Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στη φόρα βίντεο με επτάχρονο να ξυλοκοπά οκτάχρονο στην Πάτρα για να...

Δεν έχει προηγούμενο το νέο περιστατικό βίας ανηλίκων που...

O Ιερός Καθεδρικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια κινδυνεύει με...

Με άμεσο «σφράγισμα», λόγω φθορών, κινδυνεύει ο Ιερός Καθεδρικός...

Στη φυλακή σάτυρος που θώπευσε 22χρονη κοπέλα στη Θεσσαλονίκη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε ένας 48χρονος άνδρας...

Η Μαρίνα Ασλάνογλου μιλά για τον ρόλο της στις «Ψυχοκόρες» του ANT1!

Τη στιγμή που η ταλαντούχα ηθοποιός Μαρίνα Ασλάνογλου περιοδεύει...

Θεατρική παράσταση στο Τατόι

Το έργο «Θάψτε τους νεκρούς» στο πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου

Για πρώτη φορά μια θεατρική παράσταση ανέβηκε στο πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου «ζωντανεύοντας» τον επί σειρά ετών εγκαταλειμμένο χώρο. Η θεατρική ομάδα του σωματείου «Εν δράσει», στο Κρυονέρι, παρουσίασε το αντιπολεμικό αριστούργημα του Ιρβιν Σόου «Θάψτε τους νεκρούς», σε σκηνοθεσία Νίκου Γκεσούλη, σε ένα κοινό περίπου διακοσίων ατόμων, που έμεινε καθηλωμένο στις θέσεις του, παρά τη βροχή που έπεφτε την ώρα της παράστασης.

Το περασμένο Σάββατο, τα λεγόμενα θερινά ανάκτορα της «γαλαζοαίματης» οικογένειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου άνοιξαν με την άδεια του υπουργείου Πολιτισμού για την εν λόγω παράσταση, η οποία -σύμφωνα με τους υπευθύνους του σωματείου- σηματοδοτεί την αρχή μιας σειράς πολιτιστικών γεγονότων, τα οποία θα παρουσιαστούν μελλοντικά στον χώρο. Η παράσταση, που παίχτηκε στον εξωτερικό χώρο του παλιού βουστάσιου, ο οποίος βρίσκεται σε μακρινή απόσταση από την κατοικία των πρώην βασιλέων, ήταν πραγματικά μια πολύ σοβαρή δουλειά, με πολύ καλές ερμηνείες ερασιτεχνών ηθοποιών, οι οποίοι χειροκροτήθηκαν θερμά από τους παρευρισκόμενους.

Να αναφέρουμε ότι όλους τους ρόλους του πολυπρόσωπου έργου ενσάρκωσαν μέλη του προεδρείου, αλλά και απλά μέλη του σωματείου «Εν δράσει», όπως είναι ο πρόεδρός του Παντελής Βαλλιάνος, ο οποίος έχει μεταφορική εταιρία, και στην παράσταση υποδύθηκε έναν λοχία κι έναν νεκρό επαναστάτη.

Υπό βροχή

Επίσης, η αντιπρόεδρος Βιργινία Μάππα, που σήμερα είναι άνεργη και στην παράσταση έπαιξε τη γιατρό, τη δημοσιογράφο, την αδελφή νεκρού και ο καθηγητής Μαθηματικών Κωνσταντίνος Μάνθος, που είναι γενικός γραμματέας στο σωματείο και «ζωντάνεψε» έναν από τις έξι νεκρούς.

Στα μέσα της παράστασης έπιασε βροχή και αρκετοί από τους θεατές, οι οποίοι είχαν προβλέψει την αλλαγή του καιρού, άνοιξαν τις ομπρέλες που είχαν μαζί τους.

«Το σκηνικό έγινε κάπως… αγγελοπουλικό» είπε μετά το τέλος του έργου και υπό τον ήχο θερμών χειροκροτημάτων ο σκηνοθέτης Νίκος Γκεσούλης, υπονοώντας, βέβαια, το γνωστό εύρημα του αείμνηστου Θεόδωρου Αγγελόπουλου. «Απευθυνθήκαμε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, οι οποίοι μας βοήθησαν πολύ, αφού είδαν το DVD με την παράστασή μας, και στη συνέχεια φτιάξαμε έναν αναλυτικό φάκελο προς το υπουργείο Πολιτισμού για να μας δώσει την άδεια.

»Υστερα από περίπου δεκαπέντε μήνες πήραμε την άδεια, με την υποχρέωση, βέβαια, να μην παρέμβουμε στο παραμικρό στο μνημείο.

»Στα μελλοντικά σχέδιά μας είναι να οργανώσουμε πάλι εδώ ένα τριήμερο φεστιβάλ με εκδηλώσεις ήπιου χαρακτήρα, δηλαδή θεατρική παράσταση, βραδιά μουσικής και ξεναγήσεις στον χώρο» δήλωσε με την ευκαιρία της πρώτης εκδήλωσης στον χώρο ο πρόεδρος του «Εν δράσει» Παντελής Βαλλιάνος.

Κατάθεση ψυχής

Να πούμε ότι το μη κυβερνητικό σωματείο, που ιδρύθηκε το 2013 κι έχει σκοπό την προαγωγή του πολιτισμού, της ευγενούς άμιλλας του εθελοντισμού, της φιλανθρωπίας, καθώς και την ανάπτυξη της τέχνης και της καλλιτεχνίας, δεν χρησιμοποιεί το θέατρο ως αυτοπροβολή.

«Μας ενδιαφέρει το θέατρο σαν κατάθεση ψυχής, σαν εσωτερική δημιουργία που πηγάζει από την ανάγκη μας να εκφραστούμε και ίσως μερικές φορές να αντιδράσουμε και άλλοτε να φωνάξουμε την ανησυχία μας ή και την αγωνία μας για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας» υποστηρίζουν τα μέλη του.

Τα ανακαινίζουν με αργούς ρυθμούς

ΜΠΑΙΝΟΝΤΑΣ στο πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου από την πύλη Λαύκας (οι άλλες δύο κεντρικές προσβάσεις του είναι της Βαρυμπόμπης και του Κρυονερίου) ακολουθούμε έναν χωματένιο δρόμο, ο οποίος περίπου στα εκατό μέτρα μάς βγάζει σε ένα παλιό φυλάκιο με μια παλιά σιδερένια πόρτα.

Στα αριστερά του ξεκινάει ένας άλλος ανηφορικός χωματόδρομος, ο οποίος ύστερα από αρκετή ώρα ποδαρόδρομο οδηγεί στην πρώην βασιλική κατοικία, αλλά εμείς συνεχίσαμε ευθεία και ύστερα από πεντάλεπτη κατηφορική διαδρομή φτάσαμε στον χώρο του βουστάσιου, όπου δινόταν η παράσταση. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτίσμα που, όπως διαπιστώσαμε, είναι από τα λίγα οικήματα που βρίσκονται εδώ κι έχουν δεχτεί τον αέρα της ανακαίνισης που έχει αρχίσει να πνέει στον χώρο.

Να τονίσουμε ότι στον δρόμο προς το βουστάσιο συναντήσαμε πινακίδες με αριθμημένα όλα τα κτίρια που υπάρχουν στον χώρο και προτεινόμενες περιπατητικές διαδρομές. Πάντως, δεν φαίνεται να έχουν ανακαινιστεί ακόμη τα άλλα βοηθητικά κτίρια της πρώην βασιλικής οικογένειας, όπως είναι ο παλαιός στάβλος, το ιπποστάσιο, το χοιροστάσιο, το γαλακτοκομείο, το ελαιοτριβείο κ.ά. Ωστόσο χαρήκαμε που είδαμε επεξηγηματικές ταμπέλες ακόμη και για δέντρα, όπως το κυπαρίσσι, που ενημερώνουν τον επισκέπτη αναλυτικά για το καταπράσινο και πανέμορφο φυσικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται.

Αλκίνοος Μπουνιάς
Φωτό: Χρήστος Ζήνας 

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...