Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ρίγος για τις (ολόσωμες) Καρυάτιδες!

Ούτε οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να κρύψουν τον θαυμασμό τους στον τύμβο της Αμφίπολης

Θαμπώθηκαν ως και οι αρχαιολόγοι από την απαράμιλλη ομορφιά των Καρυάτιδων που στέκουν πίσω από τον τοίχο σφράγισης, στο εσωτερικό του μνημείου στον λόφο Καστά, όταν αποκαλύφθηκε πως είναι ολόσωμες! Με κομμένη την ανάσα αντίκρισαν τις εντυπωσιακές εικόνες των χιτώνων τους που, όπως λένε, φέρουν εξαιρετικής τέχνης πτυχώσεις.

Προς μεγάλη ικανοποίηση όλων, βρέθηκαν μέσα στα χώματα της ανασκαφής τα τμήματα του προσώπου της μιας από τις Καρυάτιδες που έλειπαν, ενώ από την εξωτερική πλευρά τα αγάλματα φαίνονται να ανασηκώνουν ελαφρά τον χιτώνα τους με το χέρι τους. Τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας διαπίστωσαν ότι τα χέρια των Καρυάτιδων δεν φαίνεται να στήριζαν το επιστύλιο, καθώς «δεν παρατηρούνται σύνδεσμοι μολυβδοχόησης, ούτε επεξεργασία της κάτω επιφάνειας του επιστυλίου, ώστε να δικαιολογείται η άποψη της στήριξης», όπως επισημαίνει το επιστημονικό προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού.

Μαρμάρινοι ορθοστάτες

Την ώρα που οι αποκαλύψεις για το εσωτερικό του τάφου διαδέχονταν η μία την άλλη, τα συνεργεία που δουλεύουν ακατάπαυστα μέσα στο μνημείο συνέχιζαν να απομακρύνουν τα χώματα μπροστά και πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες αποκαλύπτοντας τους δύο πλευρικούς τοίχους, οι οποίοι καλύπτονται από μαρμάρινους ορθοστάτες που μιμούνται τον περίβολο. Οι αρχαιολόγοι φροντίζουν τώρα για την αντιστήριξη και την υποστύλωση του μνημείου στον χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες.

Στο μεταξύ, ενώ οι ανακοινώσεις για τα αρχαιολογικά ευρήματα συνεχίζονται διατηρώντας άσβεστο το ενδιαφέρον του κοινού, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έστειλε νέα επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για την επικοινωνιακή διαχείριση της ανασκαφής στην Αμφίπολη.

Δυσφορία

Οι αρχαιολόγοι αναφέρονται στους κινδύνους και στα προβλήματα που προκαλεί η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος στην αρχαιολογική έρευνα και στους συναδέλφους τους που συμμετέχουν σε αυτήν, ενώ υποστηρίζουν πως πλήττεται και το κύρος της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) εκφράζει τη δυσφορία του εξαιτίας της επικοινωνιακής διαχείρισης της ανασκαφής στην Αμφίπολη «για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, πολιτικών και άλλων, αλλά και προς τέρψη μιας κοινής γνώμης εθισμένης στον εύκολο εντυπωσιασμό και την υπερκατανάλωση». Με επιστολή του ο ΣΕΑ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού «να παρέμβει για να σταματήσει η πίεση που ασκείται στην αρχαιολογική έρευνα, λόγω της συνεχούς αναφοράς που γίνεται σε αυτήν, ακόμα και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο».

Εξάλλου ζητεί από το υπουργείο να αναθεωρήσει την επικοινωνιακή του τακτική, να περιορίσει την ανεξέλεγκτη χρήση των φράσεων «τύμβος Αμφίπολης» ή «τύμβος Καστά», να διαφυλάξει την ασφάλεια του χώρου και των εργαζομένων, και να ζητήσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης «για να σταματήσει η επικίνδυνη προβολή, μέχρι ηρωοποίηση αρχαιοκαπήλων».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...