Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Το τσιγάρο κάνει πιο αργή την αναδόμηση των οστών!

Η επιβραδυντική του δράση ξεπερνά και τους δύο μήνες σε σύγκριση με μη καπνιστές.

Το κάπνισμα δεν καταστρέφει μόνο την καρδιά και τους πνεύμονες. Καθυστερεί σημαντικά και την αναδόμηση των οστών μετά από κάταγμα ενώ αυξάνει και τον κίνδυνο επιπλοκών! Αυτή η επιβαρυντική για τον οργανισμό δράση του τσιγάρου είναι λιγότερο γνωστή, αλλά είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη. Σύμφωνα με έρευνας ομάδας της σχολής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, η επιβραδυντική του δράση στην ανασύσταση του οστού μπορεί να φτάσει ακόμα και τις επτά εβδομάδες σε σύγκριση με όσους δεν καπνίζουν. Οι ερευνητές ανέλυσαν περίπου είκοσι έρευνες που αφορούσαν 6.480 ασθενείς, εκ των οποίων 1.457 καπνιστές… Ολοι τους είχαν νοσηλευτεί για την αντιμετώπιση διαφορετικών καταγμάτων, ενώ υποβλήθηκαν σε διαφορετικές μεθόδους χειρουργικής αποκατάστασης, όπως εσωτερική ή εξωτερική λάμα, καρφιά κτλ. Από την ανάλυση αυτών των δεδομένων προέκυψε ότι η ίαση κατάγματος σε μη καπνιστή διαρκεί κατά μέσο όρο 24,1 εβδομάδες, ενώ σε όσους καπνίζουν διαρκεί κατά μέσο όρο έξι εβδομάδες περισσότερο. Ειδικά στην περίπτωση του κατάγματος κνήμης, η διαφορά είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή: 25,1 εβδομάδες για ίαση στους μη καπνιστές, αλλά επτά εβδομάδες επιπλέον στους καπνιστές.

Επιπλέον, το κάπνισμα συνοδεύεται και από αυξημένο αριθμό επιπλοκών. Η συχνότητα καθυστέρησης πώρωσης του κατάγματος, απαραίτητο στάδιο για τη θεραπεία του τραυματισμού αυξάνεται κατά 15% στους καπνιστές με κάταγμα. Επίσης, ο κίνδυνος επιφανειακών ή εν τω βάθει λοιμώξεων στους καπνιστές είναι μεγαλύτερος (7%), σε σύγκριση με τον κίνδυνο στους μη καπνιστές (2% έως 4%). Ο καπνός του τσιγάρου εμποδίζει την αποκατάσταση μέσω δύο μηχανισμών: πρώτον, επειδή επιφέρει απορρόφηση του μονοξειδίου του άνθρακα που εμποδίζει την επαρκή οξυγόνωση των ιστών και δεύτερον, επειδή η νικοτίνη μειώνει την παραγωγή κολλαγόνου.

«Αυτή η έρευνα μας δίνει τη δυνατότητα να βοηθήσουμε τους ασθενείς μας να κατανοήσουν ότι ο καπνός δεν αφορά μόνο την υγεία της καρδιάς», σχολιάζει ο δρ Σαμίρ Μεχτά, επικεφαλής της έρευνας. Εξάλλου, σύμφωνα με τη γαλλική Εταιρεία Ορθοπεδικής Χειρουργικής, σε περίπτωση κατάγματος, όσοι καπνιστές σταματούσαν να καπνίζουν για έξι εβδομάδες, εμφάνιζαν δύο φορές λιγότερες επιπλοκές, σε σύγκριση με όσους δεν σταματούσαν.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...