Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Ανακύκλωση σχολικών βιβλίων με ένα «κλικ»

Η ιστοσελίδα book4book δίνει τη λύση στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης που παρουσιάζεται στην έναρξη της χρονιάς

Να λύσει τα χέρια χιλιάδων μαθητών, γονιών αλλά και εκπαιδευτικών, που στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς τρέμουν στην ιδέα πως ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με το πρόβλημα της έλλειψης ή της καθυστέρησης των σχολικών βιβλίων, ευελπιστεί νέα διαδικτυακή πλατφόρμα.

Πρόκειται για το book4book, που ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές του καλοκαιριού από μια ομάδα μαθητών, φοιτητών και καθηγητών οι οποίοι προωθούν την ανταλλαγή σχολικών βιβλίων μέσω των χρηστών της σελίδας, ώστε να μην επιβαρύνονται οι γονείς με νέα έξοδα και να ανακυκλώνονται τα παλιότερα βιβλία.
412r3q4rw 2Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι εμπνευστές και δημιουργοί αυτής της πρωτοποριακής ελληνικής πρωτοβουλίας, κάθε χρονιά τυπώνονται 45.000.000 νέα σχολικά βιβλία, κάτι που αντιστοιχεί σε κόστος περίπου 26.000.000 ευρώ αλλά και σε 270.000 κομμένα δέντρα. Ωστόσο στο τέλος κάθε έτους τα περισσότερα από αυτά καταλήγουν είτε στα ράφια και στις αποθήκες των μαθητών είτε ακόμη και στα σκουπίδια. Τα βιβλία όμως δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Ετσι, την ώρα που χιλιάδες από αυτά καταλήγουν σε κάδους απορριμάτων είναι πολύ πιθανό οι μαθητές να έρθουν ξανά αντιμέτωποι με το φαινόμενο της έλλειψης σχολικών βιβλίων.

Ομως, τα βιβλία που χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες της μαθητικής κοινότητας, και συγκεκριμένα των μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, υπάρχουν και είναι αυτά που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει οι μαθητές την προηγούμενη χρονιά. Κάτι που σημαίνει πως ουσιαστικά το μόνο που χρειάζεται προκειμένου να μη μείνουν αναξιοποίητα είναι να συναντηθούν μεταξύ τους οι μαθητές και να τα ανταλλάξουν. Πλέον, μέσα από το book4book οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να αναρτούν ηλεκτρονικά τα σχολικά βιβλία που χρειάζονται ή αυτά που θέλουν να προσφέρουν και στη συνέχεια να συνεννοούνται μεταξύ τους, προκειμένου να διοργανώνουν ανοιχτές συναντήσεις, στις οποίες γίνονται οι ανταλλαγές βιβλίων με άλλους χρήστες. Αν μη τι άλλο, η επαναχρησιμοποίησή τους ενδέχεται να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, την αλληλεγγύη μεταξύ των μαθητών, αλλά και στην οικονομία και στον οικογενειακό προϋπολογισμό των γονιών.

Η λειτουργία και η χρήση της διαδικτυακής πλατφόρμας book4book είναι εξαιρετικά απλή, αφού με τρία μόλις βήματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν και να έρθουν σε επαφή με άλλους χρήστες που αναζητούν ή θέλουν να προσφέρουν τα χρησιμοποιημένα βιβλία τους.
412r3q4rw 1Το πρώτο βήμα δεν είναι άλλο από την εγγραφή στη σελίδα. Πρόκειται για εύκολη διαδικασία, διάρκειας λίγων μόλις λεπτών. Αφού εγγραφεί στη σελίδα, ο κάθε χρήστης μπορεί να χαρίσει τα σχολικά βιβλία που πλέον δεν του είναι χρήσιμα αλλά και να εντοπίσει άλλους μαθητές που θέλουν να προσφέρουν τα βιβλία που δεν χρειάζονται πια. Μάλιστα, σε περίπτωση που ο χρήστης δεν βρει αυτό που ζητάει, μπορεί να στείλει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στη σελίδα και να ενημερώσει την κοινότητα σχετικά με τις ελλείψεις και τις ανάγκες του. Το τελευταίο βήμα είναι το «κλείσιμο» μιας συνάντησης με εκείνους τους χρήστες που ζουν στην ευρύτερη περιοχή και που φυσικά έχουν ή ζητούν τα σχολικά βιβλία τα οποία αναζητεί ή διαθέτει ο κάθε χρήστης. 

Ανδρέας Αξιώτης 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....