Νέα εποχή για τα αυθαίρετα

Με στόχο την προσέλκυση των ιδιοκτητών και την ενίσχυση των δημοσιονομικών εσόδων έρχονται ρυθμίσεις για όλα τα γούστα και βαλάντια.

Ρυθμίσεις για όλα τα γούστα και βαλάντια έρχονται για τα αυθαίρετα, ικανοποιώντας έως ένα βαθμό τους ιδιοκτήτες τους, αφού αυθαίρετα προ του 1975 δεν κατεδαφίζονται, αρκεί να καταβληθεί εφάπαξ ποσό 500 ευρώ, για τα προ του 1983 ο νέος νόμος θα προβλέπει ειδική ευνοϊκή ρύθμιση, ενώ για τα αυθαίρετα μεταξύ 1983 και 2003 θα καταβάλλεται το 80% του ειδικού προστίμου. Το νέο σχέδιο νόμου παρουσίασε σε άτυπη συνάντηση με δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Στ. Καλαφάτης. Στη ρύθμιση δεν μπορούν να υπαχθούν όσα αυθαίρετα βρίσκονται εντός δασών και στον αιγιαλό. Με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία των πολιτών και προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους ιδιοκτήτες αυθαίρετων κατασκευών να υπαχθούν στον νέο νόμο, το νομοσχέδιο αυξάνει τον αριθμό των δόσεων. Ειδικότερα, οι 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις που ορίζει ο ισχύον νόμος (4014/11) γίνονται 10 εξαμηνιαίες (όχι κατ’ ανάγκη ισόποσες), με ελάχιστη καταβολή 5%.

Ο νόμος, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει ότι για αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ του έτους 1983 θα υπάρχει οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση, καταβολή παραβόλου και 15% του ειδικού προστίμου (με βάση τον 4014/11). Για αυθαίρετες μικρές παραβάσεις (πέργκολες, μπάρμπεκιου, διαμερισματοποίηση κ.λπ.) προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση με καταβολή εφάπαξ ποσού 500 ευρώ (για όσες μικροπαραβάσεις και αν έχει το κτίριο). Για αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης με παραβίαση έως 40% κάλυψης και δόμησης και έως 20% ύψους (σε σύγκριση με την οικοδομική άδεια). Προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση μετά τη συμπλήρωση της Ταυτότητας Κτιρίου με καταβολή του παραβόλου και ειδικού προστίμου. Για όσα έχουν χτιστεί μεταξύ 1983 και 2003 θα καταβάλλεται το 80% του ειδικού προστίμου.

Για πρόχειρες αυθαίρετες κατασκευές προβλέπεται αναστολή κυρώσεων για τριάντα έτη με καταβολή παραβόλου και ειδικού προστίμου. Απαιτούνται αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, υπεύθυνη δήλωση, τοπογραφικό διάγραμμα, τεχνική έκθεση μηχανικού, φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα χρόνου υλοποίησης, αποδεικτικά δικαιώματος υπαγωγής, γνωμοδότηση αρμόδιας επιτροπής, έντυπο προστίμου. Να σημειωθεί ότι για όσους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έχουν ήδη καταβάλει το πρόστιμο κι εφόσον είναι μεγαλύτερο από αυτό που προβλέπεται με βάση τη νέα ρύθμιση, η επιστροφή της διαφοράς θα γίνει μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ