Κάμερα κάνει διάγνωση για κολπική μαρμαρυγή με face control

Διαγιγνώσκει την κολπική μαρμαρυγή σε χρόνο – ρεκόρ

Νέο κεφάλαιο στην Καρδιολογία ετοιμάζεται να γράψει μια επαναστατική βιντεοκάμερα, η οποία καταφέρνει να διαγνώσει σε χρόνο ρεκόρ την κολπική μαρμαρυγή και υπόσχεται να αποτελέσει ένα πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο που ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να αντικαταστήσει ακόμα και το συμβατικό ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ που την ανέπτυξαν, η πρωτοποριακή βιντεοκάμερα χρειάζεται μόλις δεκαπέντε λεπτά για να «σκανάρει» το πρόσωπο ενός ασθενούς και να διαγνώσει αν υποφέρει ή όχι από τον σιωπηλό εχθρό της καρδιάς. Χάρη στο προηγμένο λογισμικό της, είναι σε θέση να αναλύει ακόμα και τις παραμικρές διαφοροποιήσεις στο χρώμα του δέρματος του προσώπου, που δεν γίνονται αντιληπτές διά γυμνού οφθαλμού. Παράλληλα η επαναστατική τεχνολογία της βελτιστοποιείται με τη χρήση υπερευαίσθητων φακών. Το κρυφό όπλο του εν λόγω διαγνωστικού εργαλείου βασίζεται στο γεγονός ότι η κολπική μαρμαρυγή επιφέρει μικρές αλλαγές στη μικροκυκλοφορία του προσώπου (δηλαδή στο αίμα που ρέει στην περιοχή), οι οποίες ευθύνονται για τις ανεπαίσθητες αλλαγές στο χρώμα της επιδερμίδας.

Οπως τόνισαν οι επιστήμονες, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στην επιθεώρηση «Heart Rhythm», η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας σιωπηλός εχθρός για την καρδιά, αφού συνήθως πρόκειται για μια ασυμπτωματική αρρυθμία που διαγιγνώσκεται τυχαία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στον γιατρό για άλλη αιτία. Ωστόσο η έγκαιρη διάγνωσή της είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς πρόκειται για μια διαταραχή που αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Το λογισμικό πρόγραμμα που ανέπτυξαν οι Αμερικανοί επιστήμονες εγγυάται άμεση και έγκυρη διάγνωση, αφού απαιτούνται μόλις δεκαπέντε λεπτά για την εξέταση του ασθενούς. Αν καταγραφούν ασυνήθιστες και απότομες αλλαγές στο χρώμα του δέρματος του προσώπου, τότε αξιολογούνται λεπτομερώς, καθώς είναι πολύ πιθανό να οφείλονται σε μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού. Οπως επισήμαναν οι ερευνητές, η προηγμένη βιντεοκάμερα εντοπίζει τους ασθενείς που υποφέρουν από κολπική μαρμαρυγή με το ίδιο περιθώριο λάθους που έχει και το συμβατικό ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Αφροδίτη Ραυτοπούλου 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ