Ρυθμίσεις-ανάσα για 200.000 δανειολήπτες

Οι διευκολύνσεις που προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας για τους ενήμερους οφειλέτες στεγαστικών δανείων.

Ανάσα σε 200.000 δανειολήπτες αναμένεται να δώσει το νέο πρόγραμμα διευκόλυνσης των ενήμερων οφειλετών που έχουν ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια. Κυβέρνηση και τρόικα τα βρήκαν στο θέμα αυτό και εντός των επομένων εβδομάδων αναμένεται η πλήρης εφαρμογή του. Μάλιστα, το υπουργείο Ανάπτυξης σημειώνει ότι κατόπιν σειράς διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επετεύχθη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων κατά 100.000, σε σχέση με την αρχική πρόταση που υπήρχε.

Το νομικό κείμενο με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις θα σταλεί εντός της εβδομάδας στη Φρανκφούρτη, στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου αναμένεται να δοθεί μία ακόμη έγκριση, ώστε να πάρει μετά τον δρόμο για τη Βουλή και να γίνει νόμος του κράτους τον Μάιο. Οι ρυθμίσεις που θα προβλέπονται θα αφορούν ενήμερους δανειολήπτες με ενυπόθηκα δάνεια αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ. Οι βασικότερες θα είναι οι εξής:

1. Αυξάνεται το εισοδηματικό κριτήριο για τους δικαιούχους δανειολήπτες. Θα δημιουργηθούν δύο ή τρεις κλίμακες εισοδήματος, οι οποίες θα ξεκαθαρίσουν άμεσα. Εξακολουθεί να παραμένει ως προϋπόθεση το γεγονός πως το εισόδημα του δανειολήπτη θα πρέπει να είναι μειωμένο κατά 35% σε σχέση με το 2010, λόγω κρίσης. Η αρχική πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη πάντως ήταν να αφορά ετήσια εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ τον χρόνο.

 2. Ως εισόδημα θα θεωρείται το φορολογητέο εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλει ο δανειολήπτης ως εργαζόμενος. Αρχικά το υπουργείο ζητούσε το εισόδημα να είναι μικτό.

3. Οι άνεργοι θα πληρώνουν μηδενική δόση για όσο διάστημα έχουν μηδενικό εισόδημα, αλλά η κεφαλαιοποίηση των τόκων αυτής της περιόδου θα γίνεται με επιτόκιο. Εικάζεται ότι αυτό το επιτόκιο θα κυμαίνεται γύρω στο 1,5%.

4. Θα υπάρχει τετραετής περίοδος χάριτος με πληρωμή τοκοχρεολυτικής δόσης. Δηλαδή ο τόκος (θα είναι όπως προείπαμε 1,5%) συν ένα πολύ μικρό μέρος του κεφαλαίου. Η δόση πάντως δεν θα ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματος του δανειολήπτη.

5. Αν το εισόδημα του δικαιούχου αυξηθεί μέσα στη διάρκεια της τετραετούς περιόδου χάριτος, είναι υποχρεωμένος να το γνωστοποιήσει στην τράπεζα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ