Απάτη-μαμούθ από αλυσίδες εκμετάλλευσης

Κύκλωμα με εγκέφαλο 54χρονο λογιστή άνοιγε εικονικές εταιρίες και ζημίωσε ΙΚΑ και Δημόσιο κατά εκατομμύρια ευρώ

Απάτη-μαμούθ σε βάρος του Δημοσίου και του ΙΚΑ αποκάλυψε πολύμηνη έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, που εξάρθρωσε ολόκληρο κύκλωμα εικονικών ασφαλίσεων εργαζομένων, το οποίο είχε εγκέφαλο έναν 54χρονο λογιστή!
Το κύκλωμα των 18 ατόμων, τα οποία αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες, από το 2010 μέχρι και σήμερα είχε δημιουργήσει εικονικές εταιρίες με «αχυράνθρωπους» που δήθεν ασφάλιζαν εργαζομένους, οι οποίοι απασχολούνταν σε εταιρίες καθαρισμού αλλά και σε αλυσίδα γυμναστηρίων. Ως αποτέλεσμα οι υπάλληλοι θεωρούσαν πως είναι νόμιμα ασφαλισμένοι, ενώ δεν ήταν και βέβαια το ΙΚΑ έχασε μερικά εκατομμύρια από την απάτη που είχε στήσει ο λογιστής με τους συνεργούς του.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ., το ΙΚΑ υπέστη οικονομική ζημία ύψους 5.00.000 ευρώ, ενώ η οικονομική ζημία που υπέστη το Δημόσιο ανέρχεται στο ποσό των 7.800.000 ευρώ!
Οπως διαπιστώθηκε από την πολύμηνη προδικαστική έρευνα που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, οι εμπλεκόμενοι στην απάτη λειτουργούσαν για λογαριασμό εταιρίας καθαρισμού κτιρίων, αλλά και αλυσίδας γυμναστηρίων ανά την Ελλάδα, δημιουργώντας εταιρίες-«βιτρίνα» ή χρησιμοποιώντας εταιρίες που έβαιναν προς το… λουκέτο.
Στη συνέχεια τους εργαζομένους που προσλαμβάνονταν στις νόμιμες εταιρίες τούς ανέγραφαν στις εταιρίες-«βιτρίνα» όσον αφορά την ασφάλισή τους αλλά και τη μισθοδοσία τους.

Γυμναστής

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός γυμναστή ο οποίος είχε προσληφθεί σε εταιρία επεξεργασίας ξύλου για να… γυμνάζει τους εργαζομένους, αλλά και μιας 58χρονης καθαρίστριας, η οποία λόγω της απάτης έχασε την ασφάλισή της στο ΙΚΑ. Ετσι, παρά το γεγονός ότι δούλευε παραπάνω από 20 χρόνια ως καθαρίστρια, η συγκεκριμένη γυναίκα τελικά δεν θα λάβει ποτέ σύνταξη εξαιτίας των απατεώνων.
Εκτός αυτού, οι πραγματικοί εργοδότες αυτών των ανθρώπων τούς έδιναν μισθούς πείνας, εκβιάζοντάς τους μάλιστα πως θα τους απολύσουν χωρίς αποζημίωση, αφού δεν φαίνονταν πουθενά πως απασχολούν τους συγκεκριμένους εργαζομένους.

Παράλληλα, οι υπάλληλοι σε αυτές τις εταιρίες δεν λάμβαναν δώρα και επιδόματα, καθώς τα αφεντικά τους δεν είχαν τον φόβο της καταγγελίας στην Επιθεώρηση Εργασίας, αφού δεν φαίνονταν πουθενά στα χαρτιά ως εργοδότες!
Οπως αποδείχτηκε από την έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, κυρίως όσον αφορά τις εταιρίες καθαρισμού κτιρίων, οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα πλαστογραφούσαν τα στοιχεία των καθαριστριών και παράλληλα τα στοιχεία του εργοδότη, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα άνευ προηγουμένου αλαλούμ στα αρχεία του ΙΚΑ. Τελικά, ο πραγματικός εργοδότης χανόταν μέσω των πολύπλοκων πλαστογραφήσεων, ενώ δεν έβαζε ποτέ το χέρι στην τσέπη για την ασφάλιση των εργαζομένων του.

Θεοδόσης Π. Πάνου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ