Ρίγος για τις (ολόσωμες) Καρυάτιδες!

Ούτε οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να κρύψουν τον θαυμασμό τους στον τύμβο της Αμφίπολης

Θαμπώθηκαν ως και οι αρχαιολόγοι από την απαράμιλλη ομορφιά των Καρυάτιδων που στέκουν πίσω από τον τοίχο σφράγισης, στο εσωτερικό του μνημείου στον λόφο Καστά, όταν αποκαλύφθηκε πως είναι ολόσωμες! Με κομμένη την ανάσα αντίκρισαν τις εντυπωσιακές εικόνες των χιτώνων τους που, όπως λένε, φέρουν εξαιρετικής τέχνης πτυχώσεις.

Προς μεγάλη ικανοποίηση όλων, βρέθηκαν μέσα στα χώματα της ανασκαφής τα τμήματα του προσώπου της μιας από τις Καρυάτιδες που έλειπαν, ενώ από την εξωτερική πλευρά τα αγάλματα φαίνονται να ανασηκώνουν ελαφρά τον χιτώνα τους με το χέρι τους. Τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας διαπίστωσαν ότι τα χέρια των Καρυάτιδων δεν φαίνεται να στήριζαν το επιστύλιο, καθώς «δεν παρατηρούνται σύνδεσμοι μολυβδοχόησης, ούτε επεξεργασία της κάτω επιφάνειας του επιστυλίου, ώστε να δικαιολογείται η άποψη της στήριξης», όπως επισημαίνει το επιστημονικό προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού.

Μαρμάρινοι ορθοστάτες

Την ώρα που οι αποκαλύψεις για το εσωτερικό του τάφου διαδέχονταν η μία την άλλη, τα συνεργεία που δουλεύουν ακατάπαυστα μέσα στο μνημείο συνέχιζαν να απομακρύνουν τα χώματα μπροστά και πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες αποκαλύπτοντας τους δύο πλευρικούς τοίχους, οι οποίοι καλύπτονται από μαρμάρινους ορθοστάτες που μιμούνται τον περίβολο. Οι αρχαιολόγοι φροντίζουν τώρα για την αντιστήριξη και την υποστύλωση του μνημείου στον χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες.

Στο μεταξύ, ενώ οι ανακοινώσεις για τα αρχαιολογικά ευρήματα συνεχίζονται διατηρώντας άσβεστο το ενδιαφέρον του κοινού, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έστειλε νέα επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για την επικοινωνιακή διαχείριση της ανασκαφής στην Αμφίπολη.

Δυσφορία

Οι αρχαιολόγοι αναφέρονται στους κινδύνους και στα προβλήματα που προκαλεί η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος στην αρχαιολογική έρευνα και στους συναδέλφους τους που συμμετέχουν σε αυτήν, ενώ υποστηρίζουν πως πλήττεται και το κύρος της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) εκφράζει τη δυσφορία του εξαιτίας της επικοινωνιακής διαχείρισης της ανασκαφής στην Αμφίπολη «για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, πολιτικών και άλλων, αλλά και προς τέρψη μιας κοινής γνώμης εθισμένης στον εύκολο εντυπωσιασμό και την υπερκατανάλωση». Με επιστολή του ο ΣΕΑ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού «να παρέμβει για να σταματήσει η πίεση που ασκείται στην αρχαιολογική έρευνα, λόγω της συνεχούς αναφοράς που γίνεται σε αυτήν, ακόμα και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο».

Εξάλλου ζητεί από το υπουργείο να αναθεωρήσει την επικοινωνιακή του τακτική, να περιορίσει την ανεξέλεγκτη χρήση των φράσεων «τύμβος Αμφίπολης» ή «τύμβος Καστά», να διαφυλάξει την ασφάλεια του χώρου και των εργαζομένων, και να ζητήσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης «για να σταματήσει η επικίνδυνη προβολή, μέχρι ηρωοποίηση αρχαιοκαπήλων».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ