Σε ένα τριήμερο μπήκαν 1.000 (!) λαθρομετανάστες

Ρεκόρ εισόδου στη χώρα. Ηρθαν μέσω Αιγαίου, ενώ καραδοκούν… 100.000, όπως αποκάλυψε ο Μ. Βαρβιτσιώτης

Κάθε ρεκόρ έσπασε η λαθρομετανάστευση στη χώρα μας το τελευταίο τριήμερο, αφού από την Παρασκευή μέχρι χθες τουλάχιστον 1.000 παράτυποι μετανάστες ήρθαν στην Ελλάδα!
Σημαντικά αυξημένη ροή μεταναστών διαπιστώθηκε το τριήμερο, καθώς, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας σε ραδιοσταθμό: «Συζητάμε για 996, δηλαδή 1.000 ανθρώπους, στη διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών, από την Παρασκευή. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχουμε δεχτεί. Οι 200 διασώθηκαν από τη θάλασσα και τους υπόλοιπους τους βρήκαμε, χωρίς να έχουμε κάνει κάτι. Είναι κοντά στα 100 παιδιά και σε ορισμένες περιπτώσεις παιδιά ήταν και οι διασωθέντες από τα ναυάγια».
Στη συνέχεια ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στα κέντρα κράτησης: «Η κατάσταση στα κέντρα κράτησης είναι στο απροχώρητο. Η ροή είναι αυξημένη και αυτό έχει σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Τα προσφυγικά ρεύματα έχουν συγκεκριμένο χρόνο αντίδρασης απέναντι στα γεγονότα. Οι κάτοικοι στην αρχή παραμένουν για να δουν πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα κοντά στην εστία τους.

Αυξημένη ροή

Στη συνέχεια αποφασίζουν να φύγουν διότι ο κίνδυνος συνεχίζει. Και αυτό γίνεται κυρίως με τους Σύρους, που βρίσκονται πάνω από 1.000.000 στην Τουρκία. Και όταν δεν έχει τελειώσει η κρίση και δεν μπορούν να γυρίσουν σπίτι τους, τότε αρχίζουν και ψάχνονται για άσυλο σε κάποια χώρα της Ε.Ε.» είπε ο υπουργός και άφησε το καλύτερο για το τέλος: «Αλλοι τόσοι περίπου βρίσκονται σε Λίβανο και Ιορδανία. Συζητάμε για πάνω από 100.000 ανθρώπους στα παράλια»!

Υπάρχει βεβαίως και ένας άγνωστος αριθμός λαθρομεταναστών που εισήλθαν στη χώρα μας χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Λιμενικό Σώμα δίνει τιτάνια μάχη σε καθημερινό επίπεδο με πενιχρά μέσα. Ευτυχώς που τις τελευταίες μέρες προστέθηκαν στα μέσα του Λιμενικού Σώματος 10 ταχύπλοα φουσκωτά σκάφη. Είναι μήκους 10,35 μέτρων, τύπου SYSTEM 33 και ιπποδύναμης 2×250 HP. Ο σχεδιασμός τους είναι σύμμορφος με ειδικά πρότυπα και απαιτήσεις ασφάλειας.
Τα συγκεκριμένα περιπολικά σκάφη αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά στις αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες του Λιμενικού Σώματος το τελευταίο διάστημα, συμβάλλοντας στην επιχειρησιακή ετοιμότητα και την εκπλήρωση της αποστολής του.
Η λαθρομετανάστευση δύσκολα θα ελεγχθεί, αφού τα κυκλώματα Τούρκων δουλεμπόρων και διακίνησης παράτυπων μεταναστών είναι, όπως όλα δείχνουν, άριστα οργανωμένα.

Κώστας Ζαφειρίου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ