Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το μακάβριο τηλεφώνημα στον πατέρα του ειδικού φρουρού που θάφτηκε σε μπάζα...

Ο βίαιος θάνατος του ειδικού φρουρού μέσα στα μπάζα...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Πέμπτη 18 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Μεθοδεύστε τις κινήσεις σας με τέτοιον τρόπο, ώστε...

Πάνος Καλίδης: «Πιστεύω ότι δεν είμαι καλός πατέρας»

Ο Πάνος Καλίδης παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε...

«Εφυγε» ο Γιώργος Δραγώνας

Ο 67χρονος επιχειρηματίας έχασε τη ζωή του την περασμένη Παρασκευή, την ώρα που κολυμπούσε στην Ανάβυσσο

Θλίψη προκάλεσε στον εκδοτικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας η είδηση του ξαφνικού θανάτου του Γιώργου Δραγώνα, ο οποίος έχασε την περασμένη Παρασκευή τη ζωή του, ενώ κολυμπούσε σε παραλία της Αναβύσσου. Τα ακριβή αίτια του θανάτου του θα γίνουν γνωστά σήμερα, μετά την ιατροδικαστική εξέταση.
Ο Γιώργος Δραγώνας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Μαΐου του 1947. Ηταν γόνος μιας εκ των σημαντικότερων οικογενειών της Αθήνας. Ο πατέρας του Θεμιστοκλής (Θέμος) Δραγώνας, συνεχιστής της επιχειρηματικής παράδοσης της οικογένειας, χαρακτηρίστηκε εμβληματική μορφή του ελληνικού εμπορίου τόσο για την ικανότητά του όσο και για το ήθος του, χαρακτηριστικά που κληροδότησε και στον πρόωρα χαμένο Γιώργο Δραγώνα.
Αφού αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών, το 1966, συνέχισε τις σπουδές του στην ΑΣΟΕΕ, απ’ όπου το 1971 έλαβε το πτυχίο του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, απ’ όπου το 1974 έλαβε το πτυχίο της Νομικής. Υπήρξε πολυσχιδής προσωπικότητα, με πλούσια επιχειρηματική αλλά και κοινωνική δραστηριότητα.

Μετά την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας ως Σημαιοφόρου του Π.Ν. έκανε τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα στη δικηγορία, παράλληλα με την απασχόλησή του στην οικογενειακή επιχείρηση, τα πολυκαταστήματα ΔΡΑΓΩΝΑΣ, στην οποία εργάστηκε ως οικονομικός και νομικός σύμβουλος. Τον Ιούλιο του 1981 η ιστορική επιχείρηση -είχε ιδρυθεί το 1896- καταστράφηκε, σχεδόν ολοσχερώς, από τρομοκρατική ενέργεια. Τα επόμενα χρόνια, δυστυχώς, δεν κατάφερε να συνέλθει από το άνανδρο χτύπημα και έκλεισε οριστικά το 1987. Στη συνέχεια, ξεκινώντας ουσιαστικά από την αρχή, δημιούργησε έναν όμιλο επιχειρήσεων με ποικίλο αντικείμενο.
Το 1994 ίδρυσε -μαζί με τον Γιάννη Φιλιππάκη, σημερινό εκδότη της εφημερίδας «δημοκρατία»- την εκδοτική επιχείρηση ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ A.E., της οποίας υπήρξε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου μέχρι την πώλησή της στον όμιλο AΝΤΕΝΝΑ, το 2004. Η ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ -το όνομά της ήταν εμπνευσμένο από τη μονάκριβη κόρη του- υπήρξε πρωτοπόρος εταιρία στο τομέα της έκδοσης περιοδικών και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αναδείχθηκε μέσα στις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου των εκδόσεων αλλά και των εκτυπώσεων, μέσω της θυγατρικής της ΝΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.
Από το 1974 μέχρι και τον θάνατό του ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Α.Ε. ΝΕΑ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ, εταιρία με αντικείμενο τη διαχείριση, τις μελέτες, τις εκτιμήσεις κ.λπ. γύρω από την ακίνητη περιουσία.
Διατέλεσε κατά καιρούς σύμβουλος πολυεθνικών εταιρειών για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα (Hochtief, British Gas, EADS).

Eντονη δραστηριότητα

Ο Γιώργος Δραγώνας ανέπτυξε παράλληλα έντονη κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα. Στα δύσκολα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, από το 1981 έως το 1990, υπήρξε μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της. Την περίοδο από το 1996 έως το 2011 υπήρξε πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ιστορικότερου think tank της φιλελεύθερης παράταξης, του Κέντρου Πολιτικής Ερευνας και Επικοινωνίας (ΚΠΕΕ).
Τη διετία 1989-1991, όντας προσωπική επιλογή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, διατέλεσε διευθύνων σύμβουλος της Α.Ε. Ξενία – Τουριστικές Επιχειρήσεις Ελλάδος, με στόχο την ιδιωτικοποίηση του τουριστικού τομέα. Το 1993 ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε. , θέση την οποία , λόγω του μετριοπαθούς χαρακτήρα του, διατήρησε για κάποιο χρονικό διάστημα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ανωνύμων Κτηματικών Εταίρων και από το 1994 μέχρι και το θάνατό του πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του. Επίσης, διετέλεσε, από το 2005 εως το 2007, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Περιοδικού Τύπου.

Ηταν επί μία δεκαετία (2001-2010) εκδότης του πολιτιστικού περιοδικού «Highlights». Επίσης υπήρξε επί σειρά ετών αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Θεάτρου του Νότου (ΑΜΟΡΕ, Ιω. Χουβαρδάς), ενώ διατέλεσε από το 2003 έως το 2008 αντιπρόεδρος των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων και από τον Αύγουστο του 2007 έως τον Απρίλιο του 2011 πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού, ΝΠΙΔ που εποπτευόταν από το υπουργείο Πολιτισμού.
Διατέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών (ΣΑΚΑ) δίνοντας σημαντική αίγλη στον σύλλογο. Επί προεδρίας του καθιερώθηκε ο θεσμός των Διεθνών Οικονομολογικών Συνεδρίων που οργάνωνε μέχρι πρόσφατα ο ΣΑΚΑ. Ηταν μια πρωτοποριακή κίνηση και πολύ μεγάλες προσωπικότητες της διεθνούς ακαδημαϊκής, πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής προσκαλούνταν στην χώρα μας για να λάβουν μέρος στο σημαντικότερο ίσως για τα ελληνικά δεδομένα οικονομολογικό γεγονός.
Τέλος, ήταν για πολλά χρόνια πρόεδρος του σωματείου Φίλων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Δεν θα πιστέψετε ποιος διάσημος τραγουδιστής είναι το αγοράκι στη φωτογραφία

Ο 37χρονος σήμερα διάσημος τραγουδιστής ανέβασε μια φωτογραφία του...