Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δημήτρης Κουτσολιούτσος: Mε Μαντόνα και Hollywood στο… δικαστήριο για το σκάνδαλο της...

Με αναφορές στο Hollywood αλλά και στη βασίλισσα της...

«Σασμός»: Η Σάντρα δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τον Αστέρη

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Σάντρα δείχνει...

Βασίλης Σίμος: Ο πρώην Survivor και πανελίστας του Φουρθιώτη είναι ο πολιτικός...

Επιασε λαβράκι ο Ανδρέας Λοβέρδος, τοποθετώντας τον 33χρονο πρόεδρο...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου...

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

«Εμπόδια» μέσα στον τύμβο

Σε οριακή ισορροπία η δομική κατάσταση του τρίτου θαλάμου. Οι αρχαιολόγοι φοβούνται για κατάρρευση της οροφής

Στον θάλαμο πίσω από τις Καρυάτιδες κατόρθωσαν να εισέλθουν την περασμένη Παρασκευή οι αρχαιολόγοι, «τρυπώνοντας» ουσιαστικά μέσα από την τρύπα που υπήρχε στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο. Οπως διαπίστωσαν, σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση βρίσκεται η δομική κατάσταση του τρίτου θαλάμου του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης. Ο θόλος του θαλάμου βρίσκεται σε κατάσταση οριακής ισορροπίας, εξαιτίας κυρίως των επιφανειακών επιχώσεων.

Στην τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών τονίζεται: «Το ύψος του αμμώδους χώματος βρίσκεται χαμηλότερα από ό,τι στους προηγούμενους δύο χώρους. Επί των χωμάτων διαπιστώνονται αμμώδη φυσικά ιζήματα με απολιθώματα από όστρεα, ενώ η επίχωση παραμένει αδιατάρακτη. Εσωτερικά, η θόλος είναι κατασκευασμένη από πωρόλιθο, ακριβώς όπως και στους προηγούμενους θαλάμους».

Μαρμάρινη επικάλυψη

Οσον αφορά τους τρεις κατακόρυφους τοίχους -ανατολικό, δυτικό και βόρειο- στο ορατό μέρος, σημειώνεται ότι επαναλαμβάνεται η ίδια μορφή μαρμάρινης επικάλυψης, όπως και στους δύο προηγούμενους θαλάμους, με ορθοστάτες, στέψη και ιωνικό επιστύλιο. Στο εμφανές μέρος του νότιου τοίχου δεξιά και αριστερά του θυρώματος συνεχίζεται η μαρμάρινη επικάλυψη. Οι υπερκείμενοι πωρόλιθοι καλύπτονται με επίχρισμα κόκκινου χρώματος, ενώ έχει καταπέσει το εσωτερικό τμήμα του υπέρθυρου.

«Η θόλος του θαλάμου δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση οριακής ισορροπίας, με τους θολίτες στην περιοχή της στέψης να παρουσιάζουν άνοιγμα αρμών, σε ικανό βάθος από την εσωτερική επιφάνειά της. Στο σύνολο σχεδόν των θολιτών παρατηρούνται ρηγματώσεις και διαπιστώθηκε σημαντική απώλεια μάζας του υλικού» τονίζουν οι αρχαιολόγοι.

Οι μαρμάρινοι ορθοστάτες περιμετρικά στο ορατό τμήμα των κατακόρυφων τοίχων παρουσιάζουν αποκολλήσεις τεμαχίων, τα οποία εντοπίστηκαν στην επιφάνεια της επίχωσης, φωτογραφήθηκαν, αριθμήθηκαν και περισυνελέγησαν. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι οι αποκολλήσεις έγιναν λόγω έντονης καταπόνησης, πιθανώς από τις μεγάλου ύψους επιχώσεις επί της θόλου. Αναφέρουν πως το νότιο τμήμα του θαλάμου φορτίζεται από γαίες ύψους 2 μέτρων, ενώ στο βόρειο τμήμα οι γαίες έχουν ύψος 12-13 μέτρα.

Οι αρχαιολόγοι διευκρινίζουν ότι με βάση τα τεχνικά δεδομένα δεν είναι δυνατή η ασφαλής εκτέλεση εργασιών στον τρίτο θάλαμο και σημειώνουν ότι προχωρούν σε εφαρμογή μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης που θα απαιτήσουν αρκετές ημέρες εργασίας, ενώ η απομάκρυνση του χώματος θα γίνεται τμηματικά.

Επιπλέον συνεχίζονται οι εργασίες γεωμετρικής τεκμηρίωσης του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου του, ενώ ο Δήμος Αμφιπόλεως τοποθέτησε νυχτερινό φωτισμό και σύστημα ασφαλείας.

Επιστολή Κ. Περιστέρη

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής στην Αμφίπολη Κατερίνα Περιστέρη απαντά στην επιστολή του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, στην οποία γίνεται λόγος για άσκηση πίεσης από το υπουργείο Πολιτισμού όσον αφορά την αρχαιολογική έρευνα. «Η ανασκαφή διεξάγεται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο από μια αξιόλογη ομάδα συνεργατών, που εργαζόμαστε με απόλυτη σύμπνοια και συνεργασία μεταξύ μας έχοντας την πλήρη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας» σημειώνει στην αντίστοιχη επιστολή της η κυρία Περιστέρη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες λύσεις των realities και talent shows

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...