Νέα μέθοδος για ενίσχυση της μνήμης!

Ενθαρρυντικά τα τεστ που έγιναν σε εθελοντές

Μια νέα μέθοδο για την ενίσχυση της μνήμης ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι πιστεύουν ότι μπορεί να τους οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την άνοια και άλλες καταστάσεις που φθείρουν τις σχετικές περιοχές του εγκεφάλου.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Νόρθγουεστερν στο Σικάγο διαπίστωσαν ότι η μνήμη μπορεί να ενισχυθεί με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών παλμών που χορηγούνται σε γρήγορο ρυθμό μιμούμενοι την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου και οι οποίοι τον βοηθούν να θυμάται συγκεκριμένα γεγονότα.
Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η ηλεκτρομαγνητική διέγερση πραγματοποιείται στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που παίζει κεντρικό ρόλο στη διαδικασία της βασικής μνήμης που συνδέει μεταξύ τους άσχετα γεγονότα, όπως το να θυμάται κανείς τα ονόματα των άλλων και το τι έφαγε την προηγούμενη μέρα. Η θεραπεία διαρκεί μόλις 20 λεπτά, ενώ επαναλαμβάνεται επί πέντε συνεχόμενες μέρες.

Η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε σε κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή εθελοντών, οι οποίοι στα τεστ μνήμης που ακολούθησαν παρουσίασαν βελτίωση, αφού τα λάθη τους μειώθηκαν κατά 30%.
Οπως είπε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας καθηγητής Joel Voss, η μελέτη απέδειξε για πρώτη φορά το γεγονός ότι οι λειτουργίες της μνήμης είναι δυνατό να ενισχυθούν χωρίς φάρμακα και χειρουργικές επεμβάσεις, που ούτως ή άλλως δεν έχει αποδειχθεί ότι παρουσιάζουν αποτελέσματα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι χάρη σ’ αυτήν μπορεί να μάθει κανείς καινούργια πράγματα, ενώ το BBC αναφέρει ότι ερευνητές από άλλα πανεπιστήμια χαρακτήρισαν τη μέθοδο ευφυή.

Οι επιστήμονες ερευνούν πλέον το αν και κατά πόσο η νέα μέθοδος μπορεί να βοηθήσει άτομα με διαταραχές μνήμης και αν μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της απώλειας της μνήμης. Επίσης, προσπαθούν να εντοπίσουν τον τρόπο με τον οποίο η μνήμη αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου και ελπίζουν ότι θα μπορέσουν σύντομα να αρχίσουν κλινικές δοκιμές με τη συμμετοχή ατόμων που έχουν εμφανίσει τις πρώτες ενδείξεις της άνοιας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ