικό πίνακα. Στον ίδιο κόλπο η νησίδα του Σωτήρα -γνωστή και ως Λοιμοκαθαρτήριο (Λαζαρέτο)-, όπου βρίσκεται ο ναός της Μεταμόρφωσης, προσθέτει ακόμη μεγαλύτερη ομορφιά στην εικόνα με τα παραδοσιακά μονώροφα ή διώροφα σπίτια του χωριού, που περιβάλλεται από ψηλά βουνά και λόφους, ανάμεσα στα οποία και το ψηλότερο βουνό της Ιθάκης, το Νήριτο. 

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ – Ο όρμος που δεν τον «αγγίζει» ο αέρας

Κλειστός σαν λιμνοθάλασσα, ο όρμος στο Βαθύ της Αστυπάλαιας φιλοξενεί δύο οικισμούς. Το Εξω Βαθύ βρίσκεται στην είσοδο του όρμου και στη μικρή του, εντελώς απάνεμη σκάλα δένουν με ασφάλεια τα καΐκια, ενώ το Μέσα Βαθύ απλώνεται στον μυχό του. Η είσοδος στον όρμο δεν είναι μεγαλύτερη από 50 μέτρα, γεγονός που εξασφαλίζει ήρεμη θάλασσα, όσο κι αν λυσσομανά ο αέρας. Πρόκειται για τον πιο απομακρυσμένο οικισμό, αλλά ακόμη και η διαδρομή είναι πανέμορφη, αφού θα συναντήσετε τα πιο άγρια τοπία.

ΣΙΦΝΟΣ – ΧΡΥΣΑΦΕΝΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΑΝ ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ

Στον απάνεμο και γραφικό κόλπο στη νοτιοδυτική πλευρά της Σίφνου, σε απόσταση 10 χλμ. από την Απολλωνία και 15 χλμ. από το λιμάνι, τις Καμάρες, απλώνεται η περίφημη χρυσαφένια αμμουδιά -μία από τις μεγαλύτερες του νησιού- με τα καταγάλανα νερά της. Θα αφήσετε το αυτοκίνητο στην είσοδο του οικισμού και θα συνεχίσετε με τα πόδια για να αντικρίσετε το υπέροχο δαντελωτό στο Βαθύ. Στο χωριό συνεχίζουν να λειτουργούν και παραδοσιακά αγγειοπλαστεία, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε την κατασκευή χειροποίητων κεραμικών.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΤΟ ΑΠΟΜΑΚΡΟ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΤΩΝ

Παρθένα, απόμερη και ειδυλλιακή, η παραλία Βαθύ στο Ηράκλειο της Κρήτης βρίσκεται 79 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης, κοντά στο Ακρωτήριο Λίθινο που είναι το νοτιότερο άκρο της Κρήτης. Σχηματίζεται στο τέλος ενός μικρού φαραγγιού, ενώ οι βράχοι μπαίνουν βαθιά στη θάλασσα φτιάχνοντας φυσική κρυψώνα που κάποτε ήταν ορμητήριο των πειρατών και αργότερα ερημητήριο μοναχών. Η παραλία δεν έχει σχεδόν ποτέ κύμα (μόνο όταν φυσάει νοτιοδυτικός άνεμος) και διαθέτει ένα μικρό καφενείο.

ΓΥΘΕΙΟ – Καταφύγιο για τις χελώνες Καρέτα-καρέτα

Στην ανατολική Μάνη, νότια από το Γύθειο, θα βρείτε μία από τις ωραιότερες παραλίες της περιοχής, απέραντη, με άμμο ψιλή και χωρίς απότομα βάθη. Στον γιαλό της γεννούν το καλοκαίρι οι θαλάσσιες χελώνες Καρέτα-καρέτα, ενώ ο παραθεριστικός οικισμός έχει υπέροχη θέα στον Λακωνικό κόλπο. Η παραλία προσελκύει πολλούς επισκέπτες και από τα γύρω μέρη, ενώ και το ίδιο το καταπράσινο Βαθύ φιλοξενεί μεγάλο αριθμό παραθεριστών, χωρίς ωστόσο η ατμόσφαιρα να γίνεται πολύβουη.

ΜΕΓΑΝΗΣΙ – ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΓΡΑΦΙΚΟ ΨΑΡΟΧΩΡΙ

Στο μικρό -μόλις 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα- αλλά πανέμορφο, ήσυχο και γραφικό νησάκι απέναντι από την κοσμοπολίτικη Λευκάδα, το Βαθύ με το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό του χρώμα και τα διάφανα, κρυστάλλινα νερά του μαγεύει τους επισκέπτες. Με κλειστό, φυσικό λιμάνι που φιλοξενεί στη σιγουριά του ψαροκάικα, ταχύπλοα και ιστιοφόρα, το Βαθύ είναι ένας από τους τρεις οικισμούς του νησιού και ένας από τους πιο αυθεντικούς του Ιονίου. Ενα πραγματικό ψαροχώρι, όπου θα βρείτε ανθρώπους της θάλασσας με περισσή φιλοξενία.

ΣΑΜΟΣ – Ενας τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους

Στην πλαγιά του πράσινου λόφου που σχηματίζουν τα βουνά Θείος και Μπαϊρακτάρης, στο βάθος ενός όμορφου κόλπου, απλώνεται ένας από τους παλαιότερους οικισμούς του νησιού, που διατηρεί αναλλοίωτα τα στοιχεία της ντόπιας παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Εχοντας ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός και έχοντας χαρακτηρισθεί τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, το πιο διάσημο Βαθύ της Ελλάδας δικαίως συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες Ελληνες και ξένους τουρίστες.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...