Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του...

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Άγριο κράξιμο στην Κιμ Καρντάσιαν για το fake μακροβούτι

Πάλι καλά που η Κιμ Καρντάσιαν δεν καρφώθηκε με...

Γιάννης Ευαγγελίδης: Ο αρχηγός της Αστυνομίας του Φώσκολου στο «Καλημέρα ζωή» αναπολεί...

«Η δουλειά κάνει τους άντρες». Αυτός είναι ο τίτλος...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για το Σάββατο 20 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Για να μην παρεξηγηθείτε, πείτε τη γνώμη σας...

Οι… μπριζόλες φρενάρουν την υπέρταση

«Φάρμακο» η κατανάλωση πρωτεϊνών και φυτικών ινών

Μια καλή δικαιολογία έχουν πλέον οι λάτρεις της μπριζόλας, καθώς νέα μελέτη έδειξε ότι οι τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες μειώνουν τον κίνδυνο υπέρτασης. Επιστήμονες στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι για όσους καταναλώνουν καθημερινά τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες ο κίνδυνος υπέρτασης είναι μικρότερος κατά 40%, ενώ αν η διατροφή είναι πρωτεϊνική και περιλαμβάνει παράλληλα αρκετές φυτικές ίνες, η μείωση του κινδύνου υπέρτασης φτάνει το 59%.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, οι οποίοι μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 1.361 ατόμων για διάστημα περίπου 11,3 ετών. Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά με την κατανάλωση τόσο ζωικής όσο και φυτικής πρωτεΐνης, ενώ η μείωση είναι αισθητή σε άντρες και γυναίκες ανεξαρτήτως σωματικού βάρους.

Σύμφωνα με τον βασικό συντάκτη της επιστημονικής έκθεσης Justin Buendia, αυτό συμβαίνει χάρη στα αμινοξέα που περιέχουν οι πρωτεΐνες, όπως η αργινίνη, τα οποία βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης συμβάλλει και στη μείωση του βάρους, επειδή δίνει εύκολα στον οργανισμό την αίσθηση της πληρότητας, μειώνοντας έτσι τις θερμίδες που λαμβάνει. Επίσης οι ερευνητές πιστεύουν ότι όσοι προτιμούν τις συγκεκριμένες τροφές κάνουν γενικώς καλύτερη διατροφή και βοηθούν τον μεταβολισμό τους να λειτουργεί ταχύτερα.

Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «American Journal of Hypertension» και αναφέρει συγκεκριμένα ότι οι πρωτεΐνες θα πρέπει να υπάρχουν στο πρωινό (αβγό, γάλα), και πως καλές πηγές πρωτεϊνών είναι το στήθος κοτόπουλου και γαλοπούλας, τα τυριά με χαμηλά λιπαρά, το χοιρινό φιλέτο, οι ξηροί καρποί, το γιαούρτι, το γάλα σόγιας, τα φασόλια, αλλά και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος και ο σολομός.

Οι ευεργετικές επιδράσεις της πρωτεΐνης σε σχέση με την υπέρταση έχουν αποδειχθεί και σε παλαιότερες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες οι τροφές όπως τα αβγά και τα θαλασσινά, που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, μειώνουν τον κίνδυνο υπέρτασης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Η τοποθέτηση Παπανώτα περί κακοποίησης και η αντίδραση Κασσελάκη

«Καλύτερα να μασάς παρά να… πολυμιλάς» είναι η φράση...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

«Βράζει» η Νίσυρος με την αποκάλυψη πως δημόσιος υπάλληλος παρέσυρε αγόρια ηλικίας 10-15 ετών

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη πως ο αρχαιοφύλακας του μουσείου...