Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025

«Μάγισσα – Φλεγόμενη καρδιά»: Η Ελένη Κοκκίδου δίνει σάρκα και οστά στην...

Μάνη 1710: Η Πανδώρα ξεκινάει ένα ταξίδι που δεν...

Ο εσωτερικός πόλεμος με θύμα την Ντονατέλα στη Versace κρύβει ...

Για υπόγειο πόλεμο στην Ντονατέλα Βερσάτσε μέσα στη «δική...

Με καθυστέρηση 9 μηνών ο ανακριτής Μπακαΐμης συμπεριέλαβε στη δικογραφία στοιχεία πως...

Νέα εύλογα ερωτήματα και προβληματισμό προκαλούν οι ενέργειες του...

«Άγιος έρωτας»: Ο πατήρ Νικόλαος παλεύει με την πίστη του

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Άγιος έρωτας».Το σχέδιο του πατρός Νικολάου να απαρνηθεί...

Το γιαούρτι εχθρός και του διαβήτη

Νέοι δρόμοι ανοίγονται για την πρόληψη της νόσου

Μπορεί τα κορεσμένα λιπαρά να βλάπτουν την υγεία, φαίνεται όμως ότι ένας τύπος τους ωφελεί τον οργανισμό, αφού σύμφωνα με νέα μελέτη, καταπολεμούν τον διαβήτη!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ ανακάλυψαν ότι τα κορεσμένα λιπαρά που υπάρχουν στο γιαούρτι και σε κάποια άλλα γαλακτοκομικά καταστέλλουν τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, τα αποτελέσματα της μελέτης παρέχουν σημαντικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα κορεσμένα λιπαρά δεν είναι όλα ίδια. Γι’ αυτό οι επιστήμονες θέλησαν να διαπιστώσουν πώς διαμορφώνονται τα επίπεδά τους στο αίμα ανάλογα με τις τροφές που καταναλώνονται.

Τα κορεσμένα λιπαρά υπάρχουν κυρίως στα τρόφιμα που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα ζωικών λιπαρών, όπως το βούτυρο, κάποια τυριά, το κόκκινο κρέας και οτιδήποτε τηγανητό, ενώ ο τύπος τους εξαρτάται από τις αλυσίδες των ανεξάρτητων μορίων λίπους που υπάρχουν στη δομή τους. Ετσι, όταν έχουν ζυγό αριθμό τα λιπαρά αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από την εν λόγω ασθένεια, ενώ όταν ο αριθμός τους είναι μονός η δράση τους είναι προστατευτική.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερα από 340.000 άτομα από οκτώ χώρες της Ευρώπης, εκ των οποίων τα 12.403 είχαν προσβληθεί από διαβήτη τύπου 2. Οι επιστήμονες μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο η ασθένεια είχε εμφανιστεί στον οργανισμό των ατόμων αυτών και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα των κορεσμένων λιπαρών οξέων που υπήρχαν στο αίμα τους δεν είχαν σε όλους άμεση σχέση με τη διατροφή που ακολουθούσαν. Αιτία γι’ αυτό ήταν ακριβώς ότι η διαφορά τους έγκειται στα μόρια των ατόμων άνθρακα που περιέχουν τα κορεσμένα λίπη. Ετσι εκείνοι που απέφευγαν τις παραπάνω τροφές αλλά και το αλκοόλ απέφυγαν και την ασθένεια.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρα Nita Farouhi, η μελέτη αυτή ανοίγει νέους δρόμους για τις έρευνες και την πρόληψη του διαβήτη. Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Lancet Diabetes and Epidemiology».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί η Ράπτη δεν πρόλαβε να χαρεί την παραμονή της στην κυβέρνηση

Δεν την άφησε να χαρεί την παραμονή της στο...

Χωμενίδης στον ΑΝΤ1 με τη «Νίκη»

Η ελληνική λογοτεχνία εμπνέει την ελληνική τηλεόραση! Και τρίτο...

Δον Ζουάν της Ζενεβιέβ, «μαϊμού» πολιτσμάνος

Τη δόξα του αείμνηστου Κώστα Χατζηχρήστου στην κινηματογραφική επιτυχία...

Η «Espresso» τσάκωσε τη Μαλλιωτάκη στη μαρίνα Φλοίσβου με sexy 40χρονο που ασχολείται με deals γιοτ!

Μετά τα νυχτοπερπατήματά τους σε εστιατόρια και μουσικές σκηνές...

Η Τούνη, μετά το ξέσπασμα κατά των δημοσιογράφων, τα… έσπασε στα μπουζούκια παρέα με τον ευρωβουλευτή

Μπορεί η Ιωάννα Τούνη να εκνευρίστηκε με τους τηλεοπτικούς...